Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagverkleining zonder operatie doe je zo (deel 2)

8 min read

Je maag verkleinen op een natuurlijke manier: het is zeker mogelijk, maar dan moet je wel de vaardigheden willen leren om samen te werken met je lichaam en tot resultaat te komen. De komende weken stel ik je daarvoor een aantal belangrijke strategieën voor.

Vorige keer: Leer terug genieten van je maaltijd via genotstraining

Eigenlijk is het eten op zich geen probleem, stoppen met eten is de grote uitdaging. Deze week geef je daarom verschillende tips om het patroon waarin je maar eet en blijft eten te doorbreken. Ook tempotraining zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Op tijd stoppen met eten

Als je eet tot je maag zo vol zit dat ze pijn doet, word je dik. Maar net zoals te snel eten, is te veel eten een gewoonte. Nochtans kan je deze gewoonte via acht weken training vervangen door een nieuwe gewoonte.

In het begin is het wennen, omdat je zo verslaafd bent aan dat ‘spangevoel’ achteraf. Maar eenmaal het je lukt om op tijd te stoppen met eten, kun je dat ‘spangevoel’ echt niet meer verdragen. Omdat je dan met je verstand weet en met je lichaam voelt dat dit niet goed is voor je lijf.

Wanneer ben je verzadigd?

Ik start alvast met een van de allergrootste misverstanden rond honger en verzadiging uit de wereld te helpen: je gevoel van verzadiging hangt niet af van de hoeveelheid die je eet, maar wél van welk soort voeding je kiest, de grootte van je maag en hormonen.

De maag van een volwassene is ongeveer een toegevouwen handpalm groot. Door regelmatig veel te eten vergroot je small maag gemakkelijk tot een XXL-maag. Dat heeft nare implicaties want je kunt je pas verzadigd voelen als je maag minimaal voor 50 procent gevuld is met voeding.

Van XXL terug naar S

Het goede nieuws is dat het slechts een weekje duurt om je XXL-maag terug te brengen tot XL en dan nog een weekje om naar je normale maat te gaan. Een weekje maagtraining, waarbij je op de juiste manier (kauwen + rust) en evenwichtig eet (kauwen + rust) met logische porties, levert snel goede resultaten op.

Doorbreek het patroon

Het is de kunst om het patroon van eten en blijven eten te doorbreken. Het gaat erom te kunnen stoppen met eten als je bijna verzadigd bent. Die gewoonte heb jij misschien nog niet, dus die ga je je jezelf nu eigen maken.

Ik vraag je om vóór je gaat eten even stil te staan bij het soort hongergevoel dat je hebt en tijdens het eten te voelen wanneer je verzadigd bent.

  • Probeer vooraf te voelen hoeveel honger je hebt (grote honger, middelgrote honger, beetje honger).
  • Eet rustig, met voldoende pauzes.
  • Streef ernaar te eten tot je maag voor 60-70 procent gevuld is, dat is het moment waarop je nog nét zin hebt een beetje te eten. Stop dan.
  • Al enkele minuten later zal je het gevoel hebben dat je voldoende hebt gegeten.

Vind je het moeilijk om te stoppen met eten als je nog een klein beetje zin hebt? Ga dan van tafel, doe even iets helemaal anders en voel na vijf minuten hoe het staat met je verzadiging. Meestal hoef je niet meer verder te eten. Zo ondervind je dat op tijd stoppen met eten het belangrijkste is om te genieten van gezonde porties.

Tempotraining

Rustig eten is echt een must. Maar heb jij er een idee van hoe lang jij over een maaltijd doet? Houd dit eens gedurende een week in het oog.

Veel mensen schrokken in vijf à tien minuten alles naar binnen. Probeer die tijd te verlengen tot je een twintigtal minuten rustig kunt genieten van je maaltijd. Door ongeveer 20 minuten uit te trekken om je lichaam even letterlijk op te laden met energie, laat je enerzijds zien dat je je lichaam respecteert en anderzijds dat je een maaltijd ziet als een genotsmoment.

Werk je in dienstverband, dan heb je recht op een halfuur lunchtijd. Neem jij die tijd niet, omdat je glijdende werkuren hebt en door snel te eten vroeger naar huis kunt? Denk dan eens heel even na of het zoveel bevrediging geeft om sneller naar huis te gaan als je een hele dag opgefokt hebt gewerkt en bij je thuiskomst hoogstwaarschijnlijk een vreetaanval krijgt voor je aan de gezinsmaaltijd toekomt.

Ben je zelfstandige, dan moet je leren jezelf ook als een klant te behandelen. Als je niet meer functioneert omdat je te moe bent en/of spijsverteringsproblemen hebt, dan kun je ook niet meer klaarstaan voor je klanten. Te snel, te veel, de verkeerde dingen of helemaal tegen je biologische klok in op onregelmatige tijdstippen eten, staat gelijk aan zelfverwaarlozing. Het is logisch dat je lichaam dan op een bepaald moment geen spatje energie meer heeft.

Als je blijft beweren dat je geen tijd hebt om te eten, dan heb je geen eetprobleem, maar een stressprobleem. Besef dat het niet gaat over tijd, maar over prioriteit.

Ook stap 2 is gezet…

Met deze maagtraining, tempotraining en de genotstraining van vorige keer, staan we alweer een stap verder bij een natuurlijke, kleinere maag. Binnen 2 weken komen ook nog portietraining en kauwtraining aan bod. Afsluiten doen we met een evenwichtsoefening.

Meer weten?

Sonja’s spiksplinternieuwe boek Dé 10 synergieprincipes – Voor de beste vorm op elke leeftijd geeft je inzicht in hoe jouw hersenen en hormonen werken om zo samen te werken met je lichaam voor een blijvend resultaat.

Sonja leert je tijdens het BOOST WEEKEND (2 & 3 maart) ook een efficiënte manier van denken, strategieën en acties aan die bijdragen tot een body en mind reset! Na dit weekend zal de vitaliteitspuzzel in elkaar passen zodat jouw motivatie vleugels krijgt dankzij het verworven inzicht. Meer info vind je op de site van Sonja.

Sonja deelt ook elke dag een tip op Ment TV  tussen 15u-15.30u

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid