Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oktober, borstkankermaand: belang van zelfonderzoek

4 min read

Tijdens de maand oktober brengt Think Pink borstkanker onder de aandacht met allerhande acties en campagnes. Het is dan ook enorm belangrijk dat we ons samen blijven inzetten voor de preventie en bestrijding van de meest voorkomende kanker bij vrouwen.

Ook onze experte en menopauzeconsulente Chris Van Gaver wijst graag nog eens op het belang van zelfonderzoek, zeker na de menopauze. 

Merendeel gezwellen wordt door vrouw zelf gevoeld

90% van de borstgezwellen worden voor het eerst zelf gevoeld door de vrouw. 

Naast erfelijke factoren, je leeftijd en hormonale factoren verhogen een ongezonde voeding, overmatig alcoholgebruik, overgewicht, weinig beweging… vooral na de menopauze het risico op borstkanker.

Vandaar dat ook na de menopauze zelfonderzoek zeer belangrijk blijft. Je onderzoekt jezelf dan best maandelijks, steeds op dezelfde dag (zo is er minder kans dat je het vergeet). Want: hoe sneller borstkanker wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans op genezing.

Zelfonderzoek 

Maar hoe pak je een zelfonderzoek precies aan? 

  • Ga liggen. Plaats een kussen onder je rechterschouder en plaats je rechterarm onder uw hoofd.
  • Gebruik de vingerkussentjes van de drie middenvingers van je linkerhand om je rechterborst te onderzoeken op knobbels.
  • Duw hard genoeg om je borst goed te voelen.
  • Werk in een cirkelbeweging en vergeet niet om de volledige borst te bevoelen.
  • Herhaal dit onderzoek op je linkerborst met de vingers van de rechterhand (plaats het kussen hiervoor onder je linkerschouder).
  • Herhaal het onderzoek van beide borsten rechtopstaand met telkens één arm achter uw hoofd. Rechtopstaand onderzoek maakt het gemakkelijker om de buitenkant van je borsten (tegen de oksel) te onderzoeken.
  • Het is een goed idee om dit gedeelte van het zelfonderzoek in de douche uit te voeren, omdat je sommige veranderingen in de borst gemakkelijker voelt als de borst nat en ingezeept is.
  • Tot slot bekijk je in de spiegel de borsten. Let op kuiltjes in de huid, veranderingen in de tepel, roodheid of zwelling.
  • Bekijk je borsten zowel met de armen opgeheven als met de armen in je zij. Als je tijdens het zelfonderzoek veranderingen opmerkt in je borsten, raadpleeg je het best zo snel mogelijk een arts.

Bron: Think Pink 

Als menopauzeconsulent begeleidt Chris Van Gaver vrouwen voor, tijdens én na de natuurlijke of kunstmatige menopauze. Met een persoonlijke aanpak die rekening houdt met de persoonlijke, familiale en gynaecologische voorgeschiedenis tracht Chris samen met haar cliënte het beste uit deze nieuwe levensfase te halen. Indien nodig verwijst ze haar cliënten door naar een gynaecoloog, huisarts, endocrinoloog, seksuoloog, kinesist, diëtist… 

Zelf nood aan persoonlijke begeleiding? Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be. Bekijk zeker ook Chris Van Gavers eigen website www.menobalans.be en www.cura-mc.be voor een afspraak 24/7!