Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Roodbruine verkleuring in de hals of Poikiloderma van Civatte: dit moet je weten

4 min read

Heel veel vrouwen en ook flink wat mannen hebben er last van; een roodbruine verkleuring in de hals. Komt ook jou dat bekend voor? Dan ben je zeer waarschijnlijk de eigenaar van een goedaardige huidaandoening met de naam Poikiloderma van Civatte.

Parfum en zon

Poikiloderma lijkt veroorzaakt te worden door zonschade en met name door de combinatie zon en parfumgebruik. Niet zo gek dus dat je het bij mannen vaak op de kaaklijn ziet (aftershave) en bij vrouwen vooral in de hals. En laat de hals nu net dat stukje huis zijn dat vergeten tijdens het insmeren met zonnebrandcrème

Hoe te behandelen?

Heb je last van poikiloderma dan kan je daar gelukkig wel iets aan doen. De kleine rode bloedvaatjes en het pigment in de huid zijn goed te behandelen met laser of met VPL (bijvoorbeeld bij Beautyfulskin). Doordat de huid in de hals vaak zo dun is, is voorzichtigheid geboden.

Medicinale crèmes met bijvoorbeeld hydrochinon (wat de huid ‘bleekt’) zijn voor het halsgebied wat minder geschikt maar kunnen voor de kaaklijn wel goed ingezet worden.

Ook huidverzorgingsproducten met ingrediënten die de oppervlakkige pigmentatie wat oplichten (bijvoorbeeld glycolzuur, niacinamida, vitamine C en zoethoutwortel) kunnen helpen.

Vermijd verder bodylotions, crèmes en andere huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten als parfum. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat na het stoppen van producten met bekende allergenen (waaronder parfum), niet alleen de jeuk en het branderige gevoel in de hals verminderde, er trad ook verbetering op van de aandoening.

Voorkomen is beter dan genezen

Alles begint natuurlijk bij preventie! Zonbescherming is dan ook echt een van de belangrijkste manieren om poikiloderma te voorkomen. Gebruik dus een goede zonnebrandcrème (zonder parfum en alcohol) en spuit geen parfum meer in de hals, maar doe dat achter je oor, op je kleding of in je haar.

Kijk daarbij ook eens even heel kritisch naar de aanwezigheid van parfum en geurstoffen in je huidverzorgingsproducten. Soms lijkt het alsof je product ongeparfumeerd is terwijl dit eigenlijk niet het geval is.

Geurstoffen moeten namelijk apart op de ingrediëntenlijst genoemd worden omdat die zelfs een grotere kans op problemen geven. De belangrijkste zijn Geraniol, Linalool, Citronellol en D-limonene. En dan is de cirkel weer rond: check altijd goed de ingrediëntenlijst van je producten en smeer dagelijks een laagje zonnebrandcrème. Zo houd je je huid mooi, stralend en bovendien poikiloderma vrij!

Wil je graag weten of jij pigmentvlekken hebt? Laat de huidscan uitvoeren bij Beautyfulskin!

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar gloednieuwe boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.