Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo bescherm je je huid optimaal tegen de zon

Lore
4 min read

Natuurlijk voelt de warme zon op je huid heerlijk, maar helaas kan diezelfde zon ook heel wat schade aanrichten… Vandaar dat het erg belangrijk is om je huid goed tegen de zon te beschermen. Maar hoe pak je dat nu precies aan? We zetten in dit artikel alvast de belangrijkste tips voor een zomer zonder zorgen op een rijtje!

Waarom moet je je huid tegen de zon beschermen?

In de winter krijgen veel mensen te maken met een vitamine D-tekort door het gebrek aan zonlicht in die periode. Te weinig zon kan dus een negatief effect hebben op je gezondheid, maar eigenlijk geldt precies hetzelfde voor te veel zon.

Wanneer je je huid vaak aan de zon blootstelt, zal die sneller verouderen. In het begin zal je wellicht nog blij zijn met je bruine huid, maar op latere leeftijd zal je sneller rimpels, pigmentvlekken en een oneven huid ontwikkelen.

Naast het vervroegd verouderen van de huid, verhoogt een frequente blootstelling aan de zon ook de kans op huidkanker. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Je goed beschermen tegen de zon blijft dan ook van groot belang, want de kans op huidkanker wordt groter als je je verbrandt.

Je huid optimaal tegen de zon beschermen

Gelukkig is het relatief makkelijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Probeer dat dan ook altijd te doen, zelfs als je maar even buiten bent. Vaak zijn dat net de momenten waarop je verbrandt.

Kleding

Één van de makkelijkste manieren om je huid te beschermen is die te bedekken met kleding. Draag daarom zo vaak mogelijk lange broeken, rokken of jurken en bijvoorbeeld dunne, losse jasjes. Kies wel steeds voor losse kleding in lichte kleuren, zo vermijd je dat je het te warm krijgt.  

Ook een pet of hoed zijn een goed idee: zo voorkom je dat je hoofdhuid verbrandt en verminder je ook de kans op een zonnesteek. Vergeet trouwens je zonnebril niet! Je ogen krijgen ook flink wat te verduren met de felle zon.

Zonnecrème

Smeren, smeren en nog eens smeren. Bij de zomer hoort nu eenmaal de heerlijke geur van zonnecrème. Ook wanneer je even naar de winkel loopt moet je je insmeren of de juiste kleding aan doen. Echt elk plekje moet ingesmeerd worden. Dus bijvoorbeeld ook je oren en de onderkant van je voeten. Ben je kaal of heb je heel kort haar? Vergeet dan niet om ook op je hoofd zonnecrème te smeren. Ga het liefst voor een hoge factor en smeer ongeveer om de twee uren opnieuw.

Ook in de winter kun je je gezicht insmeren op zonnige dagen (met een lage factor). Ga je op wintersportvakantie? Smeer je gezicht dan in met een hoge factor. De zon weerkaatst op de sneeuw en kan voor vervelende verbrande neuzen en wangen zorgen.

Lippenbalsem met UV-bescherming

Ook je lippen kunnen verbranden of uitdrogen door de zon. Om dit te voorkomen kun je tegenwoordig lippenbalsem met UV-bescherming kopen. Erg handig om altijd bij je te hebben, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Goed om te weten: tegemoetkoming zonnebeschermingsproducten

Dat de zon schadelijk is, weet ook OZ. Vandaar dat OZ per persoon elk jaar tot €10 terugbetaalt bij de aankoop van zonnebeschermingsproducten, een zonnebril en lippenbalsems met UV-bescherming.

Ontdek dit en de vele andere voordelen in het OZ voordelenpakket.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…