Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom sporters zo vaak kip eten

4 min read

Topsporters zetten hun hele leven in het teken van de sport die ze beoefenen. Ze trainen zo goed als dagelijks, volgen nauwgezette voedingsschema’s en laten alcohol en andere verleidingen links liggen om de beste prestaties te kunnen neerzetten. Wanneer je even de voedingsschema’s van sporters onder de loep neemt, zal je al snel vaststellen dat kip vaak tot hun voeding behoort. Zo is kip met pasta het stereotiepe eten van elke sporter die maar een beetje fanatiek is. Dat is niet zomaar: kip is een bron van heel wat belangrijke stoffen en dus een zeer geschikt voedingsmiddel voor sporters!

Goede bron van eiwitten

Eerst en vooral is kip een goede bron van eiwitten. Zo bevat een stukje kip van 100 gram ruim 20 gram eiwitten. Een stukje kip eten helpt je dus al aardig op weg om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten snel en gemakkelijk binnen te krijgen. ‘Gewone’ mensen hebben dagelijks ongeveer 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Bij sporters ligt dat gehalte hoger: zij hebben nood aan zo’n 1,2 tot 2,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Maar waarom is het voor sporters zo belangrijk dat ze dagelijks voldoende eiwitten innemen? Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, want onze lichaams- en spiercellen zijn eruit opgebouwd. Wanneer we ons fysiek inspannen, worden onze spieren belast en kunnen er minuscule beschadigingen in de spiervezels ontstaan. Eiwitten helpen ons lichaam bij het herstellen en opnieuw opbouwen van spierweefsel. Ze dragen als onderdeel van een goede voeding en in combinatie met fysieke activiteit ook bij tot het vergroten van onze spiermassa en kracht.

Ideaal om vet te verliezen

Een kipfilet is ook mager vlees. Het bevat weinig vet en brengt daardoor ook minder calorieën aan. Hierdoor is kip ook heel geschikt voor sporters die gewicht en vooral vet willen of moeten verliezen, bijvoorbeeld omdat ze voor een bepaalde wedstrijd tot een lagere gewichtsklasse willen behoren. Kipbereidingen zoals kippenworst of kippenburgers zijn uiteraard ook lekker, maar bevatten naast conserveermiddelen en smaakstoffen, ook meer vet en zout. Ze zijn dus minder aangewezen voor (top)sporters.

Lang een verzadigd gevoel

Tot slot geven voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten langer een verzadigd gevoel. Daardoor krijg je minder snel honger en is het makkelijker om je dagelijkse caloriedoelstellingen te halen.  Voldoende calorieën opnemen is belangrijk voor topsporters omdat ze vaak veel energie verbruiken.

Kiezen voor kip biedt dus tal van voordelen. Dat geldt niet alleen voor (top)sporters, maar ook voor andere mensen. Bovendien is het mooi meegenomen dat kip niet alleen lekker, maar ook een enorm veelzijdig product is dat op heel wat verschillende manieren bereid kan worden. Regelmatig een stukje kip eten hoeft dus zeker niet saai of eentonig te zijn: er zijn mogelijkheden genoeg!

Door