Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat eet je het best voor en na het sporten?

3 min read

Voeding speelt een belangrijke rol bij het sporten. Dat hardlopen met een zware maag niet zo ideaal is, moeten we je vast niet vertellen. Maar wat eet je dan wel voor je work-out? En welke voedingsmiddelen zorgen voor een snel herstel van de spieren? Wij lijsten het voor je op.

Zo’n drie uur voor je aan de work-out begint, eet je best een maaltijd met voldoende trage suikers, zoals witte pasta. Die suikers worden trager opgenomen en zorgen voor energie op het moment dat jij begint aan je training. Vlak voor je begint te sporten, kan je ook snelle suikers opnemen, bijvoorbeeld in de vorm van een banaan.

Het is belangrijk om zowel voor als na het sporten voldoende te drinken. Zorg ervoor dat jouw lichaam goed gehydrateerd blijft en vermijd koffie, frisdrank en alcohol want die drogen je uit. Blijf water drinken tot 4 à 6 uur na het sporten. Vocht is namelijk het meest essentiële voedingsmiddel dat je lichaam op dat moment nodig heeft. Als je veel gezweet hebt, moet je al dat verloren vocht weer aanvullen.

Eiwitten en koolhydraten om te herstellen

Tijdens het sporten komen er kleine scheurtjes in je spierweefsel die nadien opgelapt moeten worden om nieuw spierweefsel en sterkere spieren te krijgen. Daarvoor heb je vooral eiwitten en koolhydraten nodig. Eiwitten haal je bijvoorbeeld uit eieren, kwark, yoghurt, melk en kipfilet. Ook mager vlees is hierbij een absolute topper. Een portie kipfilet van 100 gram bevat al gauw zo’n 30 gram eiwit. Bovendien is het zeer veelzijdig. Je kan er allerlei kanten mee uit waardoor kipfilet niet snel gaat vervelen. Topsporters eten zo heel wat kip na afloop van hun inspanningen. Koolhydraten kan je onder andere halen uit volkoren granen of bruin brood.

Heel wat sporters zweren bij een banaan als de ultieme snack voor, tijdens én na hun inspanning. Onderzoek toont aan dat het eten van een banaan ervoor zorgt dat je lichaam dopamine aanmaakt. Die stof maakt ons euforisch en stimuleert ook de aanmaak van serotine, een stof die ons gelukkig en energiek maakt. Als we ons tijdens het sporten moe beginnen te voelen, komt dat dikwijls door een tekort aan water en koolhydraten. Bananen kunnen voor een energieboost zorgen. Ze zijn rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en zo het pijnlijke gevoel in je spieren vermindert. Tot slot is een banaan ook geschikt als snack na het sporten. Doordat bananen kalium bevatten, helpen ze je om je spieren en zenuwen te herstellen na de inspanning.

Op tijd eten om je energievoorraad bij te vullen

Je eet het best binnen 1 tot 2 uur na je inspanning, zelfs als je nog geen honger hebt. In die tijdsperiode neemt je lichaam gemakkelijker koolhydraten op, die je weer energie zullen geven. Zo herstel je sneller van je work-out en voel je je minder uitgeput. Een bord volkoren pasta is bijvoorbeeld zo’n maaltijd die perfect is om na het sporten te verorberen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…