Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Worden puistjes veroorzaakt door wat je eet?

6 min read

Voedsel is nooit de enige oorzaak van acne, en het eten van bepaalde dingen kan puistjes ook niet voorkomen. Je genen, levensstijl en wat je eet kunnen allemaal een rol spelen. Maar sommige voedingsstoffen kunnen het wel erger maken, terwijl andere je huid helpen om gezond te blijven. Hoewel wetenschappers nog meer onderzoek moeten doen om er achter te komen welke rol bepaald voedsel speelt in het bepalen van jouw huidconditie, kunnen ze wel al enkele triggers voorleggen.

Voedingsstoffen die acne erger kunnen maken

Melk

Hoe meer melk je drinkt, hoe meer kans je hebt om acne te krijgen, zeker als je magere melk drinkt. Wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe dit komt, maar gaan er van uit dat het de hormonen zijn die koeien aanmaken wanneer ze zwanger zijn: deze komen in hun melk terecht. Mensen die meer van deze hormonen in hun bloed hebben, hebben de neiging om meer acne te krijgen.

Suiker en bepaalde koolhydraten

Je hebt meer kans om acne te krijgen als je veel voedsel en dranken nuttigt zoals frisdrank, wit brood, witte rijst en cake. De suiker en koolhydraten hierin komen erg snel in je bloed terecht. Dat wil zeggen dat ze een hoge glycemische index hebben, een maatstaf om te kijken hoe voedsel de bloedsuikerspiegel aantast. Wanneer je lichaam meer insuline aanmaakt om de bloedsuiker naar beneden te halen, kan dit andere hormonen aanzetten om de olieproductie in je huid een boost te geven.

Chocolade

Enkele kleine studies tonen aan dat mensen die meer chocolade eten meer kans hebben om puistjes te krijgen. Maar het is niet duidelijk waarom. Het hoofdingrediënt, cacao, lijkt niet de reden te zijn. Eén studie toonde aan dat mensen die chocolade aten waar 10 keer meer cacao inzat, niet meer puistjes kregen dan mensen die de normale soort chocolade aten. Als je echt niet zonder chocolade kan is zwarte chocolade, met minder suiker en melk, wellicht de beste keuze om je acne onder controle te houden.

Vet voedsel

Het is een algemeen aanvaarde mythe: van vet voedsel krijg je puistjes of het maakt je acne erger. Dit is niet waar. Als je echter vaak vet voedsel bereidt, kan dit wel zorgen voor huidproblemen. Dat komt doordat de olie van de friteuse op je gezicht terecht kan komen en je haarzakjes kan verstoppen, wat dan weer kan leiden tot acne.

Voedingsstoffen die kunnen helpen tegen acne

Meergranen voedsel

Mensen die veel vezels eten kunnen een verbetering zien in hun acne. Maar dokters kennen de reden hiervoor nog niet. Wat ze wel weten is dat meergranen diëten kunnen helpen om je bloedsuiker te controleren, wat beter is om je acne weg te houden (zie boven). Geen idee hoe je meer vezels aan je dieet moet toevoegen? Eet dan meer havermout, bonen, appels en wortels.

Zalm

Deze vis zit vol omega 3-vetzuren: deze verlagen ontstekingen in je lichaam en dat kan helpen om acne weg te houden. Ze helpen ook om de hoeveelheid IGF-1 (een bepaalde proteïne die je lichaam aanmaakt en die gelinkt wordt aan acne) te verlagen.

Noten

Mensen met acne hebben vaak lage hoeveelheden antioxidanten zoals vitamine E en selenium. Deze vindt je terug in amandelen, pinda’s en paranoten. Deze voedingsstoffen beschermen cellen tegen beschadiging en infecties. Er is geen duidelijk bewijs dat aantoont dat antioxidanten acne tegenhouden, maar ze zijn ook op andere manieren goed voor je lichaam dus kan het sowieso geen kwaad om ze aan je dieet toe te voegen.

Oesters

Ze bevatten veel zink, een voedingsstof die belangrijk is voor je huid en kan helpen in het doden van bacteriën die bepaalde vormen van acne veroorzaken. Het lijkt er ook op dat oesters het lichaam helpen om te stoppen met het aanmaken van chemicaliën die ontstekingen veroorzaken, nog iets wat aan acne gelinkt wordt. Een teveel aan zink kan echter wel gezondheidsproblemen veroorzaken. Volwassenen mogen niet meer dan 40 milligram per dag binnenkrijgen.

Zeewier

Of je het nu eet als sushi, in een salade of als zoute snack, zeewier is een prima bron van jodium, een stof die je schildklier nodig heeft om goed te functioneren. Te veel jodium kan er echter wel voor zorgen dat je een acne opstoot krijgt. De meeste volwassenen hebben aan 150 microgram per dag genoeg, maar zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer nodig. Als je een gebalanceerd dieet hebt, krijg je meestal niet te veel binnen. Geen fan van zeewier? Je krijgt jodium ook binnen via vis, melkproducten en bepaalde zouten.

Wil je graag meer lezen over voeding en acné? Bekijk hier Karolines aanbod van ebookjes over acné! 

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.