Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Acute Diarree bij Kinderen

Olivier
5 min read

Iedereen weet hoe gezonde ontlasting er ongeveer uit moet zien. Heb je te maken met diarree, dan zie je meteen dat de ontlasting er anders uit ziet dan je gewend bent. Niet alleen jij kunt te maken krijgen met dit probleem: ook jouw kind of kinderen kunnen diarree krijgen. Heb je op dit moment te maken met een kind met diarree? Lees dan meer over deze vervelende klacht in dit artikel.

Op deze pagina lees je niet alleen wat acute diarree precies is, maar ook wat de symptomen zijn bij acute diarree bij kinderen en hoe deze afwijkende ontlasting veroorzaakt wordt. Tot slot lees je ook op deze pagina wanneer je naar de dokter moet als jouw kind acute diarree heeft, zodat je eenvoudig kunt herkennen wanneer je de hulp van een expert nodig hebt.

Acute diarree: wat houdt het in?

Als jouw kind te maken heeft met acute diarree, is er sprake van een plotseling optredende verandering van het normale patroon van de ontlasting. Dit kan betekenen dat je kind veel vaker moet ontlasten, maar het kan ook betekenen dat een kind te veel of te dunne ontlasting heeft. In de meeste gevallen is de ontlasting van het kind binnen vier tot tien dagen weer normaal, maar het kan ook langer duren. Heeft jouw kind langer dan twee weken te maken met diarree, dan wordt er gesproken over chronische diarree. Dit zegt overigens niets over de ernst van de aandoening, want de term ‘chronisch’ betekent simpelweg dat je kind langdurig te maken heeft met diarree.

Net zoals bij jou het geval is, hebben de darmen van jouw kind de functie om voedsel te verteren. Dit gebeurt onder andere door de darmwand, die voedingsstoffen en vocht opneemt uit voedingsmiddelen die in de darmen terecht komen. Wat overblijft, verlaat het lichaam in de vorm van ontlasting.

Heeft je kind een infectie in de darmen, dan kan de darmwand niet meer goed functioneren. Dit betekent dat de ontlasting dunner wordt, simpelweg omdat de darmwand minder vocht kan opnemen, de darmwand zelf ook vocht verliest door ontstekingen en het voedsel sneller dan normaal door de darm heen gaat.

Symptomen van acute diarree bij kinderen

Als jouw kind acute diarree heeft, kun je dit vrij gemakkelijk herkennen. Verschijnselen die bij kinderen met acute diarree op kunnen treden en waar jij deze klacht aan kunt herkennen, zijn de volgende:

  • Waterige ontlasting
  • Meer en vaker moeten ontlasten dan normaal
  • Buikkrampen, vooral net voor het toiletbezoek
  • Misselijkheid en braken, vooral in de eerste dagen van de klachten
  • Koorts
  • Bloed of slijm bij de ontlasting

Je kunt de acute diarree het gemakkelijkst herkennen aan de samenstelling van de ontlasting, die heel anders is door de infectie in de darmen.

De oorzaak van acute diarree bij kinderen

Acute diarree wordt doorgaans veroorzaakt door een virusinfectie in de darmen. Deze infectie is meestal het gevolg van een besmetting met een ziekteverwekker, zoals bijvoorbeeld een virus of een bacterie. Je kind kan de ziekteverwekkers binnenkrijgen door bedorven voedsel te eten, maar ook door besmet water te drinken of door in contact te komen met de ontlasting of het speeksel van iemand met acute diarree.

Naar de dokter met acute diarree

Over het algemeen is het niet nodig om jouw kind naar de dokter te brengen als hij of zij last heeft van acute diarree. Wel zijn er enkele uitzonderingen waarbij je beter wel naar de dokter kunt gaan, want soms heeft je kind wel medische hulp nodig als hij of zij acute diarree heeft. Je moet bijvoorbeeld naar de dokter gaan als je zoon of dochter voortdurend last heeft van buikpijn, in plaats van buikkrampen die steeds komen en gaan. Daarnaast is het ook verstandig om naar de dokter te gaan als je kind jonger is dan twee jaar en langer dan een dag te maken heeft met diarree, simpelweg omdat dit gevaarlijk kan zijn voor zo’n jong kind.

Andere situaties waarin medisch advies van een dokter gewenst is, zijn de volgende:

  • Als je kind ouder is dan twee jaar en langer dan drie dagen diarree heeft.
  • Als je kind ouder is dan twee jaar en langer dan drie dagen diarree en koorts heeft.
  • Als je kind diarree heeft en daarbij blijft braken, want hierbij is er een grotere kans op uitdroging.
  • Als je kind bloed of slijm bij de ontlasting heeft.
  • Als je kind suf is, zich verward gedraagt of de hele tijd moe is.
  • Als je kind 24 uur niet geürineerd heeft, want dit kan duiden op uitdroging.
  • Als je kind een kinderdagverblijf bezoekt, aangezien er hier grote kans is op besmettingsgevaar.<

Verder wordt ook aangeraden om naar de dokter te gaan als je kind medicijnen gebruikt (die door de diarree niet goed opgenomen kunnen worden) of als je kind suikerziekte heeft.

Door Olivier