Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De diëtiste licht uit: wat je écht moet weten over de voedingswaarde van varkensvlees

4 min read

Varkensvlees wordt vaak gebruikt in de Vlaamse keuken. De meeste Vlamingen lusten wel graag eens een varkensworst met appelmoes of een varkenshaasje uit de oven. Maar hoe zit het nu juist met de voedingswaarde van varkensvlees? Wij vroegen het aan diëtiste Wendy De Munter.

Varkensvlees bevat essentiële voedingsstoffen

Varkensvlees is rood vlees dat essentiële voedingsstoffen bevat zoals eiwit, de vitamines B1, B2, B6 en B12 en de mineralen ijzer, zink, fosfor en seleen. Die zijn nodig voor de groei en het herstel van lichaamscellen. Varkenslever is dan weer een goede bron van vitamine A. Vlees zomaar volledig schrappen van het menu doe je dus beter niet. Vooral bij zwangere vrouwen en kinderen zijn volwaardige vleesvervangers erg belangrijk.

Varkensvlees bevat van nature vet, maar geen koolhydraten. Er kunnen bij bereidingen wel koolhydraten toegevoegd worden, bijvoorbeeld bij paneren. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband; hoe vetter het vlees, hoe lager het eiwitgehalte. Het vet van varkensvlees is rijk aan verzadigd vet (ongeveer 30%). Magere varianten bevatten dus minder (verzadigd) vet en zo ook minder calorieën.

Kies voor mager of halfvet varkensvlees

Er is wetenschappelijk bewijs dat het eten van té veel rood vlees, vooral bewerkt vlees, het risico op bepaalde gezondheidsklachten kan verhogen. Daarom staat rood vlees in de oranje zone van de voedingsdriehoek. In die oranje zone zitten producten van dierlijke of plantaardige oorsprong die nuttige voedingsstoffen bevatten, maar mogelijk ook een ongunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Daarom is belangrijk om die producten met mate te eten.

Kies dus voor vers mager of halfvet varkensvlees zoals varkenshaasje, varkenskarbonade, varkenslapje, varkensmignonnette of filetkotelet. Beperk vet varkensvlees, zoals orgaanvlees, en vleesbereidingen zoals cordon bleu, schnitzel, worst en hamburgers. Weet ook dat vleeswaren zoals champignonworst, gerookte ham en salami veel zout bevatten.

Varkensvlees, en vlees in het algemeen, is dus gezond zolang je er niet mee overdrijft, afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten is dus erg belangrijk. Varieer met vis, ei en vleesvervangers. De ideale weekfrequentie voor vlees bij de warme maaltijd is:

  • 2 keer per week vers wit vlees (gevogelte) 
  • 2 keer per week vers rood vlees (rund, varken, schaap…), 
  • 1 keer per week (vette) vis
  • 1 keer per week peulvruchten of plantaardige vervangproducten

Wendy De Munter is een erkende diëtiste en heeft haar eigen praktijk, Studio WDM. Je kan bij haar terecht voor algemeen en medisch voedingsadvies én ook voor voedingsplannen voor (top)sporters.

Door