Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Twee gezonde recepten met varkenshaasje

9 min read

De tijd waarin varkensvlees beschouwd werd als tweede keus ligt al lang achter ons. Vlamingen plaatsen het varken op een voetstuk. Vooral het varkenshaasje, dat bekend staat als het meest sappige en malse stukje van het varken, is erg populair in ons land. Een heerlijk stukje vlees dat je op verschillende manier kunt klaarmaken.

In onderstaand artikel bundelen we alle informatie die je kan helpen bij het aankopen van een kwalitatief varkenshaasje. Vervolgens delen we een aantal gouden tips voor de perfecte bereidingswijze. Want het zou zonde zijn dat je zo een kwalitatief stukje varkensvlees volledig laat uitdrogen. Als kers op de taart sluiten we af met twee gezonde recepten.

Waar zit het varkenshaasje?

Het varkenshaasje is een malse spier die zich hecht aan het bekkenbeen en verder loopt langs de binnenkant van de rug. Het is de grootte van het varken in kwestie die bepaalt hoe lang de spier precies is. Elk varken heeft twee varkenshaasjes die langs beide zijden van de ruggenwervel lopen. Het zijn de twee fijnste stukjes vlees van het varken.

Wat bepaalt de kwaliteit van het varkenshaasje?

De eerste stap in het bereiden van een lekker varkenshaasje is het aankopen van een kwalitatief stukje vlees. Een varkenshaasje van hoge kwaliteit is mals, sappig en heeft een blanke tot roze kleur. Verder is er ook een onderhuidse vetlaag aanwezig en is het stukje vlees weinig vetdooraderd. De kwaliteit van het vlees wordt ook mee bepaald door het voedingspatroon en de levensomstandigheden van het varken.

Hoe lang kan je een varkenshaasje bewaren?

Een rauw varkenshaasje kan je maximum twee dagen in de koelkast bewaren zonder dat het aan smaak en sappigheid inboet. Kocht je het varkenshaasje al aan, maar lukt het door omstandigheden niet om het binnen die termijn op te eten? Maak het dan al klaar. In gebraden of gebakken vorm kan je het drie à vier dagen bewaren in de koelkast.

Hoe maak je een varkenshaasje klaar?

Met een varkenshaasje kan je alle kanten op. Als feestelijke maaltijd bereid je het mals gebakken stukje vlees met een smaakvolle saus en verse kroketten, op een doordeweekse dag serveer je het met aardappelen en gestoofde prinsessenboontjes.

In de oven of in de pan?

Een varkenshaasje kan je op twee manieren bereiden. Je kan het braden in de pan of klaarmaken in de oven. Velen bakken het vlees liefst in de pan omdat je zo voortdurend vetstof kunt toevoegen waardoor het sappig en mals blijft. In de oven is er een grotere kans op uitdroging, maar die verklein je door het vlees meermaals te bedruipen tijdens het braden.

Wij geven voor beide manieren de voornaamste tips mee. Ten slotte delen we ook twee gezonde recepten die binnen een evenwichtig voedingspatroon passen.

Varkenshaasje bakken

  • Haal het varkenshaasje een halfuur op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Smelt een klontje boter en verlaag het vuur. Laat het varkenshaasje langs alle kanten dichtschroeien zodat het sap het vlees niet verlaat. Als alle kanten een mooie bruine kleur hebben, zet je het vuur nog een stand lager en leg je een deksel schuin over de pan.
  • Het is de grootte van het stukje varkensvlees dat bepaalt wat de baktijd is. Voor een stuk van 700 gram moet je op 15 à 20 minuten rekenen. TIP: Wie 100% zeker wil zijn, investeert in een keukenthermometer om de kerntemperatuur te meten. Het varkenshaasje is perfect wanneer die rond  65°C schommelt. Het perfect gebakken varkenshaasje is nog mooi rosé maar is wel voldoende verhit.
  • Laat het varkenshaasje na het bakken ca. 10 minuten onder aluminiumfolie rusten voor je het serveert. Indien je dat niet doet, loopt het vocht er tijdens het snijden uit waardoor het vlees sneller uitdroogt. Dat komt doordat het vlees tijdens het bakken ‘schrikt’ en vocht verzamelt. Tijdens het rusten, verdeelt het vocht zich opnieuw gelijkmatig over het vlees. TIP: Is het vlees na het rusten te veel afgekoeld? Zet het haasje dan nog 3 à 4 minuten in een voorverwarmde oven.

Varkenshaasje in de oven

  • Wie ervoor kiest om het varkenshaasje in de oven te bereiden, moet het vlees sowieso eerst dichtschroeien in de pan zoals hierboven beschreven. Laat ondertussen de oven voorverwarmen op 180°C.
  • Van zodra alle kanten bruin zijn, leg je het vlees in een ovenschaal. Voeg voldoende vetstof toe.
  • Na 10 à 15 minuten in de oven is het varkenshaasje klaar. De precieze braadtijd hangt – net als bij de baktijd – af van de grootte van het stuk vlees.
  • Ook bij deze bereidingswijze is het van groot belang dat je het vlees de nodige rust geeft voor het serveren.

Twee gezonde recepten met een varkenshaasje

Een varkenshaasje is een mager stukje vlees waardoor het perfect binnen een gezond voedingspatroon past. Dit zijn onze twee favoriete recepten met een varkenshaasje in de hoofdrol.

Varkenshaasje in de oven met rozemarijnaardappelen en courgette en champignons (2 personen)

Ingrediënten

1 varkenshaasje (ca. 200 g) 300 g krielaardappelen 250 g champignons 1 courgette 1 ui een handvol verse takjes rozemarijn Provençaalse kruiden 1 el vers citroensap olijfolie peper & zout

Bereiding

  1. Haal het vlees een half uur op voorhand uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven ondertussen al voor op 180°C.
  2. Was en halveer de aardappelen. Spoel de rozemarijntakjes en rits de naalden van de takjes. Meng voor de marinade van de aardappelen 1 el olijfolie, de rozemarijn, peper en zout door mekaar.
  3. Verdeel de aardappelen over een ovenschaal, lepel de marinade erover en zet de schaal 25 minuten in de oven.
  4. Dep het varkenshaasje droog en kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
  5. Schroei het varkenshaasje kort toe in een pan met voldoende vetstof en plaats het vlees vervolgens in de oven. Volg de tips die we hierboven deelden.
  6. Snipper de ui en snijd de champignons en courgette in blokjes. Verhit olijfolie in de pan en fruit de gesneden ui. Voeg de champignons en courgette toe en laat 5 minuten stoven. Voeg vervolgens 1 el vers citroensap toe om het geheel een frisse toets te geven.
  7. Draai de oven uit en laat het varkenshaasje nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor je het aansnijdt.
  8. Versnijd het varkenshaasje en verdeel het vlees, de aardappelen en de groenten over de borden.

Varkenshaasje in de oven met notenkorst en geroosterde sla (4 personen)

Ingrediënten

1 varkenshaasje (ca. 600 g) 4 el sinaasappelsap 1 el acaciahoning 80 g walnoten 2 el panko 10 g bladpeterselie 2 el (graan)mosterd 1 krop ijsbergsla 400 g wortels olijfolie peper & zout

Bereiding

  1. Haal het vlees een half uur op voorhand uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven ondertussen al voor op 180°C.
  2. Meng voor de marinade van het vlees 4 el sinaasappelsap met 1 el acaciahoning.
  3. Dep het varkenshaasje droog en kruid met peper en zout. Schroei alle kanten kort toe in een pan met voldoende vetstof. Haal het vlees uit de pan en smeer het in met de marinade.
  4. Maak ondertussen de notenkorst voor het varkenshaasje door de volgende ingrediënten te mengen in een blender:
    1. 80 g fijngehakte walnoten
    2. 2 el panko
    3. 10 g fijngesneden bladpeterselie
    4. 2 el graanmosterd
    5. 1 el olijfolie
  5. Bestrijk het haasje met de notenkorst en plaats het vervolgens 15 minuten in de oven. Zet de laatste 5 minuten de grillstand aan zodat de notenkorst een bruin kleurtje krijgt.
  6. Snijd ondertussen de ijsbergsla in grote parten en gril ze kort op een hoog vuur. Rasp de wortelen en meng ze doorheen de gegrilde ijsbergsla. Kruid met peper en zout.
  7. Laat het varkenshaasje nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor je het aansnijdt.
  8. Versnijd het varkenshaasje en verdeel over de borden. Serveer met de salade. Werk eventueel af met wat extra gehakte nootjes.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…