Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is varkensvlees?

Anaïs Foriers
4 min read

Hoewel we meer en meer te horen krijgen dat we minder vlees moeten eten, blijft de consumptie van vlees wereldwijd toenemen. Varkensvlees blijft nog altijd de meest gegeten vleessoort, en de consumptie ervan is in de voorbije 20 jaar met maar liefst 73 procent gestegen. Of varkensvlees nu al dan niet gezond is, daarover blijven de meningen verdeeld. We proberen daarom in dit artikel wat duidelijkheid te scheppen. 

Mager of vet varkensvlees?

Eerst en vooral moet er rekening gehouden worden met het feit dat er verschillende ‘soorten’ varkensvlees bestaan. Zowat alle delen van een varken kunnen gebruikt worden om vlees van te maken: de bil, de rug, de ribben, de nek,… Sommige van die delen zijn van nature vettig, andere zijn magerder. Zo is een mignonette of een varkenshaasje eerder mager. Die stukjes vlees bevatten in principe slechts even veel vet als kip of mager rundvlees, en zijn dus ook zeker niet ongezonder dan andere vleessoorten. Buikspek en gehakt zijn dan weer vettiger. 

Voedingswaarde

In tegenstelling tot wat heel wat mensen beweren, bevat varkensvlees heel wat belangrijke voedingsstoffen en vitaminen. Eerst en vooral is varkensvlees rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn erg belangrijke bouwstenen voor ons lichaam, omdat ze een grote rol spelen bij de aanmaak van spieren, organen, pezen en onze huid. Kortom, eiwitten zorgen ervoor dat ons lichaam optimaal kan functioneren. Ten tweede is varkensvlees rijk aan ijzer en zink. Ijzer staat erom bekend vermoeidheid tegen te gaan. Zink is dan weer belangrijk voor een optimale werking van ons immuunsysteem. Tot slot bevat varkensvlees ook belangrijke vitaminen, zoals B1, B3, B6 en B12. Die spelen een rol bij de werking van ons zenuwstelsel, en beïnvloeden ook onze weerstand. 

Zoals eerder al vermeld, moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat er heel wat verschillende soorten varkensvlees bestaan. Niet al die soorten zijn even gezond. Als je vlees in de supermarkt koopt, kan je de voedingswaarde van een bepaald vleesproduct gemakkelijk achterhalen aan de hand van de zogenaamde Nutri-Score. Dat is een letter die informatie over de voedingswaarde van een bepaald product aangeeft. Zo geeft de letter A aan dat een bepaald product de voorkeur wegdraagt, terwijl je de consumptie van producten met een E beter beperkt. Op die manier kunnen consumenten gezondere keuzes maken. 

Bereiding 

Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat veel ook afhankelijk is van de manier waarop je jouw vlees bereidt. Het spreekt voor zich dat varkensvlees dat in een half pakje boter ligt te braden niet echt gezond kan zijn. Als je daarentegen je vlees grilt of wokt, heb je amper extra vetstoffen nodig en kan je zeer eenvoudig een lichte maaltijd op tafel toveren. Hangt er een randje vet aan je varkensvlees? Snijd dat er dan pas na het bakken af. Het randje geeft namelijk heel wat smaak af.

Consumptie

Zoals zo vaak gelden ook bij varkensvlees de sleutelwoorden ‘overdaad schaadt’. Varkensvlees past absoluut in een gezonde levensstijl, maar er wordt aangeraden om ook niet té veel vlees te eten. Algemeen wordt aangenomen dat je beter niet meer dan 500 gram vlees per week eet, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals varkensvlees of rundvlees. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…