Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overgewicht is toch je eigen schuld, of niet?!

5 min read

Een tijdje geleden nam ik de trein om in Dendermonde mijn lezing Eerste hulp bij darmproblemen te gaan geven. Ik was goedgehumeurd, want ik vind het heel leuk om lezingen te geven. Maar mijn goede humeur was van korte duur. De reden? Ik ving de conversatie tussen een groepje jongeren op. Ze hadden het over een zekere Evelien die zwaar overgewicht had…

Duidelijke mening

Ik wist dat jongeren hard konden zijn voor elkaar, maar ik schrok toch van wat ik hoorde. Evelien kon op geen enkele vorm van begrip rekenen. De woorden waarmee ze omschreven werd, ga ik hier niet herhalen. De mening van het groepje was klaar en duidelijk: overgewicht is je eigen schuld! Wil je geen extra kilo’s? Eet dan niet zo veel!

Geen zwart-witverhaal

Die kortzichtige mentaliteit maakte me boos. Als voedingsexperte weet ik heel goed dat het te gemakkelijk is om het zo zwart-wit te stellen. Als je slank en gezond bent en honderd procent goed in je vel zit, heb je gemakkelijk praten. Maar niet iedereen verkeert in die situatie.

Meer dan honger stillen

Het is natuurlijk waar dat je bijkomt als je meer eet dan je nodig hebt. Minder eten is dus een gedeelte van de oplossing, daar hadden de jongeren gelijk in. Alleen vergaten ze daarbij dat mensen niet alleen eten om hun honger te stillen. We moeten de waarheid natuurlijk niet verbloemen. Er zijn mensen die zelf schuld hebben aan hun overgewicht. Maar het gaat te ver om iedereen over diezelfde kam te scheren. Ik zie in mijn praktijk dat overgewicht vaak een symptoom is van heel andere problemen, zoals:

Mogelijkheid 1: een slecht werkend radertje in een complex systeem

Een lichamelijk probleem kan de oorzaak zijn van overgewicht. Niet iedereen heeft hetzelfde metabolisme. Bovendien zijn je spijsverteringssysteem en darmstelsel ingenieus en complex. Eén radertje dat niet optimaal functioneert in het systeem kan leiden tot overgewicht.

Mogelijkheid 2: negatieve emoties

Ook bepaalde emoties kunnen de reden zijn waarom iemand te veel eet. Als je verdriet hebt of het gaat je niet, dan kan voeding troost bieden. Comfort eating is geen fabeltje. Suiker veroorzaakt een piek in je bloedsuikerspiegel, zodat je een energieopstoot krijgt. Daardoor voel je je eventjes beter. Is de piek voorbij? Dan verlang je opnieuw naar suiker. En dus zet je opnieuw je tanden in suikerrijke voeding.

Mogelijkheid 3: samen eten is gezellig

In onze cultuur heeft eten ook een sociale dimensie. Het is gewoon gezellig om samen te tafelen. Als je veel behoefte hebt aan sociale contacten, is de verleiding groot om mensen uit te nodigen voor een lekkere maaltijd of een bezoek aan het restaurant. Vaak zijn dat calorierijke maaltijden. En vergeet ook niet dat sommige mensen om professionele redenen vaak uit eten gaan.

De oorzaak achterhalen voor duurzaam gewichtsverlies

Om overgewicht duurzaam aan te pakken, moet je dus eerst ontdekken wat de ware oorzaak is. Heb je die gevonden? Dan pas kun je op zoek gaan naar gezonde manieren om met die oorzaak om te gaan en het probleem op te lossen.

De conclusie? Overgewicht is helemaal niet altijd je eigen schuld. En dat heb ik net voor ik de trein uitstapte fijntjes aan dat groepje laten weten. Ja, zoiets durf ik.  En weet je wat? Mijn goede humeur was meteen terug!

Gezonde groetjes,

Lynn

PS Wil je zonder jojo-effect en met professionele begeleiding en voedingsadvies je overgewicht aanpakken en je darmflora verbeteren? Dan ga ik graag met jou de uitdaging aan. Online of in mijn praktijk in Lokeren.

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!