Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opeens zin in zoet: dit zijn de mogelijke oorzaken

Lore
4 min read

Herken je dit? Je hebt opeens zo’n zin in zoet dat je alle kastjes leeghaalt op zoek naar iets dat je zogenaamde ‘sugar craving’ zal stoppen. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Maar heb jij je wel eens afgevraagd waar die enorme zin in iets zoets nu eigenlijk vandaan komt? Wij zochten het voor je uit!

Wat is een ‘sugar craving’?

Opeens zin in zoet wordt in het Engels een ‘sugar craving’ genoemd. Zo’n type hongeraanval kan best lastig zijn, omdat de zin in zoet vaak zo sterk is dat je gewoon een slecht humeur krijgt als je niet snel wat chocolade of koekjes voor je neus krijgt. Het voelt alsof je erge honger hebt, maar dan alleen met zin in iets zoets.

Verslaafd aan zoetigheid

Ben je sowieso al verslaafd aan zoetigheid? Dan zul je wellicht wel al eens met een ‘sugar craving’ te maken gekregen hebben. Als je veel zoetigheid eet, raakt je lichaam namelijk gewend aan de dopamine die daarbij elke keer vrijkomt. Dopamine is het welkbekende stofje in je hersenen waar je gelukkig van wordt. Je gelukkig voelen is verslavend, dus elke keer als je lichaam zich weer zo goed wil voelen, krijg je enorm veel zin in zoetigheid.

De beste manier om dit patroon te doorbreken is een tijdje helemaal stoppen met zoet eten of drinken. Die aanpassing is niet al te best voor je humeur in het begin, maar uiteindelijk zul je je snel beter gaan voelen.

Instabiele bloedsuikerspiegel

Wanneer je maaltijd vooral uit snelle koolhydraten, en dus snelle suikers bestaat, stijgt het glucosegehalte in je bloed erg snel. Hierdoor krijg je snel meer energie, maar deze daalt ook weer net zo snel. Hierdoor kun je je moe of slap voelen.

Wanneer je bloedsuikerspiegel zo snel daalt, geeft je lichaam soms een signaal dat je weer suiker moet eten. Dat signaal uit zich in een enorme zin in zoetigheid.

Concreet kun je dit voorkomen door snelle koolhydraten links te laten liggen en in de plaats daarvan voor trage, complexe koolhydraten te kiezen. Dat type koolhydraten, die je vindt in groenten, fruit, noten, zaden, volkorenproducten etc., veroorzaken geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Te veel zout gegeten

Als je net een zoute maaltijd op hebt, is de kans groot dat je erna het liefst een pak koekjes eet. Je krijgt namelijk behoefte aan zoetigheid, omdat je lichaam te veel zout heeft binnengekregen. Eet je op dat moment veel suiker? Dan is de kans groot dat je weer zin krijgt in zout eten. Probeer die vicieuze cirkel te voorkomen door niet te zout te eten. Krijg je na een maaltijd toch zin in zoet? Vecht er dan tegen of neem wat fruit in plaats van snoep, chocolade of koekjes.

Zoetigheid eten kan een slechte gewoonte worden

Neem je elke dag een flink stuk chocolade zodra je van je werk thuis komt? Of eet je elke ochtend snel wat koekjes omdat je geen tijd denkt te hebben voor een gezond ontbijt? Dan krijg je wellicht vooral uit gewoonte zin in zoetigheid. Probeer daarom die gewoontes te doorbreken door de koekjes of chocolade te vervangen door wat fruit of zoete thee. Doe wel geen suiker in je thee, maar kies een thee die van zichzelf zoet is, bijvoorbeeld bosvruchten.

Hoe gezond leef jij? 

Wat je allemaal eet is één van de vele factoren die deel uitmaken van een gezonde levensstijl. Benieuwd hoe goed jij op dat vlak en andere factoren zoals beweging en mentale gezondheid scoort? Doe dan nu de ‘Hoe gezond leef jij’-test!

Ontdek hoe gezond jij leeft!

Elke deelnemer ontvangt een fietszadelhoesje en maakt meteen ook kans op 1 van de 2 elektrische fietsen t.w.v. €1.500! 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…