Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom moet ik detoxen na de zomer?

3 min read

De zomer is voor veel mensen het seizoen waarin ze hun dagelijkse routines loslaten, waarin ze vaker een gezellig feestje hebben of een BBQ-party. Herken je jezelf hierin? Stilaan sluipen er ongezonde gewoontes in en voor je het weet stapelen de gifstoffen zich in je lichaam op. Daarom is het belangrijk om na de zomer weer terug in het gareel te komen, bijvoorbeeld door te detoxen. Lees hier waarom detoxen na de zomer belangrijk is!

Welke gifstoffen stapelen we op in de zomer?

Elk seizoen kent typische gebruiken en eetgewoonten die niet even gezond zijn. In de zomer loop je o.a. het gevaar om de volgende gifstoffen in je lichaam op te stapelen:

1. PCA’s

PCA staat voor ‘polycyclische aromatische koolwaterstoffen’. Dit zijn chemische verbindingen die o.a. ontstaan bij het roosteren van vlees op houtskool. PCA’s zijn kankerverwekkend. Voorkom het vrijkomen van PCA’s door bij het barbecueën de kolen eerst helemaal grijs te laten worden, voordat je het vlees op de barbecue legt en laat het vlees niet aanbranden.

2. Geraffineerde suikers

Een gezellige picknick op het strand? De neiging is groot om praktische voorverpakte snacks en suikerrijke frisdranken mee te nemen. Geraffineerde suikers zitten in grote hoeveelheden in bijna alle bewerkte producten. Deze suikers verstoren de werking van het spijsverteringsstelsel; ongezonde schadelijke bacteriën krijgen vrij spel in de darmen en jagen de gezonde bacteriën weg. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.

3. Bisphenol-A

In de zomer neem je sneller een flesje drinken mee voor onderweg. Pas op met het gebruik van plastic flessen, want hierin zit bisphenol-A (BPA). BPA heeft een hormoon verstorende werking. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van BPA. In Europa is ondertussen BPA bij de productie van babyflesjes verboden.

Hoe kan ik gifstoffen weren?

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog meer gifstoffen waar je in de zomer sneller aan bloot wordt gesteld, zoals chemische filters in zonnebrandcrème, brandvertragende chemicaliën in vliegtuigen en bespoten groenten en fruit. Het is onmogelijk om het contact met alle toxines te voorkomen. Je kunt jezelf wel zo goed mogelijk beschermen door voedingsmiddelen te eten met vitamine C en andere antioxidanten die vrije radicalen in je lichaam bestrijden, die anders schade aanrichten. Kies vaker voor felgekleurde, biologisch geteelde groenten en fruit, bladgroenten en groene thee!

Wat is detoxen?

Ook een detoxkuur aan het einde van de zomer is een goed idee. ‘Detoxen, dat is toch jezelf uithongeren?’ Nee, detoxen staat voor het op verantwoorde wijze reinigen van je lichaam om gifstoffen te verwijderen en de balans in je lichaam te herstellen. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen uit gezonde voedingsmiddelen tot je neemt. Laat je begeleiden door een professional, die een kuur samenstelt die op jou is afgestemd en je stimuleert bij het volhouden van de kuur, want er is natuurlijk wel wat zelfdiscipline en doorzettingsvermogen voor nodig!

Wil je alles leren over detoxen of andere mensen hierin begeleiden, volg dan de Cursus ‘Sappen en Ontgiftingskuren’ van Wellness Academie. »