Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Detox kuur volgen? Ontgiften in 1 week!

Bram
7 min read

In de voedingsmiddelen en dranken die we vandaag de dag tot ons nemen, zitten veel stoffen die er van nature helemaal niet in zitten. Het gaat om stoffen die om wat voor reden dan ook toegevoegd worden in de fabrieken en die vaak geen positieve uitwerking hebben op ons lichaam. Wil jij jouw lichaam vrij maken van deze vaak schadelijke stoffen? Dan kun je een detox kuur volgen. Volg je een detox kuur, dan eet je een week lang alleen gezonde voedingsmiddelen zonder schadelijke stoffen om jouw lichaam letterlijk te ontgiften. 

Op deze pagina lees je meer over het volgen van een detox kuur. Zo lees je waarom het volgen van een detox kuur interessant kan zijn, hoe deze kuur precies werkt en wat je wel en niet mag eten en drinken als je de kuur volgt. 

Waarom een detox kuur?

Het volgen van een detox kuur van een week brengt diverse voordelen met zich mee. De diverse redenen die je kunt hebben om een ontgiftingskuur te volgen, zijn de volgende:

 • Een detox kuur geeft je een stralende huid
 • Een detox kuur geeft je meer energie. 
 • Je ontlast de organen als je een detox kuur volgt, waardoor je lichaam echt gereinigd kan worden.

Je volgt een detox kuur doorgaans niet om af te vallen, maar het is wel een goede start van een gezonde leefstijl. Volg je een detox kuur, dan kun je hierna gemakkelijker afvallen. Herhaal je de kuur iedere drie maanden, dan wordt het afvallen nog gemakkelijker.

Hoe werkt een detox kuur?

Als je een detox kuur volgt, zijn er strenge regels met betrekking tot wat je wel en niet mag eten. Omdat het belangrijk is om de strenge regels helemaal op te volgen, moet je de kuur op het juiste moment doen. Doe de kuur daarom niet in een drukke week met allerlei feestjes en evenementen, maar doe de kuur in een rustige week zonder verplichtingen en gebeurtenissen als verjaardagen en bruiloften. 

Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je in de eerste 24 tot 48 uur verschijnselen van ontgiften kunt gaan vertonen, waaronder diarree en hoofdpijn. Dit komt omdat je plotseling stopt met het nemen van bepaalde voedingsmiddelen en hierdoor de darmen ondersteunt. Begin de kuur daarom niet in een drukke werkweek, maar doe dit liever in je vakantie of als je een paar dagen vrij bent. 

Naast regels met betrekking tot wat je wel en niet mag eten tijdens de kuur, zijn er ook andere regels waar je je aan moet houden als je aan het ontgiften bent. Dit betreffen de volgende regels: 

 1. Drink ’s ochtends altijd een glas citroensap, want dit is een goede manier om de spijsvertering op gang te brengen en het lichaam te reinigen. Doe het sap van een halve citroen in een kop heet water en drink dit voor het ontbijt. 
 2. Beweeg voldoende, minimaal een uur per dag intensief. Het is belangrijk dat je goed zweet, dus sporten als bikram yoga, rennen en spinnen zijn erg goed voor je tijdens de detox kuur. 
 3. Eet zo veel mogelijk rauw. In rauwe voedingsmiddelen zitten meer voedingsstoffen en enzymen en deze heb je zeker nodig tijdens het volgen van de kuur. 
 4. Mediteer iedere dag een kwartier om ook je geest te detoxen. 
 5. Drink minimaal drie liter vocht per dag. Het is het best om water te drinken, maar je mag ook groene thee drinken. Frisdranken mag je niet. 
 6. Scrub je lichaam iedere dag om de circulate te stimuleren en de effecten van de detox kuur te versterken. 

Volg je deze regels op tijdens de detox kuur van een week, dan zijn de effecten van de kuur nog groter

Wat mag ik wel en niet eten tijdens de detox kuur? 

Er zijn diverse voedingsmiddelen die je tijdens de detox kuur juist wel mag eten en voedingsmiddelen die je moet mijden. Om je een duidelijk beeld te geven van wat je wel en niet mag eten, worden de toegestane en verboden voedingsmiddelen in onderstaande opsommingen beschreven. 

Dit mag je wel eten als je een detox kuur doet:

Dit mag je niet eten als je een detox kuur doet:

 • Zuivel en eieren
 • Gluten
 • Vlees
 • Schaaldieren
 • Verwerkte producten
 • Soya
 • Aardappelen, tomaten, paprika’s en aubergines
 • Specerijen
 • Suiker
 • Gepasteuriseerde honing
 • Granen
 • Gedroogd fruit

Verder mag je ook geen dranken met alcohol en cafeïne nemen, zijn frisdranken verboden en mag je ook niet roken.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…