Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een Aubergine gezond?

Irma Kroon
7 min read

Wie het heeft over gezonde groenten, komt als snel bij broccoli, boerenkool of spinazie terecht. De aubergine wordt eigenlijk nooit in dit rijtje genoemd. Is dit wel terecht? In dit artikel lees je hoe gezond aubergine eigenlijk is.

Oorsprong en gebruik

De aubergine behoort tot de zogenaamde nachtschade planten, een zeer uitgebreide plantenfamilie. Hiertoe horen bijvoorbeeld ook de tomaat, paprika en aardappel. De groente komt oorspronkelijk uit Myanmar en is in de middeleeuwen door de Arabieren naar Spanje gebracht. Vanaf de 15e eeuw veroverde de aubergine een plek in de Zuid-Europese keuken.

In de Aziatische keuken wordt de groente al duizenden jaren gebruikt. De paarse schil is wat bitter, maar het witte vruchtvlees is vrij neutraal van smaak, waardoor de aubergine heel gemakkelijk in verschillende gerechten verwerkt kan worden. Dit gebeurt dan ook volop. Denk bijvoorbeeld aan moussaka uit Griekenland of de Franse ratatouille.

Geneeskrachtig kruid

Voordat de aubergine zijn intrede in de keuken deed, stond deze groente in de volksgeneeskunde al bekend als een geneeskrachtig kruid. Zo werd van de gedroogde schil thee gemaakt tegen interne bloedingen en werd het vruchtvlees gebruikt als kompres om ontstekingen of de huid te kalmeren. Inmiddels weten we dat aubergine heel wat meer gezondheidsvoordelen heeft.

Gezondheidsvoordelen

Aubergine bevat een gemiddelde hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. De groente wordt dan ook niet gerekend tot de zogenaamde superfoods. Toch zitten er vele stoffen in aubergines die bijdragen aan heel wat gezondheidsvoordelen:

Is aubergine goed voor gewichtsverlies?

Aubergine staat erom bekend dat het veel vezels bevat in vergelijking met andere groenten. Zo bevat een portie aubergine bevat al gauw zo’n 3 gram vezels. Vezels bevorderen de stoelgang en verzadigen bovendien waardoor je sneller vol zit.

Aubergine kan dus helpen bij gewichtsverlies, vooral als je calorierijke producten vervangt door aubergine. Denk bijvoorbeeld eens aan het Italiaanse gerecht Melanzane (wat letterlijk aubergine betekent). Dit is in feite een lasagne, maar dan met plakken aubergine in plaats van de meer calorierijke deegbladeren die lasagne normaal gesproken bevat.

Is aubergine goed voor de huid?

Een aubergine bevat veel antioxidanten. Zij bestrijden vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die onze cellen aantasten. Aubergine bevat vooral veel anthocyanen, een antioxidant wat de kenmerkende paarse kleur aan de aubergine geeft.

Anthocyanen voorkomen schade aan de huidcellen en daarmee ook vroegtijdige houdveroudering.

Goed voor de hersenen

Een belangrijke antioxidant aanwezig in aubergines is nasunine. Dit antioxidant speelt een belangrijke rol in de bescherming van celmembranen, met name in de hersenen.

Nasunine voorkomt dat schadelijke vrije radicalen de celmembranen weten te bereiken en te beschadigen. Bovendien bevordert het de bloedsdoorloop waardoor voedingstoffen je hersenen goed kunnen bereiken.

Helpt mogelijk tegen huidkanker

Er zijn aanwijzingen dat een stof onttrokken uit de aubergine, BEC5 genaamd, huidkankercellen kan vernietigen. Er zou een extract op de huidkankercellen gebracht worden, waarbij de kankercellen zouden afsterven en de gezonde cellen intact zouden blijven.

Het is ontstaan uit een Australische volksremedie om boerderijdieren te behandelen. Er wordt momenteel volop wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Goed voor het hart

Aubergines zijn rijk aan kalium, vitamine C en het vitamine B-complex. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in het gezond houden van hart en bloedvaten. Ook de vele flavonoïden die een aubergine bevat dragen hieraan bij.

Goed voor je cholesterol

Aubergines bevatten ook een hoog gehalte chlorogeenzuur. Dit is een krachtig antioxidant dat het cholesterolgehalte in het bloed reguleert en daarmee voorkomt dat aderen dichtslibben. Chlorogeenzuur werkt bovendien nog eens antibacterieel, waardoor je minder snel ziek wordt.

Voorkomt bloedarmoede

Naast het feit dat aubergine zelf al aardig wat ijzer bevat, zorgt het er ook dat ijzer goed wordt opgenomen in het bloed. Hiermee wordt bloedarmoede voorkomen en voel je je fit en energiek.

Goed voor botten en gewrichten

Aubergine bevat de vitamines A, B, C, en E. Ook de mineralen calcium, magnesium en ijzer zijn aanwezig. Deze stoffen zorgen ervoor dat je botten sterk blijven en voorkomt ontstekingen die kunnen leiden tot artritis. Wanneer je aubergine combineert met een groente rijk aan foliumzuur, zoals spinazie, dan wordt deze werking nog eens versterkt.

Bereidingswijze

Hoewel aubergine zeker gezond is, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het bereiden van aubergine. Zo mag je de groente nooit rauw eten. Aubergine bevat namelijk solanine, wat giftig is voor het menselijk lichaam. Je krijgt er al snel maag- en darmklachten van. Hoewel deze stof hittebestendig is, wordt het gehalte wel een stuk lager wanneer je de aubergine verhit. Doe dit dus altijd!

Aubergine bevat van zichzelf weinig calorieën, maar het vruchtvlees werkt als een spons. Zo kan de aubergine zich helemaal volzuigen met olie en is het ineens een ware caloriebom. Let hier dus op bij de bereiding en kies er bijvoorbeeld voor om de aubergine te grillen.

Hoe een aubergine kuisen?

Snijd het kroontje en een dun plakje van de onderkant af, spoel de groente goed af en je bent klaar. Het is niet nodig om aubergines te schillen. De smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen.

Moet je een aubergine bakken?

Een aubergine kan je bakken, wokken of roerbakken, in de oven klaarmaken of grillen.Veelal bakt men de aubergine. Houd een baktijd van 5 tot 10 minuten aan voor een beetgaar resultaat.

Gebruik niet te veel olie of boter, want die wordt toch maar opgezogen. Bak tevens niet met een hele pan vol groente; het vocht dat er soms uitkomt kan ervoor zorgen dat je eerder gaat stoven of zelfs koken, en dat is het beste te voorkomen.

Conclusie

Hoewel aubergine niet tot de aller gezondste groente behoort, bevat de groente vele stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Mits op de juiste manier bereidt, past de aubergine dan ook zeker in een gezond eetpatroon.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…