Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voor jou opgelijst: dit zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie

Bram De Brabander
4 min read

Bij het bakken van vlees, vis en groenten, zijn er verschillende soorten bakproducten die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat het eten niet aan de pan schroeit. Zo kun je gebruik maken van boter, maar over het algemeen is het gezonder om olijfolie te gebruiken. Waarom olijfolie zo gezond is, lees je op deze pagina.

De medicinale werking van olijfolie

De reden dat experts aanraden olijfolie te gebruiken bij het bakken en boter te laten staan, heeft te maken met het feit dat er veel gezonde voedingsstoffen in olijfolie zitten., Denk hierbij aan vitamine A en vitamine D, maar ook aan vitamine E. Neem je regelmatig een beetje olijfolie door hiermee te bakken, dan krijg je deze vitaminen voldoende binnen en stimuleer je de gezondheid.

Olijfolie bevat niet alleen diverse gezonde voedingsstoffen, maar heeft ook echt een medicinale werking. Zo gaat de olie niet alleen reumatische aandoeningen tegen, maar stimuleert de olie ook de aanmaak van gal. Hierdoor kan voedsel beter verteerd worden, wat betekent dat je minder snel te maken krijgt met overgewicht. Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan olijfolie zelfs de ziekte kanker reduceren. Onderzoekers denken dat dit komt omdat er koolwaterstof in olijfolie zit en deze koolwaterstof kan vrije radicalen aan zich binden.

Onderzoeken naar olijfolie als geneesmiddel bij kanker

Natuurlijk is het niet voldoende om regelmatig olijfolie te gebruiken als je kanker hebt en heb je ook andere behandelingen nodig om deze vervelende ziekte terug te dringen en te genezen, maar olijfolie heeft zeker een positief effect bij het bestrijden van de ziekte. Onderzoekers van de Kroatische Gynecology, Obstetrics and Menopause Clinic zagen bijvoorbeeld dat olijfolie borst- en darmkanker tegen kan gaan. De Italiaanse universiteit van Catalania komt tot een vergelijkbare conclusie, want zij hebben geconstateerd dat olijven goed werken bij het tegengaan van kanker. Volgens hen komt dit omdat er polyfenolen in olijfolie zit en deze stof hebben een kankerwerend effect op het lichaam. Door naar verschillende onderzoeken te kijken, zien we dus dat olijfolie kankerwerend is en bovendien kankercellen dood kan maken.

Uitwendig gebruik van olijfolie

Je kunt olijfolie niet alleen in de pan doen als je van de positieve en gezonde effecten van deze olie wil profiteren, want je kunt de olie ook gewoon op je huid smeren. Smeer je olijfolie op de huid, dan heeft dit een positief effect op het eindresultaat van een dagje zonnen. Het wordt niet aangeraden om zonder zonnebrand te zonnen, maar Grieken, Italianen en Spanjaarden zonnen vaak alleen met olijfolie om extra bruin te worden.

Daarnaast is olijfolie niet alleen goed om extra bruin te worden in de zon, maar helpt de olie ook als je brandwonden hebt. Ben je verbrand in de zon omdat je met olijfolie en zonder zonnebrand in de zon hebt gelegen, dan kun je gewoon weer olijfolie opsmeren om de brandwonden op de huid te laten genezen. Overigens wordt in dit geval wel aangeraden om daarna in de schaduw te gaan zitten, want brandwonden mogen uiteraard niet aan de zon blootgesteld worden.

De geneeskracht van olijfolie: overige ziekten waar olijfolie tegen helpt

Olijfolie werkt niet alleen genezend bij verschillende soorten kanker, maar kan ook een positief effect hebben op andere ziekten. Enkele overige ziekten die minder kunnen worden als je regelmatig olijfolie neemt, zijn de volgende:

Voor Alzheimer geldt dat de essentiële oliën in olijfolie cruciaal zijn. De hersens bestaan voor een groot deel uit vet en door ongezonde vetten te nemen als margarine, goedkope oliën en transvetten, kunnen er ziekten als Alzheimer ontstaan. Neem je olijfolie, dan heb je minder kans op deze ziekte door de verbeterde conditie van de hersenen. Kijken we naar het nemen van olijfolie en hart- en vaatziekten, dan zien we dat je minder kans hebt op een verminderd functionerend hart en dichtgeslibde aders als je voornamelijk olijfolie neemt. Dit komt omdat olijfolie beter is voor het hart en de aders, in tegenstelling tot andere bakproducten die voor vernauwde aders en dus voor een verminderd functionerend hart kunnen zorgen.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…