Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Detox Dieet: Eén week schema, de perfecte detox kuur!

Jaro Broeklander
9 min read

De een noemt het afslanken, de ander heeft het over ontgiften en de derde houdt het op Detox. Het zijn verschillende termen voor een activiteit: afvallen door de ongezonde stoffen uit je lichaam te filteren en enkel de gezonde en verantwoorde stoffen tot je te nemen. Een Detox dieet is dan ook niet het zoveelste dieet. Het is een wetenschappelijk onderbouwde manier om weer een gezond en gereinigd lichaam te krijgen. Dat je door het Detox dieet ook aanzienlijk wat overtollig gewicht kwijt raakt is een mooie bonus als beloning voor het zware werk. Het Detox dieet bestaat uit een voedingsschema voor een week. De effectiviteit zorgt er voor dat het de perfecte Detox kuur is.

Gewicht verliezen als beloning

De gemeenschappelijke factor van alle methodes om gewicht te verliezen is dat ze gedurende een korte of lange periode trachten om dat doel te bereiken door gezond te eten, al dan niet met een rustdag. Dat een dergelijke methode om gewicht te verliezen niet werkt, blijkt wel uit het feit dat dergelijke diëten zich niet richten op een permanente verandering van de voedingscultuur. Door het principe om te draaien krijg je een dieet dat niet is gericht op het afvallen, maar op het gezond worden. Als je eenmaal weet wat je verkeerd doet wat betreft je voedingsgewoonten en je wordt beloond voor het goede gedrag, is dat een stuk effectiever. Juist dat beloningsprincipe zorgt er voor dat de verandering van je eetgewoontes permanent blijft.

Uiteraard is naast voeding ook voldoende beweging belangrijk. Vaak zegt men dat je 10.000 stappen per dag moet doen of een minstens een halfuur per dag moet bewegen (wandelen, lopen, …). Nu, genoeg over afvallen. Laten we het hebben over het detox dieet.

Waarom een Detox Dieet volgen?

Het Detox-dieet gaat uit van de opvatting dat lichaamsvreemde stoffen zoals chemicaliën die in onze dagelijkse voeding zit, in lichaamsvet worden opgeslagen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bekende PCB’s, maar ook pesticiden en zware metalen. Al deze stoffen, die in feite niet in de voeding thuis horen brengen de stofwisseling in de war. De gedachtegang hierachter is dat het lichaam niet meer in staat zou zijn om zelfstandig het opgeslagen vet te verbranden.

Deze theorie wordt niet ondersteund door wetenschappelijke inzichten en onderzoeken. Elk lichaam is namelijk altijd in staat om de aanwezige vetreserves aan te spreken als energiebron. Ook het verwijderen van niet noodzakelijke stoffen uit onze voeding kan het lichaam op eigen kracht. Het menselijke afvalverwerkingssysteem is namelijk een van de processen die door de werking van de lever wordt ondersteund. Sterker nog, van alle toevoegingen die we in onze voeding tegenkomen weten we ondertussen door welke processen in ons lichaam ze worden afgebroken en uitgescheiden.

Daarnaast is het zo dat bepaalde stoffen zoals E-nummers en bestrijdingsmiddelen niet door het lichaam worden opgeslagen, maar juist via de natuurlijke weg ons lichaam verlaten. Juist omdat we echter onze eetgewoontes niet aanpassen brengen we ons lichaam in een vicieuze cirkel. Het detox dieet zorgt er echter wel voor dat we in een korte periode van een week gaan wennen aan goede en gezonde producten. Je geeft daarmee je lichaam de gelegenheid om de oude, niet bruikbare rommel op te ruimen. Het functioneert dus als een degelijke reinigingsmethode, exact wat het ook beoogt te bereiken.

Detox Dieet: Basis

Net als voor elke andere poging om gewicht te verliezen is het belangrijk dat dit niet te snel gebeurt. Te veel gewicht verliezen in een te korte periode heeft nadelige effecten omdat hier de gifstoffen uit het lichaamsvet vrijkomen in het lichaam. Het Detox dieet helpt hierbij doordat het niet zo zeer is gericht op gewichtsverlies door het verminderen van het aantal calorieën, het gaat juist uit van een gedragsverandering wat betreft de voeding.

In het kort beoogt het Detox dieet het lichaam te ontgiften door een aantal principes:

 • Het gebruik van bindmiddelen als oplosbare vezels en actieve kool wordt gestimuleerd.
 • Veel voedingssupplementen gebruiken.
 • Veel rauwe groenten.
 • Veel beweging.
 • Meer biologische groente en fruit en minder dierlijk vet.

Detox Dieet Weekschema

Een weekschema kun je eenvoudig zelf opmaken. Denk aan bovenstaande punten en zorg voor voldoende variatie waarbij je alle nodige vitaminen binnenkrijgt. Hierbij alvast aan voorbeeld van een detox dieet weekschame.

Ochtend

 • Steeds op hetzelfde uur ppstaan
 • Drink een glas, al dan niet warm, water met citroen
 • Neem een warme douche en spoel je daarna af met koud water (ideaal voor een goede bloedsomloop)
 • Drink een groentensap. Dit kun je dagelijks afwisselen met bijvoorbeeld: thee, verse sap van vruchten
 • Eventueel thee
 • Uiteraard een stuk fruit

Middag

 • Lunch: Iets licht en goed verteerbaar: Denk aan een salade, verse soep, wraps of een omelet met groenten
 • Drink Thee en water
 • Een gezonde snak is mogelijk (Bvb. een stuk fruit, soep, …)

Avond

 • Start met soep of een salade
 • Zorg dat groente centraal staat in je maaltijd
 • Ook hier opnieuw thee en/of water drinken

Voor het slapen

 • Sommigen raden het innemen van psylliumvezels aan voor het slapen gaan. Dit bevordert de darmflora, beschermt de darmwand en voorkomt diarree.
 • Soep en andere zaken die je de volgende dagen wil eten uit de diepvries halen

Ziezo, op basis van dit weekschema kun je een voor jou op maat gemaakt schema opstellen.

Gezondheidseffecten van het Detox dieet

Dat het Detox dieet werkt zal je niet verbazen. De combinatie van minder vet, minder overbodige toevoeging en meer beweging zal onder normale omstandigheden altijd leiden tot gewichtsverlies. Met een Detox dieet van een week zal je, afhankelijk van je situatie, voldoende resultaten behalen. Het Detox-dieet sluit wat dat betreft goed aan bij de heersende opvatting dat te veel gewichtsverlies moet worden voorkomen.

Het Detox advies om vette vis te vermijden is een punt van discussie. Niet alle dierlijke vetten zijn ongezond zolang het maar met mate wordt genomen. Het opvangen van mogelijke tekorten, bijvoorbeeld Omega 3 en Omega 6 door voedingssupplementen is bij een normaal voedingspatroon dan ook niet nodig. Als je het Detox dieet slechts incidenteel toepast en er geen gewoonte van maakt om op deze wijze af te vallen. Kan het zeker geen kwaad.

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…