Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De top 6 gezondste oergranen!

Camille
4 min read

Er wordt reeds lange tijd onderzoek gedaan naar de impact die genetisch gemodificeerd voedsel heeft op de werking en de gezondheid van het menselijk lichaam. Veel mensen zijn vooral overtuigd van de negatieve uitwerking waardoor ze zweren bij het gebruik van zogenaamde oergranen in hun voeding. Het is dan ook een feit dat het gebruik van oergranen er voor zorgt dat er van nature een uitstekende voedingswaarde wordt gecreëerd die bepalend is voor de hoogwaardige kwaliteit van voeding. Maar welke oergranen bestaan er nu precies allemaal en vooral welke zijn het gezondst? Wij zetten de 6 gezondste oergranen graag even voor jou op een rijtje!

1. Spelt

Het eerste oergraan is uiteraard spelt. Dit is historisch gezien ongetwijfeld één van de belangrijkste graansoorten die er in de wereld zijn terug te vinden. Hoewel het door de eeuwen heen even in de vergetelheid is geraakt is het op vandaag meer dan ooit terug van weggeweest.

Spelt wordt door sommige brouwers gebruikt en geeft aan het bier een volle en frisse smaak maar ook de bleke kleur.  Diverse pasta’s, macaroni of speltbrood kunnen spelt als ingrediënt hebben, bovendien kan spelt ook puur gegeten worden.

2. Rogge

Het tweede oergraan dat bij veel mensen waarschijnlijk reeds wat bekender in de oren zal klinken is rogge. Rogge beschikt over een hoog vezelgehalte in combinatie met een niet onaanzienlijk aantal mineraalsoorten en zogenaamde fytonutriënten. Rogge is met name rijk aan mangaan, aminozuur en magnesium.

3. Gerst

Het derde oergraan is gerst. Deze grassoort die in lijn ligt met rogge, tarwe, haver, gierst en zilvervliesrijst beschikt over een aantal bewezen geneeskrachtige voordelen. Zo zouden de vezels in gerst er voor zorgen dat het eten niet alleen beter wordt verteerd, daarnaast zou het een structurele bijdrage leveren aan de preventie van darmkanker. Gerst bevat bovendien ook een redelijke hoeveelheid niacine en de vitamine B3. Deze vitamine zorgt er voor dat vrije radicalen op eenvoudige wijze geëlimineerd kunnen worden. Hierdoor komt er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden waardoor aderverkalking wordt voorkomen.

4. Tarwe

Misschien wel het belangrijkste oergraan is tarwe. Het eten van tarwe brengt diverse interessante voordelen voor de gezondheid met zich mee. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat het eten van tarwerijke producten er voor zorgt dat het lichaamsgewicht eenvoudiger behouden blijft en bovendien is het prima geschikt voor mensen met diabetes. Daarnaast zouden er in de tarwekorrel verschillende voedingsstoffen zitten die er voor kunnen zorgen dat chronische ontstekingen op celniveau kunnen worden bestreden. Dergelijke ontstekingen kunnen op termijn aan de basis liggen van diverse aandoeningen waaronder Alzheimer en osteoporose, maar ook verschillende hart- en vaartziekten.

5. Quinoa

Quinoa is een oergraan dat bij veel mensen nog niet bekend is, maar over uitstekende voordelen beschikt. Gerechten die worden bereid op basis van quinoa zijn bijvoorbeeld zeer licht verteerbaar. Quinoa is bovendien glutenvrij wat ze bijzonder geschikt maakt voor mensen die lijden aan een glutenallergie.

6. Haver

Haver is een oergraan dat vaak wordt gebruikt als basis voor een dieet. Dit heeft alles te maken met het feit dat haver er voor zorgt dat je etenslust aanzienlijk kan getemperd worden. Mocht je een beker vullen met haver, dan zou deze over niet meer dan 130 calorieën beschikken. Dit zorgt er voor dat de haver langer in je maag blijft zitten waardoor het gevoel van voldoening niet snel zal verdwijnen. Tot slot beschikt haver over veel vezels in combinatie met weinig vet. Het staat bovendien op de shortlist van granen die over een hoog proteïnegehalte beschikken.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…