Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn pigmentvlekken en wat kun je ertegen doen?

6 min read

Pigmentvlekken worden ook wel eens ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd en het zijn eigenlijk gewoon variaties op sproeten en moedervlekken.

Wat is pigment?

Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten en maten.

Wat is melanine?

Melanine is een stof die wordt aangemaakt door de huidcellen, die ervoor zorgt dat de huid pigment aanmaakt, bruin wordt en zich zo beschermt tegen de zonnestralen. Het vermogen om melanine aan te maken vermindert met de jaren. Door te lang in de zon of onder de zonnebank te gaan, kunnen pigmentophopingen ontstaan. Of en op welke leeftijd je pigmentvlekken krijgt, is afhankelijk van je zongedrag en voor een deel ook erfelijk bepaald. Met een lichte huid die moeilijker bruin wordt loop je meer kans op pigmentvlekken.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken

  • Aangeboren pigmentvlekken: Sommige pigmentvlekken zijn aangeboren en vanaf de geboorte of op jonge leeftijd aanwezig, zoals café-au-lait-vlekken.
  • Pigmentvlekken door ouderdom (ouderdomsvlekken)
  • Melasma (zwangerschapsmasker): Melasma is een pigmentstoornis die met name voorkomt bij zwangere vrouwen, daarom wordt melasma ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Het wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap of door de anticonceptiepil. Deze vraagt een specifiek verzorgings- en behandelingsplan.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: Postinflammatoire hyperpigmentatie is een vlakke donkere verkleuring op de huid die ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid.
  • Pigmenttekort (hypopigmentatie); In tegenstelling tot donker gekleurde pigmentvlekken bij hyperpigmentatie, kun je ook te weinig pigment hebben of pigment geheel missen. Dit wordt ook wel depigmentatie genoemd. Het pigment is dan op sommige delen van de huid weg. Je herkent dit aan witte vlekjes op de huid. Depigmentatie kan blijvend (bijvoorbeeld bij ziekten als vitiligo, albinisme of pityrasis) of tijdelijk zijn. 

De zon als belangrijkste oorzaak

Pigmentvlekken ontstaan vooral daar waar de huid veel aan de zon blootgesteld is. De handen, gezicht en hals zijn veel voorkomende plekken. En hoewel pigmentvlekken doorgaans onschadelijk zijn, ergeren mensen zich er wel aan omdat ze het niet mooi vinden.

Wat kun je ertegen doen?

Voorkomen

Uit de zon blijven is natuurlijk de makkelijkste oplossing. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als u dan toch in de zon gaat, vergeet dan niet om zonnecrème of dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15 te smeren. Smeer als je echt in de zon gaat zitten liefst nog een hogere (SPF 30 of 50). Vergeet ook niet je handen en hals hiermee in te smeren.

Verschillende doeltreffende behandelingen

Indien u toch al last heeft van pigmentvlekken dan zijn er hiervoor enkele mogelijke behandelingen die heel doeltreffend zijn:

1. Esthetische peelings

Bij een esthetische peeling (ook wel ‘chemische peeling’ genoemd) wordt de huid eerst grondig gereinigd en daarna wordt er een vloeistof op de huid aangebracht. Door deze vloeistof gaat de bovenste laag van de huid afschilferen en dus ook de pigmentvlekken. Vervolgens gaat de huid een nieuwe huidlaag aanmaken. Het duurt enkele weken voor de huid weer hersteld is.

2. VPL behandeling of andere lichtflitsbehandelingen en laser.

Pigmentvlekken kunnen verminderd worden met een laserapparaat of lichtflitsapparaat. Bij geringe vlekken is één behandeling meestal voldoende. De laser maakt de pigmentvlekken eerst donkerder van kleur. Na twee weken vervagen de pigmentvlekken. Wanneer nodig volgt na 8 weken een vervolgbehandeling. De behandelde pigmentvlekken verdwijnen vrijwel volledig en komen meestal niet meer terug. De behandeling kan echter niet voorkomen dat er in de toekomst nieuwe vlekken ontstaan.

3. Mesotherapie

Een mesotherapie-kuur levert spectaculaire resultaten zonder injecties, ongemak of neveneffecten door actieve betanddelen van cosmeceutische producten de huid beter te laten indringen op een niet-agressieve, snelle en vooral doeltreffende manier.

4. Camouflagetherapie bij pigmentvlekken

Met camouflagetherapie leer je kleurafwijkingen in de huid te camoufleren. Dit kun je toepassen bij pigmentvlekken, maar ook bij littekens en vaatafwijkingen. Camouflagetherapie is geen methode om pigmentvlekken te verwijderen, maar om ze minder zichtbaar te maken.

Heb je pigmentvlekken en wil je weten welke behandeling het best bij jou past? Contacteer dan Karoline via info@beautyfulskin.be

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar gloednieuwe boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.