Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwangerschapsmasker

Het zwangerschapsmasker is een spontane bruine verkleuring van de huid dat ineens uit het niets ontstaat. De bruine vlekken ontstaan soms niet alleen in het gezicht, maar soms ook in de nek. Zoals je het al leest in de naam kan deze afwijking eigenlijk alleen ontstaan tijdens de zwangerschap. Natuurlijk kennen we allemaal de afwijking wel, maar bijna niemand weet eigenlijk hoe het masker ontstaat. De vraag hoe je de masker kan voorkomen is misschien voor de meeste zwangere vrouwen nog belangrijker.

Oorzaken zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker is eigenlijk een afwijking in het pigment van de zwangere vrouw. De huid maakt extra veel pigment aan in het gezicht en/of de hals. Pigment zorgt voor de donkere gekleurde huid als je normaal gesproken even in het zonnetje gaat zitten. Doordat je zwanger wordt heb je last van het oestrogeen hormoon, waardoor de pigmentcellen extra worden aangespoord bij zonneschijn. De aandoening ontstaat vooral in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. De aandoening kan heel erg vervelend zijn, maar is gelukkig verder niet schadelijk voor jezelf en je ongeboren kindje. Overigens kan je ook als je niet zwanger bent een zwangerschapsmasker krijgen. Vrouwen die de pil slikken maken vaak gebruik van het oestrogeen hormoon. Hierdoor kan je met het slikken van de anticonceptiepil hetzelfde effect krijgen als bij een zwangere vrouw.

Symptomen zwangerschapsmasker

  • Bruine vlekken
  • Vlekken ontstaan op de wangen, voorhoofd, bovenlip, hals, nek, rond de ogen en armen.
  • Bij een tweede zwangerschap worden de vlekken nog donkerder van kleur en zetten ze eerder op.

Behandeling zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker ziet er heel vervelend uit vooral doordat het zo opvallend is. Toch is het een hele onschuldige aandoening die eigenlijk uit zichzelf weer verdwijnd. Meestal hou je de aandoening wel de rest van je zwangerschap. Ongeveer een paar maanden na je bevalling zal je zien dat de vlekken vanzelf weer verdwenen zijn. Je hebt dus automatisch geen last meer van een zwangerschapsmasker. Het is wel handig om bij een eventuele tweede zwangerschap absoluut de zon te mijden. Bij een tweede zwangerschap zal het effect nog sneller optreden doordat je lichaam de aandoening al eens eerder heeft gehad. Je kan het masker dus beter proberen te voorkomen tijdens een zwangerschap.

Als je niet zwanger bent en last krijgt van een zwangerschapsmasker dan helpt het natuurlijk niet om te bevallen. In dit soort situaties is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dermatoloog. De dermatoloog kan je helpen om de pigmentvlekken te behandelen. Soms kan een laserbehandeling worden aangeraden uiteraard niet tijdens een zwangerschap. Tijdens een laserbehandeling kan de pigment worden verwijdert. Helaas is het wel zo dat na blootstelling van zonlicht het zwangerschapsmasker vaak direct weer terugkomt. Het is dan slim om even naar de huisarts te gaan om te vragen om een andere pil. Als dit gecombineerd wordt met de laserbehandeling dan kan je proberen het zwangerschapsmasker weg te halen.

Hydrochinon kan ook een effectieve behandeling zijn tegen een zwangerschapsmasker. Het is wel slim om even te informeren of dit schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. Als dit geen schade aan kan brengen dan kan je de creme voorzichtig aanbrengen op de huid. De pigmentvlekken zullen dan gaan verbleken, waardoor je huid een stuk lichter wordt en het zwangerschapsmasker lijkt te verdwijnen. Het is belangrijk om de behandeling even goed te overleggen met een arts. Je weet zo precies of je de medicijnen wel of niet kan gebruiken tijdens je zwangerschap.

Probeer voor de rest gewoon een zwangerschapsmasker tijdens je tweede en derde trimester te voorkomen. Draag bedekkende kleding en kies ervoor om zo min mogelijk in de zon te gaan zitten.

Niets gevonden