Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke soorten peelings zijn er?

4 min read

In de zomer wil iedereen extra mooi verzorgd voor de dag komen. We geven letterlijk meer van onszelf bloot. Een van de beste manieren om je huid er stralend en zacht uit te laten zien is door middel van een peeling. Wat kan een peeling voor je huid betekenen? Welke soorten peelings zijn er? Welke peeling past het beste mijn huid? Hier vind je de antwoorden op deze vragen.

Waarom een peeling uitvoeren?

Een peeling is een schoonheidsbehandeling waarbij het fijne bovenste laagje van de huid wordt verwijderd. Dit deel van de huid bestaat uit dode verhoornde en afgeplatte huidcellen. Wanneer deze laag te dik wordt, kan dit een schilferig en dof uiterlijk geven. Met behulp van een peeling kan dit laagje verwijderd worden, waardoor er een nieuwe, frisse en glanzende huid aan de oppervlakte komt te liggen. Ook zorgt een peeling ervoor dat oneffenheden, zoals rimpels, acne en littekens, minder opvallen. Daarbij stimuleert een peeling de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor het huidverouderingsproces wordt vertraagd.

Drie soorten peelings

Er bestaan drie soorten peelings, namelijk mechanische peelings (scrubs), enzymatische peelings en chemische peelings.

  • Mechanische peelings
    Deze peeling, die ook wel een scrubbehandeling wordt genoemd, wordt uitgevoerd met een product met korreltjes erin die de dode huidcellen van de huid af schuren. Schurende elementen die gebruikt kunnen worden voor een mechanische peeling zijn o.a.: zout, gemalen pitten uit vruchten, gemalen noten, krijt, kristalkorrels en marmerpoeder. Scrubbehandelingen worden al eeuwenlang over de hele wereld uitgevoerd, waaronder in de oosterse hammam. Bekijk hier ook eens deze Cursus Salon Hammam.
  • Enzymatische peelings
    Deze peelings zijn eiwitsplitsend, waardoor de dode huidcellen losgeweekt worden. De huid hoeft dus niet ‘geschuurd’ te worden, waardoor deze peelings ook geschikt zijn voor de gevoelige huid. De ingrediënten voor enzymatische peelings komen onder andere uit vruchten als papaja’s, ananas, pompoen en cranberry.
  • Chemische peelings
    Deze producten zijn gemaakt op basis van zuren. Het gaat om AHA’s (alpha hydrocy acids) of beter gezegd fruitzuren. Veel gebruikte zuren in chemische peelings zijn glycolzuur en salicylzuur. In de Opleiding Schoonheidsspecialiste leer je er alles over.

Welke peeling kan ik het beste kiezen?

Dat is van vele factoren afhankelijk, zoals de gevoeligheid van je huid, de plek op het lichaam en het gewenste effect. Heb je een vette of gecombineerde huid, dan kan een mechanische korrelpeeling uitkomst bieden. Korrelpeelings zijn ideaal voor de huid van de benen en armen, maar zijn vaak te agressief voor de gevoelige gezichtshuid.

De gevoelige huid en de gezichtshuid is meer gebaat bij een enzymatische peeling. Deze peeling werkt bovendien ook antibacterieel. Het is onder meer een aangewezen peelingbehandeling bij huidproblemen als acne, rosacea en voor het kalmeren van de gevoelige huid.

Chemische peelings met glycolzuur kunnen redelijk diep in de huid doordringen en kunnen daardoor fijne lijntjes en pigmentvlekken verminderen. Ook verbetert het de huidtextuur. Peelings met salicylzuur zijn een aanrader voor het behandelen van een vette, onzuivere huid en acne.

Zijn er ook contra-indicaties voor peelings?

Over het algemeen zijn peelings geschikt voor alle huidtypes, alleen als je een erg gevoelige en reactieve huid hebt, kun je een peeling beter achterwege laten. Ook bij wonden, een slechte wondgenezing en eczeem is een peeling afgeraden. Wil je zeker weten dat je de beste peeling voor jouw huid kiest en dat de peeling goed gebeurt, laat deze schoonheidsbehandeling dan uitvoeren door een gecertificeerde schoonheidsspecialiste. Tip: laat je daarna verwennen met een ontspannende en verzorgende gelaatsbehandeling of een volledige lichaamspakking. Na een peeling werken de verzorgende ingrediënten beter in op de huid. Bekijk hier ook eens de Cursus Lichaamspakkingen.

Voor meer info over schoonheidszorg opleidingen raadpleeg de Wellness Academie.