Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nagelproblemen

Nagelproblemen komen erg veel voor. Dat komt omdat de nagels vrij broos zijn en er vele nagelproblemen zijn waar je mee te maken kunt krijgen. Gelukkig zijn nagelproblemen in de meeste gevallen niet ernstig. Maak je dus geen zorgen als je één van onderstaande problemen ervaart, want nagelproblemen zijn vaak gemakkelijk op te lossen en zeker niet bedreigend.

Nagelprobleem 1: nagelbijten

Nagelbijten is een slechte gewoonte waar veel mensen last van hebben. Vaak gaat nagelbijten gepaard met stress, nervositeit en verveling. Als je eenmaal begint met nagelbijten, is het erg lastig om van dit probleem af te komen. Dit komt omdat je in feite ‘verslaafd’ bent aan nagelbijten en hier niet mee kan stoppen. Door hulpmiddelen te gebruiken, zoals nagellak met een vieze smaak of pleisters om op de nagels te doen, kun je wel van nagelbijten af komen.

Nagelprobleem 2: een ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel komt meestal voor bij de tenen en ontstaat omdat de nagel te kort is afgeknipt bij de hoekjes. Hierdoor dringt de nagel in de zachte huid van de teen en ontstaat er een ontsteking. Vaak gaat deze ontsteking gepaard met de groei van wild vlees, waardoor de ingegroeide nagel er vreemd, dik en eng uit kan zien. Een ingegroeide nagel kan gemakkelijk verholpen worden bij de dokter, of in meer ernstige gevallen in het ziekenhuis.

Nagelprobleem 3: het loslaten van de nagel

Waar nagelbijten en een ingegroeide nagel erg vaak voorkomt, komt het loslaten van de nagel minder vaak voor. Het loslaten van de nagel wordt ook wel onycholysis genoemd en kan veroorzaakt worden door een bloeduitstorting onder de nagel, psoriasis, schildkliervergiftiging en een schimmelinfectie. Als de nagel helemaal is verdwenen, kan het zelfs voorkomen dat de nagel niet meer terug kan groeien. Groeit de nagel nog wel terug, dan kan het ongeveer 7 maanden duren voor de nagel er hetzelfde uit zag als voorheen en dezelfde lengte heeft.

Nagelprobleem 4: een nagelontsteking

Een nagelontsteking is een acute ontsteking in de nagelwal of riem. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door een lichte verwonding die niet geneest of een eerdere ontsteking op dezelfde plek. Een nagelontsteking herken je aan de volgende symptomen:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Ontsteking
  • Pus bij de nagelrand

Een nagelontsteking is erg vervelend, maar deze dient zelf over te gaan. Wel kun je ontstekingsremmende middelen slikken om dit proces te versnellen en minder last te hebben van de symptomen van een nagelontsteking.

Nagelprobleem 5: infectie van de nagels

Rond en onder de nagels kan ook een infectie ontstaan. Deze infectie kan zich vervolgens gemakkelijk verspreiden en zeker als er sprake is van een verslechterde hygiëne. Als je een infectie bij de nagels hebt, zien de nagels er vaak ondoorschijnend, verdikt en broos uit. Je kunt de schimmelinfectie proberen op te lossen door een anti-schimmelmiddel in te nemen. Pas als de infectie steeds erger wordt en je niet het idee hebt dat de infectie zal verdwijnen, ga je met een infectie van de nagels naar de dokter. Bij een beginnende infectie is dit niet nodig, omdat deze vanzelf moet verdwijnen en bovendien niet schadelijk is.