Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Abces Behandeling: Abces op je Mond, Tandvlees of Kaak?

Olivier
6 min read

Het hebben van abces is nooit een pretje, waar hij zich ook bevindt. Echter zijn er wel plekken die nog net dat tikkeltje extra vervelend zijn. De mondstreek is zo’n plaats. Een abces hebben in je mondstreek betekent namelijk dat je een zwelling hebt, gevuld met pus, op een plek die bijzonder veel in beweging is. Niet alleen tijdens het eten, maar bijvoorbeeld ook wanneer er gesproken wordt.

Uiteraard kun je daar tijdens deze handelingen erg veel last van hebben. En dan vergeten we nog de zeurende pijn die je de hele dag door kan teisteren, ook als je niks bijzonders doet. Geen wonder dus dat je er graag weer zo snel mogelijk vanaf komt en op zoek bent naar een behandelmethode. Je wilt immers niet veel langer meer met deze pijn rondlopen en zeker niet als dat nergens voor nodig blijkt te zijn.

Gelukkig zijn er inderdaad verschillende behandelwijzen om een abces in de mondstreek te bestrijden. Over deze methoden vind je hieronder meer uitleg. Eveneens wordt er gekeken naar de symptomen van een abces in de mond, als wel de oorzaken. Op die manier kun je een mondabces namelijk herkennen als zodanig, voordat je een behandeling ondergaat, en één in het vervolg voorkomen.

Hoe een abces in de mondstreek ontstaat

Dat het lichaam in zijn geheel de nodige verzorging behoeft, weten we allemaal wel. We proberen immers zoveel mogelijk te sporten en zo gezond mogelijk te eten. Een specifiek gebied als de mondstreek heeft echter nog wat extra aandacht nodig en dat vergeet men soms wel eens. Als gevolg daarvan kan een abces ontstaan.

Een abces in de mondstreek is dus doorgaans het gevolg van een slechte hygiëne. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën vrij spel krijgen in je mond. Als dit gebeurt, kunnen ze een infectie van het tandvlees veroorzaken, wat betekent dat er zich etter gaat verzamelen. Hoe langer dit onbehandeld blijft, hoe meer etter en hoe groter de zwelling. Door een goede hygiëne valt dit, zoals gezegd, echter meestal te voorkomen. Deze ‘preventieve behandeling’, het verzorgen van je gebit kortom, kan op de volgende manieren:

Het opmerken van een abces in de mond of kaak

Als je een abces in de mondstreek hebt, valt dat meestal al vrij snel op. Je kan namelijk last krijgen van behoorlijk wat verschillende dingen. Het meest voorkomende probleem is daarbij natuurlijk simpelweg de tandpijn. Door het abces, dat vaak in de buurt van een (slecht onderhouden) tand ontstaat, krijg je namelijk een enorme druk op die tand of tanden. Wanneer het abces behoorlijk groot is en je het eens goed gaat bekijken, zal je in dit geval ongetwijfeld ook etter ontdekken. Ook dit komt namelijk vaak voor bij een abces. Niet alleen wanneer ie zich schuilhoudt in je mond, maar ook op ander plaatsen.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat je naast pijn aan je tand ook last hebt van het tandvlees dat er omheen zit. De ontsteking beperkt zich immers vaak niet alleen tot de tand zelf. Een ontsteking breidt zich meestal verder uit en zorgt er dus ook voor dat het abces het tandvlees aantast. Op die manier kun je ook dáár last krijgen. Of de ontsteking van je tandvlees en de pijn die je er door ervaart daadwerkelijk veroorzaakt wordt door een abces kun je controleren door te onderzoeken of er ook sprake is van een zwelling. Is dat het geval, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een abces in je mond.

Tot slot zijn er ook nog wat symptomen die niet rechtstreeks met het gebit te maken hebben, maar niettemin in rechtstreeks verband kunnen staan met een abces in de mondstreek. Ten eerste is dat het mogelijk optreden van zwellingen in de halsklieren, zoals je dat bijvoorbeeld ook bij de Ziekte van Pfeiffer ziet. Daarnaast is dat koorts. Zoals ook bij andere ontstekingen het geval kan zijn, kan ook bij een ontsteking in de mondstreek namelijk een verhoging van de lichaamstemperatuur optreden. De temperatuurstijging in je lichaam komt voort uit het feit dat je lichaam aan het strijden is tegen de ontsteking. Vaak is je lichaam echter niet in staat om de ontsteking teniet te doen en dus doe je er verstandig aan om een behandeling te ondergaan.

Diagnose en Behandeling van een Abces

Zo’n behandeling onderga je gewoon bij de tandarts, die allereerst zal moeten vaststellen of je daadwerkelijk een abces hebt. Dit doet de tandarts aan de hand van één van de eerdergenoemde symptomen. Namelijk door te kijken of er een eventuele zwelling is en, indien die er is, of het gaat om een echt abces.

Als de tandarts heeft ontdekt dat je daadwerkelijk een abces hebt, kan de behandeling starten. Gezegd moet worden dat het hier om een vrij simpele behandeling gaat. Wat de tandarts doet, is namelijk simpelweg een sneetje maken in de zwelling, waardoor het etter wegvloeit. Hierdoor neemt zwelling af en verdwijnt de pijn. Het kan echter ook zo zijn dat er drastischere maatregelen nodig zijn. Zo worden er soms ontstekingsremmers en antibiotica toegediend om de abces weg te krijgen en is het ook mogelijk dat de tandarts ervoor kiest om een tand te trekken. Dit laatste gebeurt alleen in de allerergste gevallen en meestal uitsluitend wanneer de klachten keer op keer terugkeren.

Aangezien het in de meeste gevallen een stuk gemakkelijker en vlotter gaat, denken sommige mensen dat ze zelf een abces ook wel open kunnen snijden. Dit is ten eerst echter gevaarlijk en is daarnaast ook nog eens onnuttig. Het gevaar zit hem erin dat je mogelijk een bloedvergiftiging oploopt, als je zelf gaat beginnen snijden in een tandabces. Deze bloedvergiftiging kan bovendien erg snel optreden en op zijn beurt voor grote problemen zorgen. En dat zou zonde zijn, aangezien het opensnijden van een abces in de mondholte totaal geen nut heeft. Het is namelijk zo dat de ontsteking op zich niet verdwijnt bij het weg laten vloeien van de pus, waardoor de zwelling later weer terug zal keren. Het is dus simpele symptoombestrijding.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…