Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Abces op Darm: Wanneer is een Operatie nodig?

Olivier
5 min read

Onze darmen vormen een ingenieus stelsel dat ervoor zorgt dat dat wat wij eten wordt verwerkt tot bruikbare brandstof voor ons lichaam. De darmen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen via de bloedbaan in ons lichaam terechtkomen. Dat wat niet nodig is om ons lichaam naar behoren te laten functioneren wordt verwerkt tot afval, oftewel ontlasting. Wanneer we gezond zijn verlaat de ontlasting het lichaam als een middelzachte substantie, en is er geen sprake van pijn. Maar er kunnen problemen ontstaan in de darmen en die kunnen tot vervelende klachten leiden. In sommige gevallen is een operatie vereist. Wanneer? Dat lees je verder in dit artikel.

Vezelarme voeding en weinig bewegen

Darmproblemen komen het vaakst voor bij oudere mensen. Zij krijgen vaak minder lichaamsbeweging door ziekten of beperkingen. In sommige gevallen is de voeding te eenzijdig en bevat te weinig vezels. Vezels zijn nodig om de ontlasting een juiste structuur te laten krijgen. Om problemen te voorkomen wordt aangeraden om voldoende groente en fruit te eten en te kiezen voor volkorenbrood in plaats van wit brood.

Voldoende drinken, minstens anderhalve liter per dag, is nodig om ervoor te zorgen dat de ontlasting niet te droog en daardoor te hard wordt . Daarnaast komen darmproblemen vaker voor bij mensen die kampen met overgewicht.

Wat als er klachten optreden?

Wanneer er klachten optreden is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit kan in de eerste plaats door het dieet aan te passen. Maar wanneer er ernstiger klachten zijn dan is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Deze kan als er nog geen sprake is van acute klachten het dieet bespreken en eventueel middelen voorschrijven die de ontlasting zachter maken. Soms zijn de klachten echter van ernstiger aard, het kan dan zijn dat er sprake is van een abces.

Wat is een divertikel?

Een divertikel is een op zich onschuldige uitstulping in de dikke darm. Deze ontstaat wanneer het transport van ontlasting tijdelijk stagneert, bij voorbeeld omdat de ontlasting te droog of te hard wordt. Veel mensen hebben divertikels zonder dat ze er iets van merken. In veel gevallen herstelt zo’n uitstulping ook vanzelf weer zonder dat behandeling noodzakelijk is.

Een abces vraagt om acuut ingrijpen

Een patiënt met een abces heeft ernstige klachten, zoals:

Een abces ontstaat wanneer een uitstulping van de dikke darm knapt en de darminhoud daardoor in de buikholte belandt. Hierdoor kan, onder invloed van de bacteriën die zich in de darminhoud bevinden, een abces ontstaan. Ook is het mogelijk dat de patiënt een buikvliesontsteking oploopt, wat tot acuut levensgevaar kan leiden.

Een buikoperatie moet uitkomst bieden

Is er sprake van een opengebarsten uitstulping of een abces dan moet er direct worden ingegrepen en wordt de patiënt geopereerd. Vaak wordt voorafgaand aan de operatie middels een coloscopie de dikke darm van binnen bekeken om te zien wat er precies aan de hand is. Voor het stellen van de juiste diagnose kan de arts ook een echoscopie maken of een CT-scan, waarbij door middel van röntgenstralen een beeld van de dikke darm op het scherm wordt getoond.

Tijdens een operatie wordt meestal het beschadigde stuk darm verwijderd. Dit kan doorgaans geen kwaad en hoeft niet direct vergaande gevolgen te hebben voor de patiënt. Er is voldoende darm in het lichaam aanwezig om hier wat van te kunnen verwijderen. Alleen in geval van ernstige beschadiging moet soms worden besloten om de gehele dikke darm te verwijderen. Na de ingreep krijgt de patiënt vaak tijdelijk een stoma om de ontlasting af te voeren. Is de schade aan de darm niet heel groot dan kan de darmfunctie nadat de darm is hersteld van de operatie weer via de natuurlijke weg verlopen. Wanneer de gehele dikke darm of een groot gedeelte moest worden verwijderd is de plaatsing van een stoma vaak definitief.

Een buikoperatie is niet in alle gevallen nodig

Bij een abces in de buik is niet in alle gevallen een operatie nodig. Wanneer de darm zelf niet behoeft te worden geopereerd maar het alleen gaat om het verwijderen van een abces kan er ook een punctie worden gedaan. Dan wordt het abces via een naald in de buik aangeprikt en wordt de pus uit het abces middels een drain afgevoerd. Dit is uiteraard minder ingrijpend als een buikoperatie, al is ook in dit geval opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…