Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kalknagels behandelen en verwijderen: 9 tips

6 min read

Kalknagels, een op de vier mensen heeft er wel eens mee te kampen. Velen hebben er last van zonder het zelf te weten. Wat niet oké is, want de veelvoorkomende aandoening is erg besmettelijk en hardnekkig. Naarmate je ouder wordt, is de kans trouwens groter dat ook één van jouw nagels aangetast wordt door een schimmelinfectie.

In onderstaand artikel kom je te weten wat kalknagels precies zijn, hoe je ze krijgt, hoe je ze behandelt, waarom je dat het best zo snel mogelijk doet en hoe je ze ten slotte kunt voorkomen.

Wat zijn kalknagels?

Onychomycose is de medische term die verwijst naar een schimmelinfectie onder de vinger- of teennagel, ook wel kalk- of schimmelnagel genoemd. Een kalknagel ontstaat doordat een schimmelinfectie je vinger- of teennagel aantast. Iedereen heeft onschuldige schimmels op de huid, vooral op warme, vochtige plekken. Een infectie ontstaat echter pas wanneer één van die schimmels je huid of nagels ook effectief binnendringt.

Wanneer een schimmel de nagelrand binnendringt ontstaat er dus een kalknagel. Vanuit de nagelrand verspreidt de schimmel zich verder in de nagel. In een eerste fase kleurt de infectie de nagelranden witgeel, bruin of groen. In een tweede fase gaat je nagel er dikker, brokkelig en broos uitzien. In een derde en laatste fase – die niet altijd plaatsvindt – komt je nagel los en kan die op termijn uitvallen.

Hoe krijg je kalknagels?

Beschadigde nagels zijn een broeihaard voor infecties. Een beschadigde nagel krijg je door je nagels verkeerd of veel te kort af te knippen, te kleine schoenen te dragen of te sporten.

Daarnaast zijn mensen die met diabetes kampen gevoeliger voor schimmelnagels. Doordat hun bloedsuiker minder stabiel is, is de doorbloeding van de weefsels minder goed waardoor er sneller infecties kunnen ontstaan. Diabetici controleren dus maar beter op regelmatige basis of ze last hebben van kalknagels.

Waarom moet je kalknagels behandelen?

Schimmelnagels veroorzaken niet altijd pijn waardoor velen ze niet laten behandelen. We raden je toch aan de aandoening zo snel mogelijk te laten behandelen aangezien een schimmel erg besmettelijk is. De infectie ontstaat meestal bij één nagel maar verspreidt zich razendsnel naar andere nagels. En niet alleen naar je eigen nagels, maar ook naar die van anderen. De schimmel zit in de huidschilfertjes die van je huid vallen en zich zo gemakkelijk verspreiden.

Daarnaast kunnen schimmelnagels pijnlijk worden. Je bent ze dus beter rijk dan kwijt. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker je ze weg krijgt. Tijdig ingrijpen is dus de boodschap. 

Ten slotte is een schimmelnagel ook gewoon niet mooi. Een verdikte of verkleurde nagel oogt snel onhygiënisch.

Hoe kan je kalknagels behandelen?

Zelf aan de slag

Behandel je de aandoening graag zelf van thuis uit? Dat kan een schimmeldodende olie, tinctuur of pen zoals Naloc. Deze middelen kunnen makkelijk zonder voorschrift verkregen worden bij de apotheek.

De precieze herstelperiode is afhankelijk van hoelang de schimmelinfectie al aanwezig is. Wie een blijvend resultaat wil, zet de behandeling voort tot een nieuwe nagel is uitgegroeid. Dit kan echter een aantal maanden in beslag nemen.

Medische behandeling

Merk je dat de kalknagel zich al in een vergevorderd stadium bevindt? Dan kan lasertherapie soelaas bieden. De combinatie licht en warmte vernietigt de schimmel die zich onder de nagel op het nagelbed bevindt. Een laserbehandeling vindt plaats zonder verdoving en is pijnloos.

Idealiter volstaat één behandeling. In de maanden nadien groeit de schimmelnagel uit tot een gezonde nagel. Merk wel op dat dat een tijdje kan duren aangezien een teennagel groeit met een snelheid van één millimeter per maand.

9 tips om kalknagels te voorkomen

  1. Droog je na het zwemmen, douchen of baden héél goed af. Vergeet geen enkel plekje of holte. Achterblijvend vocht kan de huid verweken waardoor er een schimmelinfectie uitgelokt kan worden.
  2. Was je voeten af en toe zonder zeep zodat de zuurtegraad in balans blijft. De zure eigenschap van de huid is belangrijk als beschermingsmechanisme. Wie dus altijd zijn voeten, of zijn lichaam tout court, met zeep wast, wast het beschermlaagje als het ware weg waardoor infecties vrij spel krijgen. 
  3. Voorkom een droge huid door je lichaam op regelmatige basis in te smeren met een hydraterende bodylotion.
  4. Draag elke dag verse kousen, bij voorkeur in een natuurlijk materiaal zoals wol of katoen. Was je kousen ook altijd op minimaal 60 graden. Dat geldt ook voor lakens en handdoeken.
  5. Wissel je schoenen regelmatig af zodat die tussendoor optimaal kunnen verluchten.
  6. Heb je last van zweetvoeten waardoor je voeten constant vochtig aanvoelen? Door de onnatuurlijke vochthuishouding zijn jouw voeten extra gevoelig voor kalknagels. Gebruik talkpoeder om je voeten droog te houden. Heb je het gevoel dat jouw voeten nog steeds vochtig zijn? Draag luchtige schoenen zoals sandalen of wissel meerdere keren per dag van sokken.
  7. Loop nooit op blote voeten in zwembaden of fitnesszalen. Schimmels zijn hier talrijk aanwezig. Slippers helpen kalknagels voorkomen.
  8. Een gezonde levensstijl werkt een stabiele bloedsuiker in de hand.
  9. Laat regelmatig een medische pedicure of manicure uitvoeren. Zo worden je handen en voeten met tijd en stond intensief verzorgt.
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…