Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is een schimmelnagel? Oorzaken, behandelen en voorkomen

5 min read

Schimmelnagels komen vaak voor, zowel aan voeten als handen, en nemen toe naarmate je ouder wordt. Wist je dat zelfs veel mensen schimmelnagels hebben zonder het te weten? Nochtans is een schimmelnagel besmettelijk en kan hij zich ook geleidelijk verspreiden aan naar de andere nagels.

Wil jij weten hoe je een schimmelnagel herkent? Je leest het in dit artikel. We vertellen je ook meteen wat de oorzaken zijn en hoe je een schimmelnagel kan voorkomen en behandelen.

Hoe herken je een schimmelnagel?

Een schimmelnagel heeft enkele duidelijke symptomen:

  • De nagelranden zijn verkleurd. Deze zijn meestal witgeel, maar kunnen ook bruin zijn.
  • Op de nagelplaat zijn gele of witte strepen te zien. Uiteindelijk kan heel de nagel verkleuren.
  • De nagelranden zijn brokkelig en er kunnen stukjes nagel afbreken.
  • De nagel is verdikt (doordat schimmels zich onder de nagel ophopen) en onregelmatig.
  • De nagel komt los van het nagelbed.

Doet een schimmelnagel pijn?

Een schimmelnagel doet in de meeste gevallen geen pijn. Soms kan een schimmelnagel echter wel pijn veroorzaken of het dragen van schoenen onbehaaglijk maken. Dat is meestal een gevolg van het feit dat de nagel dikker wordt en op het nagelbed drukt. Deze pijn kan je verminderen door de nagel te vijlen. Dat kan je zelf doen of laten doen bij een pedicure.

Natuurlijk komen niet altijd alle symptomen voor. Twijfel je of je een schimmelnagel hebt? Breng dan een bezoek aan de huisarts.

Wat zijn de oorzaken van een schimmelnagel?

Schimmelnagels worden vaak beschouwd als een klein probleempje dat weinig mensen treft. Maar in realiteit is dit de meest voorkomende nagelaandoening die ongeveer 10% van de bevolking treft.

Ze worden veroorzaakt door dezelfde soort schimmels die voetschimmel veroorzaken. Deze schimmels worden dermatofyten genoemd. Dermatofyten zijn vaak te vinden in vochtige ruimtes zoals de douche, badkamer, zwembad… Via deze ruimtes worden de schimmels tussen personen overgedragen. Je kunt ook jezelf besmetten. Als je één schimmelnagel hebt, kunnen andere nagels en je voeten ook besmet raken.

Wanneer ben je vatbaar voor schimmelnagels?

Normaal gesproken is ons lichaam bestand tegen schimmels van buitenaf. Wanneer je weerstand echter wat verzwakt is, heb je een groter risico om een schimmelnagel te krijgen. Kunnen onder andere een lagere weerstand veroorzaken:

  • Vermoeidheid
  • Griepje
  • Ongezond voedingspatroon
  • Ouderdom
  • Chemokuur

Ook diabetes, beschadigde nagels en een slechte voethygiëne vergroten de kans op schimmelnagels.

Hoe voorkom je een schimmelnagel?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. En hoewel een schimmelnagel niet volledig te voorkomen is, verklein je met de volgende tips wel het risico aanzienlijk. Ook als je eerder al een schimmelnagel hebt gehad kunnen deze tips je helpen een nieuwe infectie te voorkomen.

  • Houd je nagels kort door ze regelmatig te knippen en deel je nagelschaar niet met anderen.
  • Probeer beschadigingen aan je nagels te voorkomen.
  • Gebruik niet te veel zeep en zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven op je huid of nagels door zeep goed af te spoelen.
  • Droog je voeten na het douchen of baden goed af. Ook de ruimtes tussen je tenen.
  • Draag slippers in openbare vochtige ruimtes zoals het zwembad, sauna, sportschool…
  • Draag bij voorkeur katoenen of wollen sokken en draag nooit natte sokken.
  • Kies voor schoenen die goed ventileren.

Hoe behandel je een schimmelnagel?

Schimmelnagels zijn in principe onschuldig, maar een behandeling is toch gewenst om te voorkomen dat je jezelf of anderen besmet. Ook ziet een schimmelnagel er natuurlijk niet fris uit.

Het is wel zo dat een schimmelnagel vaak iets lastiger te behandelen is dan een huidschimmel. Dat komt doordat de schimmel vaak onder de nagel zit, waardoor deze moeilijker te bereiken is. Niet alle antischimmelmiddelen dringen namelijk goed door de nagel heen.

Uitwendige behandeling

Bij de apotheker zijn verschillende middelen tegen schimmelnagels verkrijgbaar zonder voorschrift. Denk aan zalven, crèmes, vloeistoffen…

Deze zijn bedoeld voor plaatselijke behandeling. Het is belangrijk om een behandeling te kiezen die:

  • Snel zichtbare resultaten geeft
  • De schimmels doodt
  • Gemakkelijk te gebruiken is

Inwendige behandeling

Je huisarts kan ook medicatie voorschrijven, bijvoorbeeld antischimmelpillen. Dat gebeurt wel enkel wanneer je veel last hebt van de infectie of wanneer de infectie zich uitbreid. Zo’n kuur is vaak doeltreffend, maar duurt wel enkele maanden en kan gepaard gaan met vervelende bijwerkingen.

Bijkomende maatregelen

Om te voorkomen dat de schimmelinfectie zich uitbreidt of dat je jezelf opnieuw besmet, kan je antischimmelstrooipoeder gebruiken in je sokken en schoenen. Dit doodt de sporen van de schimmel.

Of je de schimmel nu van buitenaf of van binnenuit bestrijdt, houd er rekening mee dat het een lange tijd (maanden) zal duren voor je nagel weer helemaal hersteld is. Dat komt doordat het even duurt voordat de beschadigde nagel geheel is uitgegroeid en er een nieuwe gezonde nagel is terug gegroeid.

Nog meer tips voor gezonde nagels? Klik hier »

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…