Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen bij psoriasisnagels? Oorzaak, diagnose en behandeling van nagelpsoriasis

8 min read

De zomer is stilaan in aantocht en voor onze voeten houdt dat in dat ze niet langer in warme, knellende schoenen opgesloten hoeven te worden. In sandalen en slippers kunnen je voeten binnenkort opnieuw vrij ademen. Of wat dacht je van op je blote voeten door het gras lopen of met je voeten in het water een strandwandeling te maken? Het klinken allemaal leuke vooruitzichten, maar voor mensen met aandoeningen aan de voeten is dat niet altijd het geval.

Zo schamen mensen die last hebben van schimmelnagels of psoriasisnagels aan de voeten zich er vaak voor om sandalen of slippers te dragen, omdat hun teennagels niet echt fraai ogen. Naast het esthetisch aspect komt daar ook nog eens bij dat dit soort aandoeningen erg ongemakkelijk en hardnekkig zijn. Om er zo snel mogelijk van af te raken, is het belangrijk je goed te informeren over de oorzaken en mogelijke behandelingen.

Wij zoomen daarom in dit artikel verder in op psoriasisnagels: wat zijn de oorzaken, hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandelingen zijn mogelijk?

Wat zijn psoriasisnagels?

Psoriasis is een chronische, erfelijke huidaandoening die ervoor zorgt dat een patiënt op bepaalde delen van het lichaam huiduitslag krijgt. De huiduitslag manifesteert zich in de vorm van rode plekken die bedekt zijn met witte schilfers. Vaak voelt de huid ook verdikt aan.

Zowat 25 tot 50% van de mensen die aan psoriasis lijden, vertonen ook nagelproblemen, ook wel nagelpsoriasis genoemd. Hierbij verkleuren de teennagels, en beginnen kleine putjes die lijken op oliedruppels zichtbaar te worden. De nagels kunnen soms ook verdikken en loskomen van het nagelbed.

Zijn psoriasisnagels besmettelijk?

Nagelpsoriasis is geen infectie en is niet besmettelijk. Het is een chronische aandoening die niet kan genezen worden. Met een goede behandeling kan nagelpsoriasis wel onder controle gehouden worden.

Psoriasisnagels vs. schimmelnagels

Het probleem met psoriasisnagels is dat het verschil met schimmelnagels niet altijd duidelijk is, omdat bij beide aandoeningen gelijkaardige symptomen optreden. Bovendien zouden mensen die aan psoriasisnagels lijden ook makkelijker schimmelnagels kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk dat je nagels nauwkeurig onderzocht worden door een gespecialiseerde arts of (medisch) pedicure, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en een gepaste behandeling kan worden opgestart.

Schimmelnagels of psoriasisnagels? Een arts of (medisch) pedicure kan je helpen de juiste diagnose te stellen.

Oorzaken van psoriasisnagels

Over de precieze oorzaken van psoriasis(nagels) heerst momenteel nog geen volledige duidelijkheid. Nagelpsoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar vooral volwassenen krijgen er last van. Het komt even vaak voor bij mannen als vrouwen.

Men gaat er wel van uit dat de aandoening veroorzaakt wordt door een bepaalde combinatie van erfelijkheid, omgevingsfactoren en de toestand van ons immuunsysteem. Bovendien zijn er een aantal factoren die een uitbraak van psoriasis kunnen uitlokken. Het gaat onder andere om:

 • Stress
 • Roken
 • Drinken van alcohol
 • Bepaalde medicijnen
 • Verwondingen of beschadigingen van de huid
 • Hormonale wijzigingen
 • Bepaalde bacteriële infecties

Zoals eerder vermeld, ontwikkelen sommige psoriasispatiënten ook nagelproblemen. Dat is het gevolg van een opeenstapeling van witte bloedlichaampjes in de teennagels. Dat zorgt ervoor dat de hoornlaag van onze nagels kapot gaat, en de nagels als het ware in een puntvorm wegzakken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose nagelpsoriasis wordt met het blote oog gesteld aan de hand van de symptomen die optreden. De volgende symptomen zijn kenmerkend voor nagelpsoriasis en kunnen zowel bij teen- als vingernagels optreden:

 • Kleine putjes of zelfs gaten in de nagels
 • Een geelbruine nagelverkleuring, die meestal een beetje op een olievlek lijkt
 • Een verdikking van de huid onder de nagel
 • De nagel wordt broos en schilferig
 • In sommige gevallen pijn en een drukkend gevoel
 • Loslaten van de nagel (oncholysis)

Sommige mensen krijgen vaak te maken met de verergering van klachten, terwijl bij anderen jaren voorbij kunnen gaan zonder dat zij er last van hebben.

Een mogelijk probleem bij het stellen van een diagnose is dat een aantal nagelaandoeningen zoals schimmelnagels sterk op nagelpsoriasis lijken. Er bestaat dus steeds een risico dat er een foutieve diagnose gesteld wordt en een verkeerde behandeling opgestart wordt. Wanneer de symptomen niet volstaan om een diagnose te stellen, wordt soms een biopsie uitgevoerd, waarbij men een stukje weefsel verwijdert en dit door een patholoog wordt onderzocht.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

De behandeling van een chronische aandoening zoals psoriasisnagels richt zich in de eerste plaats op het verminderen van de symptomen. Aangezien psoriasis, en dus ook psoriasisnagels, sterk erfelijk bepaald zijn, is het namelijk onmogelijk de aandoening voorgoed uit te roeien. Toch is het belangrijk in te zetten op een goede therapie. Psoriasisnagels onbehandeld laten is immers geen goed idee, omdat de aandoening kan leiden tot pijn, zwellingen en ontstekingen. In het ergste geval kunnen psoriasisnagels zelfs misvormingen aan de handen en voeten veroorzaken.

Zelfzorg

Heb je last van een milde vorm van nagelpsoriasis? Dan kan een nagelstyliste die gespecialiseerd is in dit soort aandoeningen je nagels hygiënisch en adequaat behandelen.

Bij de apotheek vind je ook zelfzorgmiddelen die je kunnen helpen de natuurlijke staat van de nagel te herstellen.

Zelf je nagels zo goed mogelijk verzorgen kan je ook al een heel eind op weg helpen. Het is hierbij belangrijk dat je trauma aan de nagels vermijdt, je je nagels kort houdt en ze gehydrateerd houdt.

Corticosteroïden

Een mogelijke therapievorm is het toedienen van corticosteroïden. Dit kan in de vorm van zalven, nagellakken of zelfs injecties gebeuren. Corticosteroïden zijn hormonen die een ontstekingsremmende werking hebben, en de symptomen van psoriasisnagels verzachten.

Lichttherapie

Daarnaast is ook lichttherapie een efficiënte behandelingsvorm. Bij een dergelijke behandeling wordt onze huid regelmatig blootgesteld aan ultraviolet licht. UVB-licht remt namelijk de celdeling van aangetaste cellen af, waardoor ook de ontsteking vermindert. Er bestaan verschillende soorten lichttherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten stralen.

Operatie

In extreme gevallen moeten aangetaste nagels operationeel verwijderd worden, omdat de ontsteking te ver gevorderd is en andere behandelingen niet meer werken. Dit is echter een laatste toevlucht en komt gelukkig niet zo vaak voor.

Kom meer te weten over het voorkomen en behandelen van nagelaandoeningen!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…