Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips om zelf een schimmelnagel te verwijderen

4 min read

Schimmelnagels of kalknagels kunnen meestal weinig kwaad in de zin dat ze geen gezondheidsproblemen opleveren. De aandoening is wel ontsierend voor je nagels en bovendien zeer besmettelijk. Zo kan de schimmelinfectie zich verder verspreiden van nagel tot nagel, maar via huidschilfertjes met schimmelsporen ook bij anderen terecht komen.

Een schimmelnagel kan in theorie vanzelf genezen, maar dat is zelden het geval. Een behandeling wordt dan ook meestal gestart vanuit cosmetische overwegingen, maar ook om verdere verspreiding te voorkomen of bij hinder: soms is een schimmelnagel pijnlijk. Vooral om die laatste redenen loont het om zo snel mogelijk een behandeling op te starten.

Ontdek hieronder op welke manier je de behandeling van schimmel- of kalknagels het best aanpakt!

Lokale behandeling

Als niet meer dan 50% van de nagel aangetast is, kan je kiezen voor een lokale behandeling.

Knip eventueel het zieke stuk van de nagel (als de nagel los zit) en behandel de rest van de aangetaste nagel met een schimmeldodende olie, tinctuur of pen zoals Naloc.

Breng met de punt van de tube een laag aan op de nagel en onder de vrije rand. Op deze manier worden de buitenste lagen van de nagelplaat gehydrateerd en glad gemaakt. Hierdoor zal het uitzicht van het nageloppervlak verbeteren, wordt de schimmel gedood en wordt ook de verdere groei van schimmels en bacteriën voorkomen.

Vereist: tijd en geduld

De behandeling van een schimmelnagel vraagt enige tijd en geduld. Het kan wel 3 tot 6 maanden duren voor de schimmelnagel genezen is. Gelukkig zijn de eerste resultaten vaak wel al zichtbaar na een paar weken.

Bijkomende maatregelen

Houd gedurende de behandeling je nagels kort: de schimmels hebben dan minder kans om zich te nestelen en je nagels groeien sneller, wat de genezing bevordert. Was ook je schoenen, sokken, beddengoed, badmat… op hoge temperatuur om zoveel mogelijk schimmelsporen te verwijderen.

Preventief

De behandeling van een schimmelnagel neemt niet alleen veel tijd in beslag, soms treedt er ook herval op. Daarom is het belangrijk om niet alleen de symptomen, maar ook de mogelijke oorzaken te bestrijden.

  • Loop niet op blote voeten in vochtige ruimtes (zwembad, turnzaal, badkamer), maar draag bijvoorbeeld slippers.
  • Droog voeten en tenen altijd goed af na wassen/douchen.
  • Draag ademend, niet-klemmend schoeisel.
  • Gebruik niet overmatig zeep bij het wassen van je voeten, je tast dan de natuurlijke beschermlaag van je huid aan.
  • Gebruik geen schoenen, sokken, beddengoed of nagellak van mensen met kalknagels.

Naar de dokter?

Geen succes met de behandeling of is al meer dan 50% van je nagel aangetast? Dan kan je huisarts je eventueel anti-schimmelmedicijnen voorschrijven. Die moeten ook minstens 3 maanden ingenomen worden en kunnen gaan gepaard gaan met vervelende bijwerkingen.

Opgelet: heb je diabetes of een overgevoelige huid? Dan ga je beter meteen langs bij je dokter in plaats van je nagel zelf te behandelen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…