Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips voor gezonde teennagels

4 min read

We vinden het allemaal belangrijk dat onze vingernagels er gezond en verzorgd uitzien. Onze teennagels durven we echter wel eens verwaarlozen. Akkoord, onze tenen zitten het grootste deel van de tijd in schoenen verstopt, maar plots wordt het zomer en schaam je je over je onverzorgde, broze teennagels of misschien heb je wel al even last van schimmelnagels of ingegroeide teennagels.

We geven je daarom een aantal tips, zodat je teennagels in no time klaar zijn voor de zomer, en je je er niet voor hoeft te schamen!

1. Let op je voeding

Je bent wat je eet, en dat geldt ook voor je nagels. Heb je last van broze, doffe nagels? Neem dan even je voedingsgewoonten onder de loep. Als je gezonde en sterke nagels wil, is het belangrijk dat je voldoende eiwitten (aanwezig in rood vlees, zalm en eieren), antioxidanten (aanwezig in groenten en fruit) en zink binnenkrijgt.

2. Zorg voor een goede lichaamshygiëne en voorkom schimmels

Schimmels krijgen vooral de kans te woekeren op vochtige, vuile plaatsen. Ze komen vaak voor op onze voeten, en dan vooral op onze teennagels. In dat geval hebben je nagels een witgele, groene of bruine kleur. Ze zijn brokkelig en lelijk om te zien.

Kalknagels zijn vrij hardnekkig en het is mogelijk dat de infectie meermaals terugkomt. Wil je schimmelnagels vermijden? Was dan je voeten regelmatig (liefst dagelijks) met water. Vermijd zeep, want dat spoelt het beschermend vetlaagje van onze huid weg. Droog je voeten goed af na het wassen. Trek ook dagelijks verse kousen aan.

3. Onderneem actie!

Is het kwaad al geschied en heb je last van schimmelnagels? Behandel die dan zo snel mogelijk.

Dat kan door bijvoorbeeld de nagelbehandeling Naloc te gebruiken. Naloc is een middel dat je één keer per dag op de gehele teennagel moet aanbrengen. De oplossing doodt niet alleen de schimmel, maar normaliseert ook de nageldikte en vermindert de verkleuring van de nagel. De eerste resultaten zijn al na enkel één week duidelijk merkbaar, vaak zijn de nagels na 3 à 6 maanden volledig genezen.

4. Knip je nagels op de juiste manier

Knip je nagels regelmatig, maar zeker niet te kort. Zo vermijd je dat je nagels ingroeien, wat je een hoop pijn kan besparen.  Knip ze ook recht, zodat de randjes zich zeker niet in je huid kunnen boren.

Knip je nagels recht, maar zeker niet te kort.

5. Hydrateer

Zijn je nagels broos en breekbaar? Dan is dat waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze niet voldoende gehydrateerd zijn. Dit probleem kan je gelukkig eenvoudig verhelpen door je nagels regelmatig in te smeren met nagel- of voetcrème.

6. Pas je schoeisel aan

Wanneer je last hebt van kalknagels, laat je gesloten schoenen (en indien mogelijk sokken) best even links liggen. Ga voor luchtig schoeisel dat kan ‘ademen’, zodat je voeten kunnen verluchten. Zo krijgen de schimmels niet de kans verder te woekeren!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…