Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontstoken teen

Heb je last van een pijnlijke teen, die ook nog eens gezwollen is en een rode kleur heeft gekregen? Dan is de kans groot dat jouw teen ontstoken is. Een ontstoken teen is niet alleen vervelend, maar kan ook erger worden en voor vervelende klachten zorgen die het dagelijkse functioneren kunnen beïnvloeden. Heb jij last van een ontstoken teen en wil je meer te weten komen over deze klacht? Lees dan meer over de ontstoken teen in dit artikel. In dit artikel lees je niet alleen wat de oorzaken kunnen zijn van een ontsteking in de teen, maar ook aan welke symptomen je een ontstoken teen kunt herkennen en hoe je de ontsteking in de teen kunt verminderen.

De oorzaken van een ontstoken teen

Een ontstoken teen kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. De mogelijke oorzaken van een ontsteking in de teen, zijn de volgende:

  • Een verwonding van de teen met beschadiging tot gevolg. De meeste mensen die te maken hebben met een ontstoken teen, krijgen deze klacht door een beschadiging van de teen. Denk hierbij aan een sneetje, maar ook aan een schram of een andere soort verwonding.
  • Een ingegroeide teennagel: een ingegroeide teennagel is een nagel die verkeerd gegroeid is en hierdoor in de huid groeit. Heb je een ingegroeide nagel, dan raakt de huid rondom de ingroeiing ontstoken en krijg je te maken met een ontstoken teen.
  • Het verblijven in omgeving met veel schimmels en bacteriën: verblijf je in een omgeving met veel schimmels en bacteriën, dan kunnen deze organismen in jouw teen terecht komen en hier zorgen voor ontstekingen.

Tot slot kan een ontstoken teen ook veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening, zoals jicht.

De symptomen van een ontstoken teen

Een ontsteking van de teen gaat gepaard met verschillende vervelende klachten. Zo is de teen gevoelig, maar kan de teen ook echt pijn doen. Zeker bij het dragen van smalle en krappe schoenen en het lopen van lange afstanden, kan de ontsteking in de teen zeer gaan doen. Verder ziet de huid van de aangedane teen rood, voelt de teen warm aan en is de teen dikker dan normaal. Heb je een ernstige ontsteking, dan kun je ook te maken krijgen met symptomen als pus bij de ontsteking, een bloeding van de teen en koorts.

In welke mate je de symptomen van een ontstoken teen ervaart, is geheel afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Heb je een milde ontsteking, dan zijn de klachten van de ontsteking minder erg dan wanneer de ontsteking vergevorderd is of een groot deel van de teen beslaat. Behandel je de ontsteking niet en wordt de ontsteking van de teen steeds erger, dan worden de klachten ook vanzelf erger.

Een ontsteking in de teen: tips

Er zijn diverse dingen die je zelf kunt doen om de ontsteking in je teen te verminderen. Om je een duidelijk beeld te geven van de acties die je zelf kunt ondernemen om de klachten van jouw teenontsteking te verminderen, geven we in onderstaande alinea’s drie tips om jouw ontstoken teen zelf te behandelen.

  1. Tip 1: was de teen met milde zeep en lauw water. Het is belangrijk om het getroffen gebied van de ontsteking zo schoon mogelijk te houden, wat de oorzaak van de ontsteking in de teen ook is. Je kunt de ontstoken teen het beste wassen met milde (antibacteriële) zeep en lauw water, het liefst meerdere keren per dag.
  2. Tip 2: dompel de teen onder in water met een zoutoplossing. Naast het wassen van de teen met water en milde zeep om het getroffen gebied te reinigen, kun je de ontstoken teen ook schoonmaken met water met een zoutoplossing. Neem minimaal eens per dag een voetenbadje met water met een zoutoplossing en je houdt het getroffen gebied van de ontsteking gemakkelijker en beter schoon.
  3. Tip 3: gebruik een koud kompres op de teen.
    Een koud kompres vermindert de zwelling die bij de ontsteking komt kijken en kan de pijn van de ontsteking bovendien verlichten. Je hoeft overigens geen kant-en-klaar kompres te kopen die je in de vriezer kunt koelen, want je kunt ook zelf een koud kompres maken. Dit doe je door een zak ijsblokjes te pakken, deze zak in een vochtige handdoek te wikkelen en de handdoek vervolgens op je teen te leggen. Let goed op dat het ijs niet direct in contact komt met de teen, want dit kan leiden tot weefselschade en dit maakt de klachten van de ontsteking juist erger.

Heb je een ontstoken teen door een ingegroeide teennagel of gaat de ontsteking in de teen maar niet weg, dan moet je naar de dokter met jouw klacht. Bel de huisarts, laat de dokter naar de ontsteking kijken en start met de behandeling van de ontsteking om zo snel mogelijk van jouw teenontsteking verlost te zijn.

Niets gevonden