Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Schaaf- en snijwonden verzorgen alvorens te gaan zwemmen

Olivier
4 min read

Is het wel slim om met een schaaf- of snijwond te gaan zwemmen? Of is er een manier waarop je de wond kan verzorgen alvorens je toch gewoon gaat zwemmen. Al deze vragen beantwoorden we in dit artikel. Zo is het meteen  duidelijk wat je beter wel of niet doet als je wil zwemmen met een schaaf- of snijwond.

Open wonden en het zwembad

Als eerste is het belangrijk om te controleren of er een goede stevige korst op de wond zit en de wond dus goed dicht is. Een open wonde is namelijk een gevaar als het gaat om bacteriën. De bacteriën kunnen zo doordringen tot de bloedbaan.

Daarnaast bevat een zwembad hoge concentraties aan chloor. En hoewel chloor bacteriën doodt, kan het chloor ook wel in de bloedbaan terechtkomen.

Hoge concentraties met chloor zijn absoluut schadelijk voor je gezondheid en kunnen leiden tot een vergiftiging. Daarom is het zowel met een schaaf- als snijwond van groot belang of er geen openingen zijn waardoor chloor naar binnen kan komen.

Gesloten wonden en het zwembad

Chloor doodt bacteriën en dat geldt ook voor onze huid. Als onze huid in aanraking komt met lage concentraties van chloor dan kan dat zelfs een helende werking hebben. Het hoeft dus absoluut niet verkeerd te zijn om even te gaan zwemmen. Het kan zelfs een helend effect hebben op voorwaarde dat de wond goed gesloten is.

Kortom: als de wond goed aan het genezen is en er geen lichaamssappen meer uitkomen, mag je gerust gaan zwemmen. Je zal merken dat dit zelfs een positief effect heeft op de heling van de wonde.

Zwemmen met hechtingen

Soms is een snijwond zo diep dat een arts beslist om te gaan hechten. Bij een hechting is het belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt. De wond is natuurlijk gesloten door de hechtingen, maar er zijn nog wel een paar regels. Zo is één van de regels dat de wond 100% droog moet blijven. Wikkel de wonde dus af als je gaat douchen.

Als dit niet mogelijk is dan kan je tijdelijk een paar dagen aan de wastafel jezelf wassen. Gaan zwemmen met hechtingen is dus absoluut niet mogelijk. De wond lijkt misschien gesloten, maar zwemmen met een gehechte snijwond is absoluut uit den boze.

Speciale zwempleisters

Een kleine snijwond of schaafwond lijkt soms onschuldig, maar kan flink wat schade opleveren als je gaat zwemmen. Toch willen ouders de zwemles liever niet overslaan omdat hun kind net een klein schaafwondje heeft opgelopen. Is de snijwond of schaafwond al aan het genezen en niet ernstig? Dan kan je bij een klein wondje eventuele zwempleisters kopen. Zorg ervoor dat je pleisters koopt die 100% waterdicht zijn.

De pleisters zijn gemaakt van een speciaal materiaal, waardoor het wondje wordt afgesloten. Ze maken kleine wondjes waterdicht, waardoor je gewoon kan gaan zwemmen. Dankzij de speciale kleefkracht blijft de pleister gewoon vast zitten wat je ook doet in het zwembad. Het is een slimme oplossing als je toch wil gaan zwemmen.

Wat te doen bij een zwemles?

  • Controleer of er geen open wonden meer zijn of verlies van lichaamssappen.
  • Overleg eventueel met een huisarts.
  • Sluit het wondje voor de zekerheid af met een zwempleister die 100% waterdicht is.
  • Sla als het mogelijk is toch de zwemles over bij grote schaafwonden of snijwonden.
  • Sla een zwemles altijd over bij bloedverlies, lichaamssappen verlies of hechtingen.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…