Schaaf- en snijwonden verzorgen alvorens te gaan zwemmen

schaaf-snijwonden-verzorgen-alvorens-te-gaan-zwemmen.jpg

Vaak zijn er vragen van ouders over hun kinderen met schaafwonden of snijwonden die gaan zwemmen. Is het wel zo slim om na een schaafwond te gaan zwemmen? Of is er een manier waarop je de wond kan verzorgen alvorens je toch gewoon gaat zwemmen. Dit soort vragen worden regelmatig gesteld en het is belangrijk om hierop een duidelijk antwoord te geven. Zo is het in één keer duidelijk wat je beter wel of niet kan gaan doen als je wil zwemmen met een schaaf of snijwond.

Open wonden en het zwembad

Als eerste is het belangrijk om te controleren of er een goede stevige korst op de wond zit. Een open wond is een gevaar als het gaat om bacteriën. De bacteriën kunnen zo doordringen tot de bloedbaan. Daarnaast bevat een zwembad hoge concentraties met chloor. Het voordeel van chloor is wel dat het bacteriën dood. Het nadeel is dat de bacteriën misschien wel dood gaan, maar het chloor in de bloedbaan terecht kan komen. Hoge concentraties met chloor is absoluut schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot een vergiftiging. Zorg er dus voor dat een vergiftiging kan worden voorkomen en je nooit met een open wond gaat zwemmen. Controleer een schaafwond dus goed of er openingen zitten waardoor de chloor naar binnen kan komen. Met een snijwond is het helemaal belangrijk om te controleren of de wond goed dicht zit.

Gesloten wonden en het zwembad

Chloor dood bacteriën en dit is dus ook zo met onze huid. Als onze huid in aanraking komt met lage concentraties van chloor dan kan dit zelfs een helende werking hebben. Het hoeft dus absoluut niet verkeerd te zijn om even te gaan zwemmen. Het kan zelfs een helend effect hebben mits de wond goed gesloten is.

Er mag geen chloor in de bloedbaan terecht komen want dit is wel schadelijk. Als de wond goed aan het genezen is en er geen lichaamssappen meer uitkomen dan mag je gerust gaan zwemmen. Je zal merken dat dit zelfs een positief effect heeft op de heling van de wonden.

Zwemmen met hechtingen

Soms is een snijwond zo diep dat een arts heeft besloten om te gaan hechten. Bij hechting is het belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt. De wond is natuurlijk gesloten door de hechtingen, maar er zijn nog wel een paar regels. Zo is één van de regels dat de wond 100% droog moet blijven. Wikkel de wond dus af als je gaat douchen.

Als dit niet mogelijk is dan kan je tijdelijk een paar dagen aan de wastafel jezelf wassen. Gaan zwemmen met hechtingen is dus absoluut niet mogelijk. De wond lijkt misschien gesloten, maar zwemmen met een gehechte snijwond is absoluut uit ten boze.

Speciale zwempleisters

Een kleine snijwond of schaafwond lijkt soms onschuldig, maar kan flink wat schade opleveren als je gaat zwemmen. Toch willen ouders de zwemles liever niet overslaan omdat hun kind net een klein schaafwondje heeft opgelopen. Is de snijwond of schaafwond al aan het genezen en niet ernstig? Dan kan je bij een klein wondje eventuele zwempleisters kopen. Zorg ervoor dat je pleisters koopt die 100% waterdicht zijn.

De pleisters zijn gemaakt van een speciaal materiaal, waardoor het wondje wordt afgesloten. Ze maken kleine wondjes waterdicht, waardoor je gewoon kan gaan zwemmen. Dankzij de speciale kleefkracht blijft de pleister gewoon vast zitten wat je ook doet in het zwembad. Het is een slimme oplossing als je toch wil gaan zwemmen.

Wat te doen bij een zwemles?

  • Controleer of er geen open wonden meer zijn of verlies van lichaamssappen.
  • Overleg eventueel met een huisarts.
  • Sluit het wondje voor de zekerheid af met een zwempleister die 100% waterdicht is.
  • Sla als het mogelijk is toch de zwemles over bij grote schaafwonden of snijwonden.
  • Sla een zwemles altijd over bij bloedverlies, lichaamssappen verlies of hechtingen.