Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Expert aan het woord: hoe krijg je een schimmelnagel?

4 min read

Schimmelnagels hebben doorgaans een onschuldig karakter en in de meeste gevallen is een medicamenteuze behandeling niet noodzakelijk. Maar hoe krijg je zo’n schimmelnagel nu eigenlijk? Yaswanti Delemarre, podoloog en vicevoorzitter van de Belgische Vereniging der Podologen (BVP-ABP) geeft tekst en uitleg.

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel wordt veelal veroorzaakt door dermatofyten. Dat zijn schimmels die in en onder de nagel groeien. In 70% van de gevallen gaat het om Trichophyton rubrum, soms kan ook de gist Candida albicans de oorzaak zijn. Er zijn verschillende soorten oppervlakkige schimmels, maar de schimmelnagel/onychomycose is veruit de moeilijkste om te behandelen. Binnen Europa komt een schimmelnagel bij 23% van de bevolking voor.

Een schimmelnagel begint meestal met een witte of gele vlek in de nagel. Deze kan uitbreiden tot een volledig gele, of zelfs bruine nagel. De nagels zijn dan ook heel broos en brokkelig. Bij het behandelen komt er ook een indringende geur vrij die typisch is voor een schimmelinfectie. Omwille van het besmettingsgevaar kan een schimmel zich overzetten op meerdere nagels, niet alleen bij dezelfde persoon, maar ook bij anderen.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel of onychogryphose/onychauxis is een verdikking en verharding van de nagel. Hierbij is er dus geen infectie of virus aanwezig in de nagel, waardoor er dus geen besmettingsgevaar is. De nagel ziet er meestal verdikt uit en gelig/melkachtig. Indien er twijfel bestaat tussen een schimmel- of een kalknagel, kan er altijd een kweek (stukje nagel) genomen worden door de huisarts of dermatoloog en opgestuurd worden naar het labo.

Hoe krijg je een schimmelnagel?

Leeftijd

De grootste risicofactor op het krijgen van een schimmelnagel is leeftijd. Bij patiënten tussen de 60 en 79 jaar komt de infectie bij 18,2% van de mensen voor, bij personen jonger dan 19 jaar gaat het om slechts 0,7%. Verder krijgen mannen drie keer sneller een schimmelnagel dan vrouwen.

Diabetes, slechte bloedsomloop, verlaagde immuniteit

Naast leeftijd zijn het hebben van diabetes en een slechte bloedsomloop andere belangrijke risicofactoren voor schimmelnagel. Het kan ook omgekeerd werken: een schimmelnagel kan een voorspeller zijn voor diabetes of voetwonden. Ook patiënten die worden behandeld met immunosuppressivum, zoals HIV- en kankerpatiënten, zijn vatbaarder voor schimmels door een verlaagde immuniteit.

Vochtige klimaten

Wat zeer opvallend is, is dat mensen in tropische oorden minder of geen schimmel ontwikkelen in vergelijking met mensen in de westerse samenleving. Dit komt doordat deze mensen hun voeten niet opsluiten in gesloten schoenen. Schoenen zorgen voor een vochtig klimaat en dat is voor de schimmel de perfecte plaats om te groeien.

Naast schoenen zijn warme en vochtige vloeren, zoals in douches en zwembaden, de perfecte bodem voor het ontwikkelen van schimmels. Hier zijn de mensen meestal blootsvoets en krijgt de schimmel dus vrij spel om binnen te dringen in de nagel of op de huid (tinea pedis of atleetvoet). Tot slot kan er ook door trauma, bijvoorbeeld een beschadigde nagel, sneller een schimmel ontstaan, zeker bij geriatrische personen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Belgische Vereniging der Podologen (BVP – APB).

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…