Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Expert aan het woord: zo voorkom en behandel je een schimmelnagel

3 min read

Is het nodig om een schimmelnagel met medicijnen te behandelen? En hoe kan je zo’n infectie eigenlijk voorkomen? Yaswanti Delemarre, podoloog en vicevoorzitter van de Belgische Vereniging der Podologen (BVP-ABP) geeft enkele tips om ook je voeten helemaal summerproof te maken.

Hoe voorkom je een schimmelnagel?

In de douche na het sporten op de sportschool, wanneer je gaat zwemmen,…: bij al deze activiteiten is het aangeraden om altijd slippers te dragen, ook in de kleedruimtes.

Je voeten goed afdrogen en desnoods ook ontsmetten verkleint de kans op het krijgen van een schimmel.

Daarnaast is het ook aan te raden om dagelijks van schoenen en kousen te veranderen. Zo kan de schoen goed verluchten.

Helaas kunnen schimmelnagels niet altijd even goed vermeden worden. Indien er iemand uit je gezin een schimmel heeft, is de kans groot dat je zelf ook wordt besmet.

Hoe behandel je een schimmelnagel?

Er zijn verschillende therapieën om een schimmelnagel te behandelen:

  • Regelmatige voetverzorging bij een erkend podoloog (elke 6 weken). De podoloog kan dan ook uitmaken indien het gaat om een schimmelinfectie en zal het behandelingsplan hieraan aanpassen. Dit meestal in samenwerking met de huisarts of dermatoloog.
  • Lokale behandeling met antimycotica zoals nagellak, spray en gelstiften. Deze producten zijn vrij te verkrijgen bij de apotheker.
  • Lasertherapie, lichttherapie, iontoforese en ultrasoon
  • Medicatie is niet altijd aan te raden, wegens neveneffecten op de maag en de lever. Bovendien is medicatie enkel te verkrijgen op voorschrift en altijd na advies van een arts of specialist.

De schoenen en kousen kunnen best ook behandeld worden. Dat kan je doen door beiden in de diepvriezer te stoppen, schimmels houden namelijk niet van kou. Kousen kunnen ook schimmelvrij gemaakt worden door deze te wassen via kookwas. Hiermee dood je ook de schimmel.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Belgische Vereniging der Podologen (BVP – APB).

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…