Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een schimmelnagel besmettelijk?

3 min read

Je kent ongetwijfeld wel iemand in je omgeving die al eens last heeft gehad van schimmelnagels. Hoewel ze geen pijn doen en ze geen risico vormen voor onze gezondheid, ogen ze niet fraai en ben je ze liever kwijt dan rijk. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, en dus ook vrij hardnekkig. Een behandeling kan zelfs verschillende maanden in beslag nemen.

Wat zijn schimmelnagels en hoe ontstaan ze?

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, ontstaan wanneer je teen- of vingernagels geïnfecteerd raken door een schimmel. Ieder mens heeft schimmels op zijn huid en onder de randen van zijn nagels, dat is normaal. Wanneer een nagel echter lichtjes beschadigd is, kan deze geïnfecteerd raken door zo’n schimmel. Ook vocht en warmte zorgen ervoor dat een schimmel de kans krijgt zich in onze huid en nagels te nestelen.

Eens de schimmel zich onder de nagel bevindt, kan de infectie zich verspreiden over de hele nagel, en ook andere tenen besmetten. Omdat de infectie meestal aan de nagelranden begint, krijgt deze een witgele, groene of bruine kleur. Eens de infectie zich verspreidt, wordt de hele nagel dik en brokkelig. Uiteindelijk begint de nagel zelf af te schilferen.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Het antwoord op deze vraag is jammer genoeg volmondig ‘ja’. De schimmels die kalknagel veroorzaken, zijn zeer besmettelijk en kunnen gemakkelijk worden overgedragen. Besmetting gebeurt vaak in publieke ruimtes die warm en vochtig zijn, zoals kleedkamers, gemeenschappelijke douches of zwembaden. Als je daar op je blote voeten rondloopt, kom je gegarandeerd in contact met schimmels. Of je al dan niet besmet wordt en een kalknagel ontwikkelt, hangt af van je eigen hygiëne en afweersysteem.

Een bijkomend probleem is dat je ook gemakkelijk jezelf kunt besmetten. Door niet tijdig met een behandeling te starten, kunnen de schimmels overspringen van de ene nagel op de andere, en zo meerdere nagels aantasten. Als je in het verleden al eens last had van kalknagels en je nu nog altijd de schoenen draagt die je toen droeg, is het risico reëel dat je nog eens besmet raakt.

Wat kan je eraan doen?

Je hebt er dus baat bij vroegtijdig met een behandeling te starten. Belangrijk hierbij is dat je de behandeling lang genoeg aanhoudt. Het is niet omdat de symptomen verminderen dat de infectie verslaan is. Door te vroeg de behandeling stop te zetten, loop je het risico te hervallen.

Gelukkig zijn er een aantal geneesmiddelen op de markt waarmee je relatief snel resultaten kunt boeken. Naloc is er daar één van. Het middel moet dagelijks op de nagel worden aangebracht. Het doodt de schimmels en zorgt ervoor dat de nagel geleidelijk aan zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…