Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lees hier waarom je moet stoppen met nagelbijten

shana
3 min read

Iedereen heeft ten minste al één keer een moment gehad in zijn of haar leven waarbij je nagelbijt. Nagelbijten ofwel onychofagie is een slechte gewoonte waar je maar niet van afgeraakt. Meestal begint het nagelbijten in de kindertijd. Studies tonen aan dat 60 procent van de kinderen en 45 procent van de tieners wel eens bijten op hun nagels. Nagelbijten komt minder vaak voor bij volwassenen, maar het gebeurt dat sommige volwassenen het maar niet afleren. De slechte gewoonte kan variëren van een milde tot voortdurend en ernstig probleem.

Waarom bijten wij op onze nagels?

De boosdoeners van het nagelbijten zijn vooral stress en verveling. Nagelbijters maken er de gewoonte van om zo hun angst of stress te verlichten. Ook frustratie en eenzaamheid zijn emotionele triggers die leiden tot het nagelbijten. In situaties waarin je niets om handen hebt of wanneer je onder druk staat, kan het wel eens gebeuren dat je op je nagels bijt.

Wat zijn de gevaren van nagelbijten?

Nagelbijten kunnen zowel fysieke als emotionele gevolgen teweeg brengen. Wanneer iemand voortdurend op zijn of haar nagels bijt, kunnen de vingers rood en pijnlijk zijn. De oppervlakte van de huid rond je nagels kunnen bloeden en besmet raken. Bovendien zitten miljarden bacteriën en virussen op je vingers die zich daarna verspreiden op je gezicht en mond, dit kan zorgen voor infecties. Naast de miljarden bacteriën en virussen, is het ook nog eens schadelijk voor je tanden. Nagelbijten kan leiden tot verzwakte tanden.  

Het uiterlijk van je nagels

Waarschijnlijk schaam jij je enorm voor het uiterlijk van je nagels, vooral de afgebeten korte nagels zijn echt geen zicht. In sommige gevallen gebeurt het dat de huid rondom de nagels ook gaan bloeden. Voor jou is het trouwens nog zeer pijnlijk ook.

Wat kan ik doen tegen nagelbijten?

Nagelbijten is voor niemand fijn, zowel voor jou als de persoon waar je naast zit. Je handen zien er lelijk uit en je kan je tanden of tandvlees beschadigen. Hoe kan je nu het nagelbijten afleren? Simpel, je hoeft enkel deze tips te lezen!

  • #1 Verplicht jezelf om te stoppen met nagelbijten
  • #2 Plak pleisters over je nagels, zodat je niet in de verleiding komt
  • #3 Gebruik een anti nagelbijt vloeistof en breng deze aan op je vingertoppen
  • #4 Vertel aan iedereen dat je wilt stoppen met nagelbijten, zo ontstaat sociale controle
  • #5 Verzorg je nagels en zorg dat er geen uitsteeksels zijn om op te bijten
  • #6 Neem een kauwgom om op te kauwen in plaats van je nagels
  • #7 Probeer kunstnagels, deze blijven een 2-tal weken zitten. Misschien is dit al genoeg om van de gewoonte af te komen
  • #8 Gebruik een antistressballetje om stress te bestrijden, niet je nagels
  • #9 Gebruik nagelverharder, deze helpen jou met de verzorging van je nagels
  • #10 Hou je nagels kort en netjes, wanneer je je nagels opeens lang laat groeien, is de verleiding om deze af te bijten natuurlijk nog groter 
Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…