Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Broze nagels

Olivier
4 min read

Het liefst wil iedere vrouw pronken met haar mooie nagels, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Sommige dames hoeven absoluut geen moeite te doen om hun nagels mooi, lang en gezond te laten worden, terwijl andere dames continu te maken hebben met scheuren in de nagels, nagels die afbrokkelen of andere problemen met de nagels. Zij hebben te maken met broze nagels, ook wel brosse nagels genoemd.

Op deze pagina lees je hoe het komt dat jouw nagels soms zo broos zijn, wat je hiertegen kunt doen en wat je kunt doen om te voorkomen dat jouw nagels broos worden door de nagels gezond te houden.

De meest voorkomende oorzaken van broze nagels

Brosse nagels worden het vaakst veroorzaakt door uitdroging. Dit komt omdat de nagels te vaak in contact zijn gekomen met water, bijvoorbeeld door het douchen, door het doen van de afwas of door het schoonmaken van het huis. Zeker als je gebruik maakt van agressieve schoonmaakmiddelen met chemicaliën, heb je meer kans om je nagels uit te drogen en is de kans op broze nagels groter.

Wat veel vrouwen niet weten, is dat nagellakremovers ook slecht kunnen zijn voor de nagels. Het gaat hierbij voornamelijk om removers met aceton, simpelweg omdat aceton niet goed is voor de nagels en de nagels broos maakt.

Tot slot kunnen broze nagels ook veroorzaakt worden door schimmelinfecties, maar hierbij zijn de nagels niet enkel broos. Je herkent een schimmelinfectie aan de gele kleur van de nagels, die ervoor zorgt dat de nagels er niet aantrekkelijk uit zien.

Hoe Broze nagels voorkomen?

Er zijn diverse tips die je op kunt volgen om te voorkomen dat je broze nagels krijgt. De belangrijkste tips die je kunt raadplegen om je nagels gezond te houden en uitdroging te voorkomen, zijn de volgende:

  • Eet voldoende ijzer, zink, eiwitten, calcium, vitamine A en vitamine B. Deze mineralen en vitaminen zorgen voor een betere gezondheid en dit merk je onder andere aan sterkere nagels.
  • Vermijd contact met water zo veel mogelijk, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen bij het doen van de afwas.
  • Gebruik geen agressieve chemicaliën of doe dit alleen als je handschoenen draagt om je nagels en de huid van je handen te beschermen.
  • Gebruik geen nagellakremover met aceton.
  • Verzorg je nagels goed, bijvoorbeeld door regelmatig een manicure te nemen.

Gebruik je bovenstaande tips, dan voorkom je dat je nagels uitdrogen en heb je minder kans op broze, lelijke nagels.

Hoe Broze nagels behandelen?

Heb je al brosse nagels, dan is het belangrijk om de vochtbalans van de nagels te herstellen. Dit doe je door enkele stappen te volgen, die je overigens ook kunt laten uitvoeren door een expert. De stappen die je moet volgen om de vochtbalans van de nagels te herstellen, worden in onderstaande tekst omschreven.

  1. Stap 1: Maak de nagels goed schoon, het liefst met citroensap. Door citroensap te gebruiken om de nagels te reinigen, kun je gemakkelijk het achtergebleven vuil en het vet op de nagels verwijderen.
  2. Stap 2: Neem een nagelbad met lauwwarm water en olijfolie. Je kunt ook speciale nagelolie gebruiken, maar dit is duurder en olijfolie heeft iedereen wel in huis. Laat je nagels ongeveer vijf tot tien minuten weken en droog de nagels hierna goed af.
  3. Stap 3: Masseer de nagels met nagelcrème. Kies voor een herstellende crème die speciaal ontwikkeld is voor de nagels, bijvoorbeeld met vitamine E en keratine. Een andere mogelijkheid, is dat je nagelolie gebruikt om je nagels te masseren. Denk hierbij aan arganolie, een oliesoort die tevens schimmelwerend werkt.
  4. Stap 4: Gebruik een nagelverharder om de nagels wat sterker te maken. Kies altijd voor een verharder zonder formaldehyde, want deze stof kan gezondheidsklachten geven en de nagels juist opnieuw broos maken.

Volg je bovenstaande stappen minimaal eens per week op, dan worden jouw brosse nagels vanzelf sterk. Heb je geen brosse nagels meer, dan gebruik je de eerder gegeven tips om te voorkomen dat de nagels nog een keer bros worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…