Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vochtretentie / Oedeem

2 min read

Met deze warme dagen gezwollen voeten, vingers, enkels? Normaal met dit weer zie ik je denken…. maar toch…

Oedeem, vocht vasthouden, vochtretentie (allemaal synoniemen) zijn een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang/menopauze en in de postmenopauze. Het is een signaal van het lichaam dat er “iets” uit balans is. Het vocht bevindt zich vaak op plaatsen waar er normaal geen vocht zit zoals je vingers, kuiten, enkels, voeten. Het is zichtbaar als een zwelling en je kan er een putje in duwen. De huid kan pijnlijk en gespannen staan, gaan glimmen, droog en schilferig worden. 

Het is meestal onschuldig maar het kan ook wijzen op een aandoening van de nieren, schildklier, cardio vasculaire problemen (hart en bloedvaten – benauwdheid is oa een signaal) of een hormonale disbalans (vb oestrogeendominantie). Bepaalde medicijnen, overmatig zoutgebruik en overgewicht, sedentair gedrag (te weinig beweging), warm weer (zoals nu) kunnen oedeem ook in de hand werken.

Een differentieeldiagnose maken is dus noodzakelijk en uiterst belangrijk!

Tijdens het menopauze consult wordt “vocht vasthouden” uitgebreid besproken. De oorzaken van vochtretentie worden overlopen, je krijgt allerlei tips om deze klacht te voorkomen/te bestrijden. Indien nodig krijg je het advies contact op te nemen met je arts, cardioloog, endrocrinoloog, … voor opsporing van mogelijke onderliggende pathologie.

 

Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be

Bekijk zeker ook Chris’ website www.menobalans.be voor meer info!