Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je onmogelijk 3 kilo vet kan bijkomen tussen kerst en nieuw

5 min read

Joepie de feestdagen komen eraan! Helaas zijn veel mensen in shock als ze op de weegschaal gaan staan na de feestdagen… Het is echter onmogelijk om 3 kilo vet aan te komen op 1 week! 1 kilo vet komt namelijk overeen met 9000 kcal. Doe je dat x 3 krijg je 27.000 kcal. Ten eerste eet je dat écht niet op en ten tweede is het fysiologisch onmogelijk om een vetlaag van 3 kilo te kweken in 7 dagen. Goed nieuws dus! 

Maar wat is dan die (eventuele) 3 kilo méér op de weegschaal? 

Op een feestmaaltijd eet je heel dikwijls alles dooreen en meestal gecombineerd met zeer energie berovende stoffen zoals roomsausen, grote stukken vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol. Daarenboven zijn de hoeveelheden veel groter dan bij normale maaltijden en eet je dikwijls ook nog heel laat, wat volledig tegen je bioritme ingaat. Al dat feesten is dus wel heerlijk voor jou, voor jouw lichaam is het helaas alleen maar ellende. 

Het is immers een zeer moeilijke klus om al dat eten fysiologisch te verwerken. De enige hulpstof die het werk kan vergemakkelijken is water. Het lichaam zal dan ook, als je niet voldoende water drinkt op het feest, de dag erna uit al je weefsels water halen om de spijsvertering te helpen. Dat hogere getal op de weegschaal heeft dus niets met vettoename te maken, maar is net een fysiologische reactie van het lichaam dat massaal water ophoudt om de zware feestmaaltijd te verwerken. 

Dé oplossing? Je niet wegen de eerste week na de feesten, het vergalt enkel de feestvreugde. Wat wel absoluut aan te bevelen is, is om je gezonde en vitale levensstijl onmiddellijk te herpakken. 

Nog een tip voor tijdens feestdagen en eigenlijk elke maaltijd: vermijd maagdepressies!

Het zware gevoel na de maaltijd noem ik mijn cursussen altijd een maagdepressie. Miljoenen mensen eten helaas elke dag tot dat ze hun maag voelen. Dat is geen normaal gevoel. Dat spannende, zware gevoel in je maag is eerder een noodkreet van je lichaam dat zegt: “Stop nu alstublieft met eten”. 

Eenvoudig gezegd is de functie van de maag voedsel kneden en vermengen met maagsappen. Prop je je maag stampende vol met eten dan blijft de voeding te lang in de maag en zal ook de vertering in de daaropvolgende dunne darm ondermaats zijn omdat het voedsel niet voldoende voorbewerkt is. 

Onderschat de gevolgen op de kwaliteit van je leven niet! De spijsvertering is één van de meest energievretende processen van je lichaam. Dit systeem overbelasten ontneemt je heel veel energie en geeft je last (moeheid, sufheid en loomheid) tot de volgende dag. 

“De spijsvertering is één van de meest energievretende processen van je lichaam. Dit systeem overbelasten ontneemt je heel veel energie en geeft je last tot de volgende dag.”

Je zal al vast gevoeld hebben hoe loom en zwaar je de volgende dag voelt na een avondje zwaar eten in combinatie met alcoholische dranken. Dikwijls zeggen mensen dan: “Ik heb last van mijn maag”, maar eigenlijk is het je maag die last heeft van jou! 

“Je zal al vast gevoeld hebben hoe loom en zwaar je de volgende dag voelt na een avondje zwaar eten in combinatie met alcoholische dranken. Dikwijls zeggen mensen dan: ‘Ik heb last van mijn maag’, maar eigenlijk is het je maag die last heeft van jou!”

Interesse in een plan van aanpak om voor altijd optimaal te genieten van feesten en vakantie en toch in shape blijven? Kom dan naar de strategie voor “Feesten, vakantie en toch slank & fit blijven!”

Eindejaarscadeautje van Sonja: Gratis e-book

Sonja biedt de lezers van Gezond.be een leuk cadeautje aan: je kan haar e-book Feesten en vakantie en toch slank blijven gratis ontvangen. Wat je moet doen? Simpel: stuur een mailtje naar Sonja.kimpen@synergie.be met codewoord ‘miniboekje’. 

Sonja presenteert elke dag om 15u op Ment TV een positieve gezonde tip voor lekker leven en lekker in je vel! Op zondag om 14u worden telkens alle tips na elkaar gepresenteerd. Hoe Ment TV ontvangen? https://menttv.be/kijken-luisteren/

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip. 

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid