Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verzadigde vetzuren, volle zuivel en gezondheid: nieuwe inzichten

Camille
3 min read

De laatste tijd evolueren de inzichten over de gezondheidseffecten van verzadigde vetzuren. De voedingsmiddelen waarmee ze worden ingenomen lijken ook een rol te spelen. Is er voldoende bewijs om de focus te verschuiven van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding naar de inname van voedingsmiddelen?

Vier vooraanstaande experten belichtten deze ontwikkelingen met betrekking tot melkproducten tijdens het satellite symposium “Regular Fat Dairy Foods in Nutrition and Health: The Latest Insights”1 dat doorging op 21 oktober in het kader van de 12de European Nutrition Conference (FENS 2015) in Berlijn. Meer dan 200 voedingsexperten woonden het symposium bij.

Kernboodschappen symposium

  • Een algemene beperking van verzadigde vetten lijkt niet meer gerechtvaardigd op basis van de actuele wetenschappelijke evidentie. Verschillende meta-analyses van epidemiologisch onderzoek vinden geen significant verband tussen de inname van verzadigde vetzuren via de voeding en een verhoogd risico op coronaire aandoeningen en beroerte bij gezonde personen.
  • Zoals bij onverzadigde vetzuren zijn er ook binnen de groep van verzadigde vetzuren grote metabole en functionele variaties. Ze mogen niet als een homogene groep worden beschouwd.
  • Het effect van verzadigde vetzuren is ook afhankelijk van de voedingsbron of van de voedingsmiddelen waarmee ze worden ingenomen. De consumptie van zuivel is bijvoorbeeld niet geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Integendeel. De inname van zuivel in het algemeen is geassocieerd met een verlaagd risico op beroerte, hypertensie, het metabool syndroom en diabetes type 2.
  • Kaas is rijk aan verzadigde vetzuren maar heeft een cardiobeschermend effect.
  • Waarschijnlijk speelt het melkmatrixeffect, de complexe interacties tussen verschillende melkbestanddelen zoals calcium, kalium, fosfor, bioactieve peptiden en bepaalde vetzuren in melkvet, een gunstige rol.
  • Volksgezondheidsautoriteiten worden opgeroepen om actuele en alle relevante gegevens mee te nemen bij de beoordeling van de voedingsaanbevelingen.

De sprekers op het symposium waren

  • Prof. Philippe Legrand(INRA, Frankrijk) Nutritional interest of saturated fatty acids, the specific case of dairy fat
  • Prof. Benoît Lamarche(Université Laval, Canada) Saturated fat and cardiovascular risk
  • Dr. Ulrika Ericson (Lund University, Zweden) Regular fat dairy products and diabetes type 2: the role of dietary fats and their food sources
  • Prof. Arne Astrup(University of Copenhagen, Denemarken) Cheese and metabolic diseases

Heeft u bijkomende vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren via melkinfo@vlam.be.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…