Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 typische zwangerschapskwaaltjes en hoe ze te verhelpen

5 min read

Heel wat vrouwen beschouwen hun zwangerschap als een fantastische periode. Het is een wonderbaarlijk gevoel om een klein wezentje in je buik te voelen groeien. Maar jammer genoeg is het niet elke dag feest. Vooral in het begin van de zwangerschap kunnen immers een aantal vervelende kwaaltjes de kop op steken. Daar valt gelukkig meestal wat aan te doen.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk de meest vervloekte kwaal onder zwangere vrouwen. Maar liefst 50 tot 70% van alle zwangere vrouwen heeft er in het eerste trimester last van. Bij sommige vrouwen blijft die misselijkheid zelfs de hele zwangerschap aanhouden. Hoe vervelend die ochtendmisselijkheid misschien ook is, het is wél een teken dat de zwangerschap goed verloopt. Als je er echt last van hebt, kan het helpen om geraspte gember toe te voegen aan je voeding. Gember werkt namelijk van nature tegen misselijkheid. Drink ook voldoende water, maar vermijd spuitwater, want hierdoor raakt je maag nog meer van streek.

Gezwollen voeten

De kans is groot dat je je favoriete paar schoenen even aan de kant zult moeten zetten tot na de zwangerschap. Ook gezwollen voeten horen nu eenmaal bij een zwangerschap. Om de zwelling te verminderen, leg je je voeten best een paar uur per dag omhoog, of steek je ze in een verkoelend voetbad.

Pijnlijke borsten

Wanneer je zwanger bent, zorgen de zwangerschapshormonen progesteron en oestrogeen ervoor dat de bloedtoevoer naar je borsten wordt verhoogd, en de melkklieren groeien. Op die manier begint al vroeg de voorbereiding op borstvoeding. Het kan echter gepaard gaan met pijnlijke borsten. Om de pijn te verlichten, kan het helpen om je bh even in de diepvries te leggen of om koude pads in je bh te steken.

Brandend maagzuur

Je maag krijgt het tijdens de zwangerschap hard te verduren. Naast die vervelende ochtendmisselijkheid kan het zijn dat je ook nog eens met brandend maagzuur te kampen krijgt. Dit is te wijten aan het feit dat er door de groei van de baarmoeder minder plaats over is voor de maag. Hierdoor kan de zure maaginhoud de slokdarm ingeduwd worden en een brandend gevoel veroorzaken. Om te vermijden dat je maag overstuur raakt, eet je best kleine porties verspreid over de hele dag. Eet langzaam en kauw goed. Vermijd ook koolzuurhoudende dranken of eten dat te sterk gekruid is. Het kan ook helpen om half rechtop te slapen.

Zwangerschapsmasker

Tijdens het tweede en het derde trimester van je zwangerschap kunnen hormonale schommelingen ook voor een zogenaamd zwangerschapsmasker zorgen. Dit zijn pigmentvlekken die ontstaan omdat de hormonen oestrogeen en progesteron ervoor zorgen dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, zodat (donker)bruine vlekken zichtbaar worden. Om te vermijden dat dit erger wordt, is het belangrijk dat je de zon vermijdt en een goede UV-bescherming met een hoge factor gebruikt. Je mijdt ook beter geparfumeerde crèmes.

Door al deze kwaaltjes verloopt een zwangerschap natuurlijk niet altijd van een leien dakje. En dan moet je ook nog eens allerlei administratieve zaken in orde brengen voor je baby’tje er is. Gelukkig biedt kinderbijslagfonds Parentia hulp: vraag nu snel en eenvoudig je kraamgeld of startbedrag aan, zodat je je daar in ieder geval geen zorgen meer over hoeft te maken. Neem een kijkje op www.parentia.be/startbedrag-aanvragen.

Door