Tijdens een zwangerschap kun je last krijgen van een aantal uiteenlopende kwaaltjes en kwalen. Brandend maagzuur is één van de meest bekende en meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Je kunt niet alleen door brandend maagzuur worden overrompeld aan het begin van de zwangerschap, maar eveneens wanneer de bevalling steeds meer in zicht komt, kan brandend maagzuur regelmatig erg hinderlijk op de voorgrond treden. Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is gelukkig een kwaaltje dat prima aan te pakken is.
Zwangerschap en brandend maagzuur
Ongeveer 70 procent van alle zwangere vrouwen heeft tijdens deze bijzondere periode in hun leven wel eens last van brandend maagzuur, ofwel zuurbranden. Er zijn zelfs vrouwen die er zelfs al in het eerste trimester van de zwangerschap mee te maken hebben. Dit is het gevolg van de veranderingen in de hormoonhuishouding die het zwangere lichaam doormaakt. Onder invloed van bepaalde hormonen zal de spier, die gelegen is tussen de maag en de slokdarm, verslappen met als gevolg dat er maagzuur in de slokdarm terug kan stromen.
Brandend maagzuur in het laatste zwangerschapstrimester
Maar eveneens in de laatste drie maanden van de zwangerschap, in het bijzonder rond de zevende zwangerschapsmaand, zal overtollig maagzuur een klacht zijn die een heleboel zwangere vrouwen uiten. In deze periode zal de baby immers flink gegroeid zijn en behoorlijk wat ruimte in beslag nemen. Als gevolg daarvan zal er een grote druk op de maag uit worden geoefend en maagzuur naar boven worden gedrukt. Het maagzuur kan op die manier in de slokdarm, en zelfs in de keel, terechtkomen. Je krijgt daardoor te maken met een vervelend branderig gevoel diep in je keel> Brandend maagzuur zal vooral ontstaan op het moment dat je maag gevuld is. Vind hier nog meer info over het derde zwangerschapstrimester.
Tips bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap
Indien je veel hinder ondervindt van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap dan kunnen de onderstaande tips en adviezen je helpen.
- Let op de je lichaamshouding op momenten dat je iets eet of drinkt. Zorg ervoor dat je goed rechtop gaat zitten en dat je niet te snel eet.
- Eet met aandacht en kauw het voedsel extra goed als je last hebt van brandend maagzuur.
- In een heleboel gevallen zul je minder last hebben van brandend maagzuur als je, in plaats van drie grote maaltijden, meerdere kleinere eetmomenten op een dag in last.
- Drie uur voordat je naar bed gaat, is het niet verstandig om nog iets te eten als je last hebt van brandend maagzuur. Wanneer je ligt kan er namelijk nog eenvoudiger maaginhoud terugstromen in je slokdarm en voor klachten zorgen.
- Vet of scherp gekruid voedsel kun je beter van het menu schrappen als je last hebt van brandend maagzuur. Dit geldt eveneens voor citrusvruchten.
- Wees alert wanneer je uien, knoflook, peulvruchten of kool eet, want deze voedingsmiddelen kunnen voor klachten zorgen, net zoals het drinken van teveel koffie, thee of koolzuurhoudende dranken. Ook alcoholische dranken kunnen brandend maagzuur in de hand werken maar deze zijn in ieder geval niet aan te raden als je zwanger bent in verband met aangeboren afwijkingen bij je kindje.
- Er zijn bepaalde medicijnen te koop bij apotheker en drogist die je ook tijdens een zwangerschap mag gebruiken als je last hebt van brandend maagzuur. Deze middelen neutraliseren het maagzuur en zijn te verkrijgen als kauwtablet of als suspensie. Natuurlijk dien je altijd voor gebruik de bijsluiter goed door te lezen en/of te overleggen met de begeleider van je zwangerschap of met de apotheker.
- Een beetje lauwe melk drinken of vanillevla eten zal er eveneens voor zorgen dat de aanmaak van maagzuur wordt geremd. Het drinken van kamillethee of een beetje appelazijn opgelost in water kan de klachten verminderen. Dit geldt eveneens voor het kauwen op rauwe amandelen, havervlokken of een stukje droog brood.
- Het kauwen op kauwgom zal echter een averechts effect hebben omdat dit veel lucht in je maag zal brengen.
- Draag kleding die niet te strak zit in je taille, vermijd zoveel mogelijk stress en spanningen en neem dagelijks genoeg lichaamsbeweging zodat je spijsvertering en je stoelgang gestimuleerd worden.
- Om klachten tijdens het slapen te verminderen kun je je hoofd een beetje hoger leggen, bijvoorbeeld door het hoofdeinde van het bed omhoog te brengen of klossen onder het hoofdeinde te plaatsen. Verder kun je het beste op je linkerzij gaan liggen.
- Indien je moet bukken dan kun je het beste door je knieën zakken, in plaats van voorover te buigen, zo voorkom je namelijk dat er zure maaginhoud terugstroomt in je slokdarm.