Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe ontstaat reflux en wat zijn de gevolgen ervan?

3 min read

Weet jij wat reflux juist is? Waarschijnlijk ken je het kwaaltje eerder als brandend maagzuur of “het zuur”. Iedereen heeft er wel eens last van, maar weet je ook hoe het ontstaat en wat de gevolgen van reflux kunnen zijn? Je leest het hier.

Reflux of brandend maagzuur is een vervelend kwaaltje dat vaak voorkomt na het eten. De officiële naam is gastro-oesofageale refluxziekte, naar het Latijnse ‘gaster’ voor ‘maag’ en ‘oesofagus’ voor ‘slokdarm’. Het woord ‘reflux’ betekent dan weer ‘terugvloeien’. 

Brandend maagzuur is het gevolg van een spier die niet helemaal goed werkt. Al ons voedsel komt eerst in de slokdarm terecht en daarna in de maag. Daar mengt het voedsel zich met maagzuur om makkelijker te verteren. Tussen je maag en je slokdarm zit een sluitspier die ervoor moet zorgen dat je maaginhoud niet opnieuw in je slokdarm terecht kan komen. Een slechte werking van die sluitspier veroorzaakt dus reflux. Reflux die langdurig aanhoudt of regelmatig terugkeert, kan ervoor zorgen dat je slokdarm gaat ontsteken en dat kan in het ergste geval ook slokdarmkanker veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

In België komt brandend maagzuur bij ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking geregeld voor. Daarnaast is het ook bij baby’s een vaak terugkerende klacht. Dat komt omdat hun sluitspier tussen maag en slokdarm nog niet volledig ontwikkeld is. Bij baby’s is het een normaal verschijnsel dat meestal met het ouder worden vanzelf opgelost raakt. De belangrijkste symptomen bij baby’s zijn braken, kokhalzen, overdreven veel slikken of in een gespannen houding liggen. Om de pijn bij je kindje te verlichten, bestaat er aangepaste medicatie voor baby’s.

De belangrijkste symptomen van reflux zijn een branderig gevoel, waar zo’n 75 procent van de mensen met refluxziekte last van heeft, en regurgitatie waarbij maaginhoud terugloopt naar de mond. Dat is echter niet hetzelfde als braken en je wordt er ook niet misselijk van. Om na te gaan of je last hebt van reflux, zal je huisarts je een aantal vragen stellen zodat hij eventuele andere aandoeningen met dezelfde symptomen kan uitsluiten. Soms kan een maagonderzoek of gastroscopie nodig zijn om bijvoorbeeld een maagzweer uit te sluiten. Gaat het inderdaad om reflux, dan zal je doker je aangepaste medicatie voorschrijven. Medicatie voor de maag moet soms langdurig gegeven worden, maar artsen raden wel aan om ze na 1 à 2 maanden af te bouwen.

Af en toe last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Er worden kandidaten gezocht voor een klinische studie in UZ Leuven. Je vindt hierover meer informatie op de C-Lys website.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…