Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van brandend maagzuur? 5 (voedings)tips die je kunnen helpen

4 min read

Wie last heeft van brandend maagzuur of reflux, krijgt een branderig gevoel net boven de maag, achter het borstbeen, en zure oprispingen. Dat komt omdat maagzuur uit je maag omhoog komt in je slokdarm. Er bestaan verschillende medicijnen tegen het ongemak, maar deze 5 tips kan je zelf naleven.

In de westerse samenleving heeft ongeveer 20 procent van de bevolking elke maand last van brandend maagzuur. Bovendien geeft zo’n 5 procent aan er dagelijks last van te hebben. De meeste mensen gaan niet naar hun huisarts met de klachten en dat is ook niet nodig. Maar als de symptomen blijven aanslepen, ga je toch best eens langs een dokter want dan kan je slokdarm ontsteken. Het slijmvlies van de slokdarm kan namelijk geleidelijk aan veranderingen ondergaan, wat de kans op het ontwikkelen van kanker van de slokdarm verhoogt. Deze tips kan je alvast zelf naleven:

1. Pak overgewicht aan

Tussen de maag en de slokdarm zit een sluitspier die ervoor zorgt dat maagzuur niet in de slokdarm kan terugkomen. Bij reflux werkt die spier niet goed doordat de druk in de buik verhoogd is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een zwangerschap, constipatie, ouderdom, een te zware maaltijd of overgewicht. Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en ben je zwaarlijvig, dan is het aanpakken van je overgewicht de beste oplossing.

2. Overeet je niet

Grote porties en zware, vette maaltijden, verhogen de aanmaak van maagzuur. Als je er vaak last van hebt, kan je dus beter meerdere kleine porties eten verspreid over de dag. Kies daarbij voor licht verteerbare voedingsmiddelen die niet op je maag blijven liggen.

3. Eet niet vlak voor je gaat slapen

Als je plat gaat liggen, krijgt het maagzuur sneller de kans om omhoog te komen naar je slokdarm. Probeer daarom niet meer te eten vanaf twee uur voordat je in bed kruipt. Geef je maag eerst de tijd om het voedsel te verwerken. Kan je toch niet anders? Dan helpt het om je hoofdeinde te verhogen of een extra kussen te gebruiken zodat je meer rechtop slaapt.

4. Neem je tijd voor je maaltijd

Als je gehaast je maaltijd naar binnen werkt, slik je ook lucht mee in. Dat verhoogt het risico op brandend maagzuur. Neem daarom de tijd, kauw goed en ga voor kleinere hapjes. Ook het kauwen van kauwgom laat je beter achterwege als je snel last hebt van brandend maagzuur.

5. Vermijd zoveel mogelijk deze voedingsmiddelen

Bepaalde voeding zorgt voor de aanmaak van meer maagzuur, zoals alcohol, chocolade, koffie en koolzuurhoudende dranken. Ook bepaalde scherpe kruiden of citrusvruchten zouden in verband gebracht worden met brandend maagzuur. Het is echter onvoldoende bewezen dat het vermijden van die voedingsmiddelen een gunstig effect heeft.

Af en toe last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Er worden kandidaten gezocht voor een klinische studie in UZ Leuven. Je vindt hierover meer informatie op de C-Lys website.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…