Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen Brandend Maagzuur

Olivier
5 min read

Een aandoening waar veel mensen vaak last van hebben, is brandend maagzuur. Eén op de vijf Belg heeft er zelfs wekelijks last van, waarbij wel opgemerkt moet worden dat bij één de klachten erger zijn dan bij de ander. In beide gevallen is de aard van de aandoening echter wel hetzelfde. Als je last hebt van brandend maagzuur is het namelijk steevast zo dat de zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Bij mensen met deze aandoening is het zo dat de sluitspier die dit (in een normale situatie) moet voorkomen te vaak openstaat, waardoor zich rechtstreeks klachten kunnen voordoen en op den duur ook verdere schade aan het lichaam toegedaan kan worden.

De rechtstreekse klachten zijn op zich al zeer gevarieerd. De hoofdklacht is bijvoorbeeld een soort knijpende pijn net boven de maag en achter het borstbeen, terwijl het ook mogelijk is dat er zich hoestklachten voordoen. Eveneens is het mogelijk dat er sprake is van opboeren, heesheid en een gevoel alsof er een brok in de keel zit. Dit is op zich natuurlijk al vervelend, maar als deze klachten regelmatig terugkeren, kunnen er zoals gezegd ook andere complicaties optreden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het gebit naar verloop van tijd aangetast wordt of dat je een Barret-slokdarm ontwikkeld, waarbij het weefsel in de slokdarm blijvend beschadigd is. Zo’n Barret-slokdarm zorgt er bovendien voor dat de kans op slokdarmkanker lichtelijk verhoogd wordt.

Vanwege deze klachten en mogelijke gevolgen, is het dus zaak om brandend maagzuur tegen te gaan. Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we hier op in. Eerst kijken we naar de manieren waarop incidentiele klachten aangepakt kunnen worden, daarna gaan we in op de behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat problemen die zich op de lange termijn voor kunnen doen voorkomen worden. 

Symptomen & Oorzaken van Brandend Maagzuur aanpakken

Veel mensen hebben wel eens last van brandend maagzuur, maar voor de meeste van die mensen geldt ook dat de klachten zich slecht sporadisch voordoen. De kans dat zij problemen met hun gebit ondervinden, een Barret-slokdarm ontwikkelen of op een andere manier letsel oplopen, is dan ook heel gering. Voor hen volstaat het vaak om de klachten die zich rechtstreeks voordoen aan te pakken.

Het aanpakken van brandend maagzuur dat acuut en onverwacht ontstaat, kan op verschillende manieren. Wat echter vaak terugkeert, is dat je moet letten op de situaties waarin brandend maagzuur zich voordoet. Brandend maagzuur kan zich bijvoorbeeld voordoen op momenten dat je haastig bent. Je doet dan allerlei dingen tegelijk en vergeet ondertussen goed te kauwen. Door hier op te letten, kun je al voorkomen dat brandend maagzuur voorkomen wordt of in ieder geval in ernst verminderd wordt. Eveneens kan het zo zijn dat brandend maagzuur komt door het drinken gedurende een maaltijd. In dit geval zal je bijvoorbeeld de maatregel kunnen nemen om voor, gedurende en na de maaltijd even niet drinken.

Als deze of dergelijke maatregelen niet het gewenste effect hebben, kun je ook nog een aantal medicijnen gebruiken, die verschillend van aard kunnen zijn. Hier hebben we deze verschillende type medicijnen op een rijtje gezet:

  • Je hebt zuurbindende medicijnen, waar bijvoorbeeld calcium carbonicum in zit (zoals bij de welbekende Rennies in grote mate het geval is) en die als voordeel hebben dat ze weinig neveneffecten hebben.
  • Je hebt zogenoemde histamineremmers als Tagamet, die een allergische reactie tegengaan die de oorzaak kan zijn van het brandend maagzuur.
  • Je hebt protonpomremmers, zoals Omeprazol, die voor een afremming van de aanmaak van zuur in de maag zorgen.

Bij deze laatste moet je echter onthouden dat dit type medicijnen kunnen zorgen voor een ontregeling van de darmflora, waardoor ze juist nog meer problemen kunnen voordoen, zoals verschillende soorten infecties.

Brandend Maagzuur Behandeling

Als je de gevolgen van brandend maagzuur op de lange termijn tegen wilt gaan, is het allereerst belangrijk om weer even terug te kijken naar wat we zeiden over bepaalde gewoonten. Verbeteringen aanbrengen in deze gewoonten, zoals het beter kauwen en het aanpassen van je drinkpatronen, is niet alleen van belang bij het tegengaan van plotselinge klachten, ook (of eigenlijk vooral) om het terugkeren van brandend maagzuur tegen te gaan, is dit enorm belangrijk. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen is belangrijk om latere gevolgen te voorkomen, maar bij langdurig gebruik van deze medicijnen kunnen zich uiteraard weer andere problemen voordoen. Het uitsluitend aanpassen van de gewoonten heeft dan soms weer te weinig effect. Er is echter nog een derde optie.

Deze derde oplossing, die alleen in gevallen gebruikt wordt waarbij de twee eerste opties (in combinatie met elkaar) niet volstaan om de problemen weg te nemen, is dus het ondergaan van een operatie. Zo’n operatie wordt een anti-refluxoperatie genoemd. Tijdens zo’n operatie wordt het bovenste deel van de maag op een bepaalde manier afgesloten, zodat het maagzuur niet meer omhoog kan komen en voor een brandend gevoel kan zorgen. Dit is de meest rigoureuze maar meestal ook meest effectieve maatregel die er is.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…