Heb jij soms last van “het zuur”? Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn, maar gaat meestal vanzelf weer over. Aan deze 9 symptomen kan je afleiden of jij misschien last hebt van reflux:
Wat is brandend maagzuur eigenlijk? Alles wat je doorslikt, komt eerst in de slokdarm terecht en vervolgens in de maag. Daar mengt je maag het voedsel met maagzuur om het te kunnen verteren. Tussen je maag en je slokdarm zit bovendien een sluitspier die ervoor moet zorgen dat je maaginhoud niet opnieuw in je slokdarm terecht kan komen. Als die spier niet goed werkt, gebeurt dat toch en krijg je last van reflux.
In België komt brandend maagzuur vaak voor, zo’n 10 tot 20 procent van de bevolking heeft er last van. Daarnaast is het ook bij baby’s een veel voorkomende klacht, zowel bij borstvoedings als bij flesvoeding. Dat komt omdat hun sluitspier tussen maag en slokdarm nog niet volledig ontwikkeld is. De symptomen van reflux kunnen variëren van persoon tot persoon.
Dit zijn de vaakst voorkomende klachten waarvan je last kunt hebben bij reflux:
- Een zure smaak in de mond
- Een brandend gevoel net boven de maag
- Pijn achter het borstbeen die kan uitstralen naar hals, rug of schouderbladen
- Zure oprispingen waarbij wat maaginhoud in de mond terechtkomt
- Een geïrriteerde keel
- Langdurig hoesten
- Pijn bij het slikken of moeizaam slikken
- Een hese stem of een piepende ademhaling
- Het gevoel van een brok in de keel
Wanneer komt brandend maagzuur voor?
De symtomen van reflux duiken vooral op vlak na de maaltijd en kunnen erger worden als je voorover buigt of plat gaat liggen. Dan moet de sluitspier tussen je maag en slokdarm namelijk meer moeite doen om goed te werken. De klachten komen ook vaker voor als de druk in je buik hoger is, bijvoorbeeld bij een zwangerschap, zware maaltijd of overgewicht. Reflux gaat over het algemeen vanzelf over, maar als de klachten langdurig aanhouden, kan de slokdarm ontsteken.
Af en toe last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Er worden kandidaten gezocht voor een klinische studie in UZ Leuven. Je vindt hierover meer informatie op de C-Lys website.