Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezwollen buik

Een gezwollen buik, we hebben er allemaal wel eens last van. Het is niet zo prettig en je kunt je er dan ook erg ongemakkelijk door voelen. De oorzaak van een opgeblazen gevoel is vaak de ophoping van lucht of gasvorming in de darmen. Meestal zijn dergelijke klachten gewoon vervelend en zijn de oorzaken onschuldig, maar er kunnen ook oorzaken van een gezwollen buik zijn die minder onschuldig zijn. We nemen hier een aantal oorzaken door en gaan daarbij ook in op wat je er eventueel tegen kunt doen.

De meest voorkomende oorzaken van een gezwollen buik

  • verstopping
  • luchthappen
  • niet goed kauwen
  • voeding
  • spijsvertering
  • darmflora
  • nervositeit en stress
  • overgevoeligheid
  • zoetstof

Verstopping

Een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen buik is opstopping. Op zijn beurt heeft opstopping vaak weer verschillende oorzaken. Een bekende oorzaak is het niet naar de wc gaan als je moet; je ontlasting te lang ophouden dus. Het kan ook komen doordat je te weinig drinkt, anders bent gaan eten, maar ook door een ijzertekort of overmatig gebruik van laxerende middelen. Het is al eerder genoemd, houd je vochtinname op peil en eet gevarieerd en gezond; dan houd je ook een gezonde stoelgang.

Luchthappen zorgt voor gezwollen buik

Veel mensen happen tijdens het nemen van een hap eten ook lucht mee naar binnen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je veel lucht naar binnen hapt, dat zich gaat ophopen in je darmen en zorgt voor een opgeblazen gevoel en een gezwollen buik. Je kunt er zelf op letten als je aan het eten bent. Merk je dat het jou ook gebeurt, dan kun je ademhalingsoefeningen doen en oefenen met slikken.

Goed kauwen is heel belangrijk

Kauwen is een belangrijk onderdeel bij het eten, maar ook bij je spijsvertering. Het is heel simpel: goed gekauwd voedsel breekt sneller af. Gewoon een kwestie van er eens op letten als je aan het eten bent.

Bepaalde voeding veroorzaakt gezwollen buik

Bepaald eten en drinken staan erom bekend dat ze een verhoogde gasvorming of luchtophoping kunnen veroorzaken. Redelijk bekend zijn prei en uien en de meeste koolsoorten en koolzuur. Maar wist je dat ook soja en vet eten boosdoeners kunnen zijn? Wat je tegen een gezwollen buik kunt doen als gevolg van voedingsmiddelen is het innemen ervan vermijden of beperken.

Verstoorde spijsvertering

Als je spijsvertering om wat voor reden dan ook uit balans is, ervaar je ook een opgeblazen gevoel en dus een gezwollen buik. De oorzaak van de verstoring van je spijsvertering kunnen de kunstmatige toevoegingen in voedingsmiddelen, bewerkt voedsel, een overvloed aan koolhydraten, maar ook alcohol zijn. Het verteringsproces heeft vocht nodig, veel water drinken is sowieso goed, maar helpt ook je spijsvertering soepel te houden. Een niet goed functionerende spijsvertering kan ook zijn oorzaak hebben in een aandoening van de darmen.

Balans van de darmflora

In je darmen bevinden zich allerlei bacteriën. De goede bacteriën doen goed werk en helpen je darmen gezond te houden. Er zijn ook schadelijke bacteriën en een teveel aan schadelijke bacteriën in je darmen, zorgt voor gistingsprocessen die weer zorgen voor gasvorming en dus een opgeblazen, gezwollen buik. Het verstoren van de balans van de darmflora kan onder meer zijn oorsprong hebben in voedingspatroon, het gebruik van antibiotica en een verzwakt immuunsysteem.

Nervositeit en stress

Als je langdurig blootgesteld bent aan stress, kan zich dat uiten in lichamelijke klachten. Een gezwollen buik is een veelgehoorde klacht bij stress. Ook bij directe stress met een duidelijke aanleiding kunnen buikklachten en dus een gezwollen buik optreden. Stress kan zorgen voor een andere voedselinname (niets of heel weinig, of juist overmatig veel, of andere dingen dan normaal). Ook kan stress zorgen voor een verstoord ademhalingsritme, waardoor onbewust lucht gehapt wordt, de klachten die daardoor ontstaan beschreven we eerder al.

Overgevoeligheid speelt vaak rol

Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of onderdelen daarvan, kan ook een oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel. Een gezwollen buik kan een indicatie zijn voor intolerantie voor bepaalde middelen zoals gluten of lactose. Ook hierbij geldt, vermijd of beperk de inname. Tegenwoordig staat overal bij voedingsmiddelen vermeld of er gluten of lactose in verwerkt zijn.

Zoetstof boosdoener

Een voedingsmiddel dat niet meer weg te denken is uit het huidige voedingsmiddelenaanbod is zoetstof. Er is al veel over zoetstof, het gebruik ervan en de eventueel kwalijke gevolgen gepubliceerd. Wij beperken ons tot zoetstof in relatie tot een gezwollen buik. (Kunstmatige) zoetstoffen zijn lastig door het lichaam te verteren en geven daardoor regelmatig klachten van opgeblazenheid, winderigheid en een gezwollen buik.