Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opgeblazen buik: in 10 stappen ben je er vanaf!

Irma Kroon
7 min read

Na het eten hebben veel mensen vaak last van een opgezette buik, waar ze niet makkelijk vanaf komen. Het opgeblazen gevoel kan te maken hebben met een onjuiste spijsvertering of een verstoring in de darmflora.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je een opgeblazen buik kan verhelpen.

Tip 1: Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt

Een belangrijke, eerste tip om van je opgeblazen buik af te komen, is het beperken van je alcoholinname.

Alcohol is namelijk giftig voor de darmbacteriën en het slijmvlies van je maag, waardoor een opgezet gevoel kan optreden.

Drink maximaal 1 à 2 alcoholische drankjes per dag en las ook verschillende alcoholloze dagen per week in. Drink ook voldoende water om uitdroging en een opgezet gevoel te voorkomen.

Tip 2: Eet onbewerkt voedsel

Het verkeerde voedsel eten is een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen buik. Bewerkt voedsel zit namelijk vol met chemische stoffen, zoals kleur-, en smaakstoffen, die slecht zijn voor je spijsverteringsstelsel.

Het opgeblazen gevoel kan dus een signaal zijn van je lijf dat je moet stoppen met dit soort voedsel te eten en beter overstapt naar onbewerkt voedsel.

Tip 3: Let op cafeïne

Niet alleen te veel alcohol kan een oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel, ook veel cafeïne, zoals koffie, drinken, kan leiden tot een opgezette buik.

Koffie zorgt namelijk voor het afdrijven van vocht, waardoor er verstoppingen in de darmen kunnen optreden. Drink bij ieder kopje koffie daarom ook een glas water om dit te voorkomen.

Opgeblazen buik gevoel vrouw

Tip 4: Eet genoeg vezels

Een andere oorzaak van verstoppingen en het opgeblazen gevoel dat hierbij komt kijken is het eten van te weinig vezels.

Vezels zijn nodig voor een goede, soepele spijsvertering. Zorg er daarom voor dat je genoeg groene groenten en andere vezelrijke voedingsmiddelen eet.

Voeding waar ook veel vezels inzitten zijn:

  • Bruin brood
  • Zilvervliesrijst
  • Volkoren pasta

Zorg er wel voor dat je dit langzaam opbouwt, aangezien je lichaam de tijd nodig heeft om te wennen aan grote hoeveelheden vezels. Drink bij de inname van vezels ook voldoende water, anders zullen ze namelijk het omgekeerde effect hebben.

Tip 5: Zit niet te lang en beweeg meer

Naast wat je eet en drinkt, is ook hoeveel je beweegt van belang. Te veel zitten kan er namelijk voor zorgen dat je voedsel langzaam door je darmen gaat.

Zit daarom niet langer dan één uur en neem zeker en vast af en toe een pauze waarin je even een rondje loopt. Op die manier komen je darmen ook in beweging, waardoor het opgeblazen gevoel snel zal zakken.

Tip 6: Eet minder suikers en drink minder frisdrank

Suikers voeden ongunstige darmbacteriën, die een hoop darmgas kunnen produceren. Daarnaast zorgt suiker het koolzuur in de frisdrank extra voor een buik vol gas, waardoor je een opgeblazen buik kunt krijgen. Verminder daarom je suikerinname en drink meer natuurlijk water om het vervelende, opgeblazen gevoel te verminderen.

Tip 7: Verminder stress & ontspan genoeg

Stress kan je spijsverteringssysteem aardig in de war brengen.

Stress vermindert maagzuur en verlaagt de enzymenafscheiding in je darmen, waardoor je een opgeblazen buik kunt krijgen.

Ontspan daarom genoeg om een opgeblazen gevoel te verminderen.

Tip 8: Drink voldoende water

Zoals in een groot aantal tips hierboven al staat beschreven, is het drinken van voldoende water een erg belangrijk onderdeel om van een opgezette buik af te komen.

Drinken bijvoorbeeld twee glazen water als je een opgeblazen gevoel hebt om er snel vanaf te komen.

Sowieso is het wijs om doorheen de dag ongeveer 2 liter te drinken. Dranken met cafeïne zoals koffie of sommige thee zorgen voor uitdroging, maar als je liever niet alleen maar water drinkt, kan je ook eens kruidenthee proberen.

Drink water opgeblazen buik

Tip 9: Eet vaker kleinere maaltijden

De manier waarop je maaltijden eet is ook van belang voor het verminderen van een opgeblazen gevoel. Drie grote maaltijden op een dag zorgen namelijk sneller voor een opgezette buik. Probeer daarom eens om vijf of zes kleinere maaltijden te eten, waardoor je een gebalanceerde inname hebt door de dag heen.

Tip 10: Kauw je eten goed

Tijdens het eten zijn er ook nog wat tips die kunnen helpen om van een opgezette buik af te komen. Een opgeblazen gevoel steekt namelijk eerder de kop op als je snel eet.

Eet daarom rustig en kauw je eten goed en langzaam. Probeer eens elke hap minimaal 20 keer te kauwen, voordat je deze doorslikt.

Let er ook op dat je stopt met eten als je bijna geen trek meer hebt. Het is namelijk zo dat het gevoel van verzadiging pas later komt, zo’n 20 minuten na de maaltijd. Als je eerder stopt met eten, zul je ook minder snel een enorm volle en opgezette buik hebben. 

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…