Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: “langzaam eten is beter”. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? En hoe kun je leren om langzamer te eten?
Probeer allereerst eens de focus te leggen op de manier waarop jij eet. Stel jezelf enkele vragen:
De antwoorden van deze vragen zullen je al heel wat inzichten geven over jouw manier van eten.
Je lichaam beschikt over een handig metertje die je laat voelen hoe verzadigd je bent: de zogenaamde “hongerthermostaat”. Het systeem zorgt er dus uiteindelijk voor dat je stopt met eten als je genoeg hebt. H oe werkt dit nu precies? Deze werking bestaat uit 4 signalen (4 bronnen van informatie uit je spijsverteringssysteem)
Het is belangrijk dat dit systeem voldoende tijd krijgt om de signalen door de geven aan je lichaam. Dat duurt ongeveer een 20-tal minuten. Na ongeveer 20-30 minuten kom je dus te weten of je hongergevoel gestild is.
Stel dat je dus sneller eet, kan je lichaam het 4de signaal (hongergevoel) nog niet doorgeven en zul je misschien meer eten omdat je denkt dat je nog honger hebt.
Probeer ook vaker te kauwen. Slik niet zomaar het voedsel door zonder voldoende te kauwen. Als je langzaam eet, ga je vaker kauwen. In het kauwen en in het proeven van de verandering in textuur van je eten zit een deel van de verzadiging die je uit je voedsel kunt halen.
Als je langer kauwt, komen er bovendien meer verschillende smaken bij en dat draagt bij aan het verzadigingsgevoel. Bovendien kun je door vaak te kauwen meer voeding uit minder eten halen. Dat komt omdat de enzymen in je mond het voedsel al beginnen opnemen en verteren nog voordat je je eten doorslikt. Hou je ‘hap’ dus langer dan een paar seconden in je mond.
Uiteindelijk levert langzaam eten dus verschillende voordelen op én je zult minder eten en meer genieten. Probeer van eten écht een moment van ontspanning te maken: geniet en wees bewust van wat je eet.
Lees ook:
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon