Frank Vandenbroucke laat onderzoeken hoe vaccinatie versneld kan worden
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil volgende week kijken hoe ons land de vaccinaties tegen het coronavirus kan versnellen. Concreet heeft de minister...
Inhoud
Een evenwichtige voeding levert de bouwstenen voor onze gezondheid. Maar waaruit bestaat een gezonde en evenwichtige voeding? Wij geven je alvast enkele tips en advies!
Kies voor volkoren granen, veel groenten en fruit. Deze bevatten tal van vezels die je eetlust verminderen, je spijsvertering bevorderen en je darmen reinigen. We hebben gemiddeld 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag nodig om gezond te eten. Daarnaast is mager vlees, kip, vis en magere zuivelproducten het beste voor je gezondheid.
Fruit en groenten zijn rijk aan vezels, mineralen en vitaminen en onmisbaar in een evenwichtige voeding. Je moet gemiddeld 5 porties of zo'n 400 g (300g groenten en 2 stuks fruit) eten om dagelijks genoeg voedingsstoffen te hebben. Ze hebben een positieve invloed op je gezondheid en kunnen bepaalde ernstige ziektes voorkomen
Zowel verse, diepgevroren en producten in blik geven je alles wat je nodig hebt en ze zorgen ervoor dat je het hele jaar kunt afwisselen. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, behouden diepgevroren groenten en fruit, of in blik, al hun vitaminen en mineralen.
Koolhydraten bevatten veel complexe suikers en vezels. Vezels vergemakkelijken o.a. de vertering en geven een langer verzadigingsgevoel. Geef de voorkeur aan volkoren voedingswaren. Ze bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen.
Eieren zijn een goede bron van proteïnen voor je organisme. Ze bevatten proteïnen van zeer goede kwaliteit, zijn goedkoop en hebben een grote voedingswaarde.
Suikervrij betekent niet dat het product helemaal niets van suiker bevat. Het wil zeggen dat een product niet meer 0.5% suiker bevat, d.w.z. niet meer dan 0.5 gram suiker per 100 gram. Suikerarm of light betekent dat het product minstens 30% minder suiker bevat dan een normaal product.
Kies voor plantaardige oliën en producten op basis daarvan. Deze vetten zijn van goede kwaliteit en leveren onverzadigde vetzuren. Dierlijke vetten (boter, room) daarentegen verhogen de slechte cholesterol en het risico op hartproblemen.
De gemiddelde Belg eet zo’n 30 kg suiker per jaar. Dat is 5 keer meer dan wat gezond voor je is. Het wordt aangeraden om maximum 50 gram per dag te eten. Haal je energie vooral uit volkoren producten en fruit.
Naast een evenwichtige voeding is ook beweging heel belangrijk. Gemiddelde lichamelijke activiteiten kunnen bijvoorbeeld 30 minuten wandelen, fietsen, dansen of werken in de tuin zijn. Regelmaat is de belangrijkste parameter wanneer je aan sport doet. Probeer dagelijks 30 minuten in beweging te zijn.
Variatie is heel belangrijk in een gezonde leefstijl. Elk voedingsmiddel bevat eiwitten, koolhydraten, vetten en mineralen in verschillende hoeveelheden. Het is dus belangrijk om voldoende te variëren tussen al deze voedingsmiddelen, omdat geen enkel voedingsmiddel alle voedingsstoffen heeft die je lichaam nodig heeft. Door afwisseling te brengen in je voeding, krijg je makkelijker alle voedingsstoffen binnen om gezond te blijven.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil volgende week kijken hoe ons land de vaccinaties tegen het coronavirus kan versnellen. Concreet heeft de minister...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon